Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse

Oplever du ømhed eller blødning i munden efter tandbørstning? Måske har du blot børstet dine tænder for hårdt. Dog kan det blødende tandkød og ømheden i munden også være et tegn på tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse kan forårsage paradentose, hvis der ikke bliver taget hånd om betændelsen i tide. Hvis betændelsen ikke bliver behandlet på et tideligt stadie kan den nå at sprede sig til knoglen under tanden og på den måde udløse paradentose. Alt efter betændelsens tilstand er det vigtigt, at du kontakter din tandlæge så betændelsen kan lindres og ikke når at videreudvikle sig til paradentose. Tandkødsbetændelse er ikke farligt og de fleste har sikkert oplevet lidt betændelse i tandkødet med blødning og ømhed ved tandbørstningen. Med fokus på en forbedring af mundhygiejnen er det også muligt selv at fjerne tandkødsbetændelse. Vi opfordrer dog hos VORES TÆNDER Tandklinik altid til at kontakte din tandlæge. I nedenstående blogindlæg kan du blive meget klogere på tandkødsbetændelse, hvilke symptomer du bør være opmærksom på, gode råd samt selve behandlingsmetoden.

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelsestilstand i tandkødet omkring tænderne og kan opstå i alle aldre. Når tandkødet er betændt, bliver det hævet og rødligt og kan desuden virke ømt. Det har desuden større tendens til at bløde i forbindelse med tandbørstning og brug af tandstikkere. Ved tandkødsbetændelse har rodhindefibre og knogle ikke taget varig skade. Så hvis sygdommen behandles hurtigt, kan tandkødet igen blive sundt.

Hvordan føles tandsygdommen?

Tandkødsbetændelse er kendetegnet ved blødning og ømhed i forbindelse med tandbørstning og mad- og drikke indtag. Nogle gange vil tandkødet også føles hævet. Tandkødsbetændelse giver nødvendigvis ikke andre former for symptomer. Forsvinder eventuelle symptomer ikke selv om mundhygiejnen forbedres, bør man straks opsøge tandlæge. Der kan nemlig være tale om begyndende paradentose eller andet, som bør undersøges i henhold til ovenstående. Nedenfor har vi oplistet nogle af de symptomer, som du bør være opmærksom på i forbindelse med betændelsestilstanden.

Symptomer på tandkødsbetændelse

  • Blødende tandkød
  • Løse tænder
  • Rødt og hævet tandkød
  • Fordybede tandkødslommer
  • Vedvarende dårlig ånde

Hvorfor får man tandkødsbetændelse?

Normalt er betændelse i tandkødet en reaktion på bakterier i munden, som b.la. sidder i madrester på tænderne. Hvis disse belægninger (plak) ikke fjernes ved den daglige mundhygiejne, kan der opstå betændelse. Betændelse i tandkødet kan opstå i alle aldre. De mest almindelige risikofaktorer for tandkødsbetændelse er:

  • Dårlig mundhygiejne
  • Rygning
  • Stort indtag af sukkerholdige mad/drikkevarer.

Tandkødsbetændelse kan kureres, hvis den endnu ikke har angrebet knoglen. Stopper man ikke betændelsen ved en bedre mundhygiejne, vil den brede sig til knoglen og bane vej for en begyndende paradentose.

Hvad sker der, hvis tandkødsbetændelse ikke behandles?

Blødende tandkød og betændelse skal behandles for ikke at udvikle sig til paradentose. På de tidlige stadier af tandkødsbetændelse er skaderne fuldt reversible, da knoglen, der bærer tænderne, endnu ikke er påvirket. Men hvis du undlader at lade sig behandle, kan betændelsen udvikle sig til paradentose og dermed forårsage permanente skader, som løse tænder. Du skal derfor være meget opmærksom, hvis du får betændelse i dit tandkød og straks reagere ved at gå til tandlægen.

Har du mistanke om, at du har betændelse i tandkødet? Så tøv ikke med at kontakte os. Vi vil gerne være din foretrukne tandlæge.

Hvorfor bløder mit tandkød, når jeg bruger tandtråd?

Når tandkødet bløder, er det oftest et tegn på tandkødsbetændelse. Med korrekt brug af tandtråd dagligt og god tandbørstning 2 gange om dagen, bør tandkødet ikke bløde, hvis det er sundt. Optimeres brugen af tandtråd og tandbørstning ses det i langt de fleste tilfælde, at tandkødet bliver bedre og stopper med at bløde efter en uges tid. Det er vigtigt at få bugt med tandkødsbetændelsen, da det i værste fald kan udvikle sig til paradentose. Er du i tvivl, kan du altid spørge din tandplejer eller tandlæge. De kan give dig gode råd til at bekæmpe din tandkødsbetændelse og dermed opnå et sundt og smertefrit tandkød.

Benyt den korrekte tandbørste- og teknik

Tandkødsbetændelse er som oftest kendetegnet ved hævet, mørkerødt og blødende tandkød, men kan også i nogle tilfælde være svært at få øje på. Rygning kan eksempelvis skjule tegn på tandkødsbetændelse. Mange er bange for at børste på tandkødet eller bruge tandtråd og mellemrumsbørster, når det bløder. Men det er netop her, at tandkødet trænger til ekstra kærlighed. Tandkødet vil kun blive værre, hvis ikke man griber ind med tandbørsten og tandtråden. Det er vel at mærke vigtigt at benytte den korrekte teknik, således at tandkødet ikke bliver skadet. Brug altid el-tandbørste eller en blød tandbørste og pas på ikke at trykke for hårdt, når du børster på tandkødet. 2 minutters tandbørstning morgen og aften er som regel nok. Kig altid med i spejlet, når du børster tænder og vær opmærksom på, at børste grundigt på alle flader af tanden samt helt op til tandkødet, hvor bakterier også samles. Det er altid en god idé, at få din tandplejer eller tandlæge til at vise dig, hvordan du skal børste dine tænder eller bruge tandtråden korrekt, hvis du er i tvivl.

Behandling af tandkødsbetændelse

Ved en behandling af tandkødsbetændelse er formålet at fjerne betændelsen og derved hindre, at den breder sig. Det er derfor nødvendigt med tandlægebehandling, da der skal fjernes både hårde og bløde belægninger på tænderne. Disse belægninger kan tandlægen fjerne med en grundig tandrensning.

Hvis tandkødslommerne er meget dybe, kan det være nødvendigt at foretage en tandkødsoperation. Den gennemføres i lokalbedøvelse og indebærer løsning af tandkødet, så tandlægen kan rense ud i de fordybede lommer. Hvis man følger tandlægens råd og opretholder god mundhygiejne med regelmæssige kontroller hos tandlægen, hjælper den behandling. Der er meget afgørende, at man selv er omhyggelig med den daglige mundhygiejne.

Hvad kan man selv gøre?

Tandkødsbetændelse forebygges bedst ved at du sørger for at have en god mundhygiejne og ved at gøre dig umage med tandbørstningen. På den måde bliver du også automatisk bedre til at fjerne belægninger på tænderne og derved mindsker du samtidig risikoen for tandkødsbetændelse. Mange får en bedre mundhygiejne ved at bruge en elektrisk tandbørste. Du kan spørge din tandlæge til råds angående køb af elektrisk tandbørste.

Selvom du udfører en perfekt tandbørstning er det desværre umuligt at fjerne alle bakteriebelægninger mellem tænderne. Derfor bør du også bruge tandstikkere eller tandtråd, så du er sikker på at bakterierne også forsvinder der hvor tandbørsten har svært ved at nå ind.

Trods god mundhygiejne og tandbørstning er dine kostvaner også vigtige. Dit forbrug af mad og drikke med højt sukkerindhold bør derfor indskrænkes.

Gå regelmæssigt til tandlæge

Det er meget forskelligt fra person til person hvor ofte man bør besøge sin tandlæge. De fleste kan nøjes med at gå til tandlæge to gange om året, men har man stor tilbøjelighed til tandkødsbetændelse, bør tandrensningen hos tandlægen foretages hyppigere. Det er op til din tandlæge at vurdere hvor ofte.

Kontakt din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik i dag og hør hvad vi kan gøre for dig!

 

 

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i Nordsjælland



Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os




Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid