Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Tandsten – hvad er det for noget?

Tandsten – hvad er det for noget?

Langt de fleste er klar over, at tandsten er noget, vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå. Men hvorfor opstår tandsten egentlig? Og hvordan kan vi forebygge det bedst muligt? Disse spørgsmål giver vi hos VORES TÆNDER Tandklinik dig svar på i nedenstående blogindlæg.

Hvad er tandsten?

Tandsten er forkalkede bakterier, som opstår når tænderne ikke rengøres ordentligt. Kalk fra vores spyt forkalker gamle bakterier, som ikke er fjernet tilstrækkeligt og lejres omkring tænder og tandkød. Jo bedre mundhygiejne desto færre tandsten. De fleste af os danner dog alligevel tandsten i større eller mindre grad. Tandsten kan både lejres over og under tandkødet og give anledning til betændelse i tandkødet og i værste fald paradentose. Det er derfor vigtigt at få fjernet tandsten regelmæssigt hos din tandplejer eller tandlæge.

Der er et hav af forskellige bakterier i din mund. Nogle af dem har du brug for, mens andre af dem helst skal holdes nede.

Hver gang du spiser og drikker ophobes bakterier på tænder, tunge og kinder. Tandlægen kalder disse bakterier ’plak’. Plak må helst ikke få lov til at sidde på dine tænder i længere tid af gangen, da bakteriemassen udgør fundamentet for tandstens opståen. Tandsten opstår nemlig, når kalk fra dit spyt aflejres i plakken på dine tænder. Kalken har gode betingelser for at sætte sig fast her, og gøres der intet for at komme plakken til livs, vil tandens overflade blive rå og desuden få en gullig farve.

Tandsten kan i modsætning til andre tandproblemer opstå på ganske få dage. Derfor er forebyggelsen noget, du bør have i baghovedet hele tiden og ikke mindst handle på dagligt. Hvordan du bedst gør dette, kan du læse mere om nedenfor.

Forebyggelse er vejen frem

Det bedste, du kan gøre for at forebygge tandstens opståen, er at børste dine tænder grundigt to gange dagligt. Sørg for at komme hele vejen rundt i munden – også de steder der ikke er lettest at børste. Samtidig er tandtråd et godt supplement til tandbørstning, da du ved brug af tandtråd kan få bugt med den sidste plak i krogene. Desuden er det centralt for forebyggelsen, at du regelmæssigt får foretaget tandrensning hos tandlægen.

Giver rygning tandsten?

Rygning giver ikke som sådan tandsten. Dog har man konstateret en sammenhæng mellem de to, som viser at rygere danner flere tandsten end ikke-rygere. Derudover påvirker rygning både tænder, tandkød og slimhinder.

Den umiddelbare synligste påvirkning fra cigaretterne i munden er misfarvning af tænderne. Rygning giver tendens til farvede belægninger, som ikke kan fjernes med tandbørsten. De overfladiske misfarvninger kan fjernes ved en tandrensning. Ved rygning i længere perioder, vil misfarvningerne ofte trænge længere ind i tanden og give den en gullig/brun nuance. Endvidere kan tobak misfarve plastfyldninger. Er man ked af dette vil løsningen i de fleste tilfælde være udskiftning af gamle fyldninger og eventuelt tandblegning. Rygere har endvidere større risiko for at udvikle paradentose og kræft i mundhulen.

Kan jeg selv fjerne tandsten?

Du kan ikke selv fjerne tandsten, men du kan selv gøre noget for at minimere dannelsen af det. Ved god tandbørstning og dagligt renhold imellem tænderne med tandtråd eller mellemrumsbørster, kan du sørge for at holde dannelsen nede. De fleste af os vil dog stadig danne tandsten i et større eller mindre omfang. Det er derfor vigtigt at besøge din tandplejer eller tandlæge for regelmæssige tandrensninger. På tandklinikken har de nemlig de korrekte instrumenter til fjernelse af belægninger, så dine tænder eller tandkød ikke tager skade. Under en tandrensning benyttes ofte en speciel ultralydsrenser og særlige curetter (håndinstrumenter) til fjernelse af de hårde og bløde belægninger på tænderne. Ultralydsrenseren har små vibrationer som skånsomt løsner tandsten og bakterier fra tandoverfladen. Der findes desuden et utal af forskellige curetter (håndinstrumenter), som via håndkraft fjerner tandsten. Det er vigtigt at instrumenterne bruges korrekt, således at tændernes emalje og rodoverflader ikke skades. Det anbefales derfor aldrig at man selv forsøger at fjerne tandsten.

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du skulle sidde tilbage med yderligere spørgsmål. Vi er altid klar til at hjælpe dig!

 

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid