Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Symptomer på paradentose?

Symptomer på paradentose?

Der findes flere symptomer på paradentose. Paradentose, også kaldet de tandløses sygdom er en infektionssygdom i tandkødet og i knoglen. Hvis tandsygdommen får lov til at udvikle sig, nedbrydes kæbeknoglen omkring tandrødderne, hvorfor tænderne risikerer at blive løse og i værste tilfælde falder helt ud. Betændelsessygdommen paradentose går under flere forskellige navne. Mange tror sygdommen hedder pardentose, da det er sådan det udtales. Faktisk er den korrekte betegnelse for sygdommen henholdsvis paradentose, parodontose eller parodontitis.

Nedenfor kan du læse meget mere om symptomer på paradentose. Herunder, hvad man særligt skal være opmærksom på, årsagerne til tandsygdommen samt hvilke få faktorer, som kan afgøre om du muligvis har paradentose.

De hyppigste symptomer på paradentose

Symptomer på paradentose. Hvad skal man egentlig være opmærksom på? Noget man særligt skal være opmærksom på er tandkødsbetændelse. Det er nemlig forstadiet til paradentose. Dit tandkøds sundhed, afslører derfor om du har anlæg og symptomer på paradentose. Sundt tandkød sidder stramt om tænderne, er lyserødt i farven og bliver ikke irriteret, når du børster tænder. Hvis tandkødet derimod er hævet og rødligt og desuden bløder i forbindelse med tandbørstningen, er dette symptomer på tandkødsbetændelse og muligvis paradentose.

Tandkødsbetændelse forårsager heldigvis ikke permanente skader på tandknoglen, og tilstanden kan forholdsvist nemt behandles ved at fjerne plak og tandsten. Men det er vigtigt, at det bliver behandlet, før det udvikler sig til paradentose. Både plak og tandsten er elementer, som du selv kan være med til at holde nede. Men det er vigtigt, at du også besøger din tandlæge eller tandplejer et par gange om året, hvor de gennem en tandrens kan fjerne plak og tandsten på en måde, som tandbørsten og de daglige tandplejerutiner ikke kan.

Foruden tandkødsbetændelse er der også andre paradentosesymptomer, du skal være opmærksom på. Eksempelvis kan permanent dårlig ånde være et tegn på, at du er ved at udvikle paradentose. Der er dog mange, der slet ikke oplever symptomer på paradentose, før sygdommen har udviklet sig til at være meget fremskreden.

Plak – En hyppig årsag til paradentose

Den største synder ved paradentose er plak. Når plak hober sig op, begynder tandkødet at blive betændt, hvilket fører til tandkødsbetændelse og til sidst en alvorlig tandkødssygdom. Hos kvinder kan hormonelle ændringer ved graviditet, overgangsalder eller menstruation medføre udvikling af paradentose. Desuden kan nogle medicintyper have bivirkninger, som resulterer i en reduktion af dit spyttet. Uden den rette mængde spyt kan der udvikle sig en vækst af tandkødsvæv eller forhindre madrester i at skylle ned i halsen, hvilket kan fremkalde paradentose. Vores spyt er således en afgørende faktor, hvorfor spyttet bruges til at beskytte tandkød og tænder.

Fremskreden paradentose – Hvad er symptomerne på det?

Fremskreden paradentose er en betegnelse for det stadie af sygdommen, hvor bakteriebelægningerne for alvor har fået tag i tandknoglen, som derfor begynder at blive opløst. Symptomer på fremskreden paradentose kan derfor være løse tænder og eventuel tandløshed til følge. Tandløshed og løse tænder er naturligvis ret åbenlyse symptomer på fremskreden paradentose. Desværre oplever mange slet ikke andre symptomer, hvorfor sygdommen sjældent bliver opdaget, før tandknoglen er så ramt, at tænderne ikke længere kan sidde ordentligt fast. Paradentose er også den hyppigste årsag til tandløshed hos voksne over 40 år.

Heldigvis er fremskreden paradentose ikke altid lig med, at tænderne falder ud, hvis tilstanden vel at mærke bliver behandlet i tide. Hos VORES TÆNDER Tandklinik vil vi behandle paradentose på baggrund af, hvor fremskreden sygdommen er. Vi vurderer, hvor alvorlig paradentosen er, ved at måle dybden på tandkødslommerne. Hvis de er dybere end 5 mm, vil vi stille diagnosen ”fremskreden paradentose”.

Begyndende paradentose – Hvilke symptomer bør man kigge efter?

Begyndende paradentose er betegnelse for den del af forløbet, hvor tandkødsbetændelse endnu ikke har spredt sig til tandknoglen. Når bakterierne når tandknoglen, vil den blive opløst på grund af de affaldsstoffer, som bakterierne udskiller. Da paradentose er en sygdom, som udvikler sig langsomt over tiden, vil de færreste selv opdage symptomerne i starten af forløbet. Det betyder desværre også, at de fleste patienter først bliver opmærksomme på, at de har paradentose, når sygdommen er meget fremskreden.

Som tandlæge og tandplejer er vi uddannet til at opdage paradentose allerede i de tidlige stadier. Begyndende paradentose diagnosticeres ved at måle dybden på tandkødslommerne. Hvis de er dybere end 3 mm, taler vi om begyndende paradentose, hvorimod en dybde på mere end 5 mm vil blive betegnet som fremskreden paradentose. Diagnosen kan også stilles ved hjælp af røntgenbilleder, som kan give os en bedre idé om, hvor alvorligt tandknoglen er angrebet af bakterier.

Har du spørgsmål om symptomer på paradentose er du altid velkommen til at kontakte klinikken på telefon 45 87 22 61. Du kan også booke en tid gennem vores online bookingsystem.

Hvad sker der, hvis jeg undlader at blive behandlet?

Tag symptomer på paradentose alvorligt. Hvis du undlader behandling, kan konsekvensen på sigt være, at tænderne bliver løse og falder ud – én efter én.

Paradentose er en tandsygdom, og kan defineres som en betændelsestilstand i tændernes omgivende støttevæv. Betændelsestilstanden medfører, at den knogle, der omgiver tænderne, langsomt nedbrydes, og tændernes støttevæv forsvinder. Symptomer på paradentose kan i de fleste tilfælde undgås, hvis du sørger for at gå regelmæssigt til tandlægen – og holder en god mundhygiejne med daglige tandbørstning og brug af tandtråd/-stikkere.

Hvem får paradentose?

Alle kan udvikle tandsygdommen paradentose. Er du ryger, har du ligeledes større risiko for at udvikle paradentose. Det er nemlig bevist, at rygere har signifikant mere knogletab, flere mistede tænder og dybere pocher (tandkødslommer) end ikke-rygere. Diabetes patienter uden et velreguleret blodsukker, har også høj risiko for at udvikle paradentose. Disse patienter reagerer ikke lige så godt på behandlingen, som patienter med et velreguleret blodsukker.

Er paradentose arveligt?

Selvom alle kan få tandsygdommen paradentose er nogle i en større risikogruppe end andre. Nogle mennesker er nemlig arveligt disponeret for at udvikle sygdommen. Hvis én af eller begge dine forældre har paradentose, er der forhøjet risiko for, at du selv får det. Selvom du har en god mundhygiejne og er flittig til at rengøre dine tænder, kan du stadig blive ramt af paradentose. Nogle mennesker er nemlig arveligt disponeret for at udvikle sygdommen. Nyere undersøgelser viser desuden, at paradentose kan være arveligt betinget. Så hvis én af dine forældre, eller måske endda begge, har eller har haft sygdommen, er risikoen, for at du selv udvikler tandsygdommen, høj. Derfor er det vigtigt, at du er ekstra varsom med plejningen af dine tænder. Det er især den aggressive form for paradentose, som ses at være arvelig, i sjældne tilfælde, kan dette også ramme børn.

Har jeg paradentose?

Paradentose opstår, hvis bakterier fra madrester og lign. i en længere periode får mulighed for at samle sig langs tandkødsranden. Oprindeligt klassificeres problemet som en tandkødsbetændelse med mulighed for at videreudvikle sig til egentlig paradentose, og derfor kan sygdommen behandles, såfremt der kun er tale om betændelse.

Tit opdager du først selv paradentosen, når den er langt fremskreden, fordi du kun mærker få smerter eller lidt ubehag i begyndelsen. Derfor er det vigtigt, at du går regelmæssigt til tandlæge eller tandplejer, der vil kunne opdage og behandle sygdommen tidligere.

Det kan være tegn på paradentose, hvis:

  • Dit tandkød ser hævet, rødt og løst ud og bløder, når du børster tænder eller spiser.
  • Du har en dårlig (rådden) lugt eller smag i munden og dårlig ånde.
  • Dine tænder føles løse eller begynder at vandre.
  • Du får bylder langs tandkødet eller imellem tænderne.

Ønsker du at vide mere om paradentose er du meget velkommen til at kontakte os i dag. Vi sidder klar til at hjælpe dig!

 

 

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i Nordsjælland



Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os




Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid