Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Dårlig ånde – hvad kan man selv gøre ved det?

Dårlig ånde – hvad kan man selv gøre ved det?

Hos 90 procent af alle, der lider af dårlig ånde, også kendt som halitosis på fagsprog, skal årsagen findes i munden. Dårlig mundhygiejne herunder mangelfuld tandbørstning, flere ubehandlede cariesangreb og ophobning af tandsten og plak er langt de hyppigste årsager til en frastødende lugt ud af munden. Dybe tandkødslommer (paradentose) omkring tænderne kan ligeledes give anledning til ophobning af bakteriebelægninger, som kan give dårlig ånde. Også tungens overside med mange dybe furer giver grobund for belægninger, som kan være ildelugtende. Når årsagen til dårlig ånde skal findes, starter tandlægen derfor altid med et grundigt tjek af mundhulen. Nedenfor kan du blive meget klogere på årsagerne til dårlig ånde, hvordan du kan undgå det samt gode råd fra tandlægen. Har du yderligere spørgsmål til emnet er du altid meget velkommen til at kontakte os for mere viden herom.

Hvad er dårlig ånde?

Det er meget almindeligt at have dårlig ånde, og alligevel er det svært at tale om. Dårlig ånde kan skyldes forskellige faktorer, men uanset årsag, så er det et problem, der påvirker velvære og social omgang med andre mennesker. Årsagen til dårlig ånde kan i langt de fleste tilfælde findes i munden og ikke i fordøjelsesproblemer, som mange tror. De fleste af os har dårlig ånde i perioder. Særligt om morgenen. For de fleste forsvinder dårlig ånde om morgenen hurtigt, når de har spist morgenmad eller børstet tænder. Det er heller ikke usædvanligt, at man kan have mere generende dårlig ånde gennem længere tid. Dårlig ånde er altså meget almindeligt. Når det er sagt så er det vigtigt at reagere på den frastødende lugt, hvis denne er kontinuerlig og generende.

Årsager til dårlig ånde

Behandling af dårlig ånde

Først og fremmest er det vigtigt at sørge for at have en god mundhygiejne. Du kan lade din tandlæge hjælpe dig med vejledning til det rigtige tandbørstevalg samt blive instrueret i den rigtige børsteteknik. Du kan også få vejledning i at anvende tandtråd, ligesom tandlægen kan vise dig, hvordan du bedst holder din tunge ren. Hvis man kan finde den konkrete årsag til den dårlige ånde, er det naturligvis også vigtigt at gøre noget ved den.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre dårlig ånde?

For at undgå eller forværre den i forvejen dårlige ånde, er det særlig vigtigt at være omhyggelig med sin tandbørstning. Desuden skal du sørge for regelmæssige undersøgelser hos din tandlæge. Hvis man har mistanke om at den dårlig ånde opstår af det man spiser, kan man naturligvis forsøge sig med omlægning af kosten. Der er flere midler og produkter, du kan bruge for at hæmme den ildelugtende lugt. Det kan være alt fra mundskyld, zinkholdige sugetabletter eller tyggegummi. Hvis du bruger tyggegummi til at holde den dårlige lugt væk, anbefaler vi dig at bruge noget sukkerfrit, så du ikke giver anledning til huller i tænderne. Ligeledes skal du være opmærksom på, at det kun anbefales at bruge mundskyl, hvis der er en særlig årsag til det. Det bedste er nemlig at finde frem til årsagen frem for at sløre den, og her vil din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik meget gerne hjælpe dig. Det er vigtigt at du kontakter din tandlæge før du begynder selv at gøre noget ved problemet. Foretages den rette løsning til problemet ikke kan det således forværre situationen.

Spyttet har en vigtig funktion

Mangel på spyt er en almindelig årsag til dårlig ånde. Af samme grund er det vigtigt at drikke vand og spise hyppigt, da det øger spytproduktionen og fjerner de ildelugtende gasarter. Det er vigtigt at finde frem til, hvad den frastødende lugt opstår af. Hvis generne ikke stammer fra munden, men fra en underliggende sygdom, problemer i fordøjelsessystemet eller diabetes, må man kontakte sin læge med henblik på at gøre noget ved årsagen. Er du i det mindste i tvivl omkring din specifikke situation er du altid meget velkommen til at kontakte os for råd og vejledning. Grundet vores lange erfaring inden for tandlægefaget kan vi med sikkerhed være dig behjælpelig.

Forskellige midler, der kan afhjælpe dårlig ånde

Man kan skjule den dårlige lugt ved brug af forskellige former for vellugtende pastiller, tyggegummi eller mundskyllevæsker. Konstant brug af mundskyllevæsker anbefales normalt ikke, medmindre der er særlig grund til det. Tal derfor med din tandlæge, før du går i gang med at bruge mundskyllemidler.

Bruger du tyggegummi til at forfriske munden med, bør det være sukkerfrit, så risikoen for huller i tænderne mindskes. Af samme årsag skal man være forsigtig med sukkerholdige halspastiller. Generelt er brugen af pastiller, tyggegummi eller mundskyllevæsker ikke nær så effektiv, som hvis årsagen behandles.

Det har dog vist sig, at zink har en gavnlig effekt på dårlig ånde, som skyldes svovlbrinteforbindelser. Man kan derfor forsøge sig med zinkholdige sugetabletter, som kan fås på apoteket eller hos Matas. Det bedste råd er dog: Spørg tandlægen om råd, hvis du har problemer med dårlig ånde. Nedenfor finder du gode råd fra tandlægen.

Gode råd fra tandlægen

  • Spørg altid din tandlæge om råd, hvis du har problemer med dårlig ånde.
  • Børst dine tænder efter korrekt anvisning og rens mellem tænderne med tandtråd, tandstikker eller mellemrumsbørster.
  • Børst din tunge med tandbørsten eller benyt en speciel tungeskraber.
  • Drik masser af vand. Vandet skyller bakterier og ildelugtende, svovlholdige luftarter væk og holder munden frisk.

Hvis du har yderligere spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Udsigt for fremtiden

En ubehagelig og frastødende lugt ud af munden kan i værste fald for den enkelte medføre psykiske problemer og en social tilbagetrækning fra andre mennesker. Af denne grund er det vigtigt at årsagen til findes og behandles, hvis dette er muligt. Hvis årsagen til den dårlige ånde ikke kan findes i mundhulen, må man tænke på de andre nævnte muligheder. Via ens egen læge kan man blive henvist til speciallæger, som så kan forsøge at hjælpe.

Vi anbefaler altid at første step er at kontakte sin tandlæge for råd og vejledning. Vi sidder klar til at hjælpe dig!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i Nordsjælland



Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os




Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid