Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Parodontose

Parodontose

Parodontose er en betændelsestilstand i tandkødet. Nogle kender tandsygdommen, som ubehandlet tandkødsbetændelse. Uanset om tandsygdommen går under betegnelsen paradentose, parodontitis, parodontose eller pardontose, er det vigtigt at sygdommen behandles hurtigst muligt. Behandles betændelsestilstanden ikke i tide, kan bakterierne brede sig til kæbeknoglen samt det underliggende tandkødsvæv. Hvis dette sker vil udviklingen på sigt medvirke, at tænderne bliver beskadigede og i værste tilfælde ender med at falde helt ud. Desuden kan tandsygdommen sprede sig gennem blodet og trænge ind i hjertets kranspulsårer og derved skabe betændelse. Denne proces kan i værste tilfælde udvikle hjertekarsygdomme.

En vigtig del af forebyggelsen mod paradentose er de regelmæssige tjek hos tandlægen. Ved de regelmæssige undersøgelser kan tandlægen opdage paradentose på et tidligt stadie, hvorved du undgår at sygdommen udvikler sig og spredes til andre dele af munden.

HVAD ER PARODONTITIS?

Parodontose er en infektionssygdom ligesom huller i tænderne (caries). Tilstanden starter altid som tandkødsbetændelse og skyldes sygdomsfremkaldende bakterier i mundhulen. Parodontitis er også kendt som de løse tænders sygdom. Tandsygdommen rammer stort set hele befolkningen på et eller andet tidspunkt. Der findes flere stadier af sygdommen, hvorfor nogle mennesker rammes hårdere end andre. Dette er således meget individuelt. Tandsygdommen kan i værste tilfælde medføre tab af tænder samt udvikling af hjertekarsygdomme. Modsat oplever andre kun et mindre ubehag ved blottede, følsomme tandhalse, hvor tænderne i øvrigt bevares hele livet igennem.

HVORFOR OPSTÅR PARODONTOSE?

Parodontose kan opstå hos alle, men det er ofte mennesker over 35 år, som døjer med betændelsestilstanden. Derudover ses tandsygdommen i flere tilfælde hos unge mennesker, som til dagligt indtager snus. Snus kan få tandkødet til at trække sig tilbage. Tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne er blevet længere, kommer ikke tilbage. Snus kan således være en betydningsfuld faktor for parodontose.

Det tager lang tid for sygdommen at udvikle sig, og i de fleste tilfælde skyldes dette en dårlig mundhygiejne. Der kan dog være andre årsager, som arvelige gener, rygning, diabetes, stress eller nedsat immunforsvar. Derfor er den vigtigste forebyggelse din egen grundige tandhygiejne i form af daglig tandpleje, herunder brug af den rigtige tandbørsteteknik samt brug af tandtråd eller mellemrumsbørster. Trods dét at du har en god mundhygiejne, kan du stadig udvikle paradentose. Du skal være særligt opmærksom på at sygdommen slet ikke har symptomer, før den er stærkt fremskreden og dine tænder begynder at blive løse. Hos VORES TÆNDER Tandklinik kan vi blandt andet ved hjælp af røntgenbilleder opdage, om du er ved at udvikle parodontose. Det er så fremdeles vigtigt, at du regelmæssigt går til tjek hos tandlægen, hvorfor det ellers kan være umuligt at opdage sygdommen i tide.

SYMPTOMER – KAN MAN MÆRKE PARODONTITIS?

Parodontose og tandkødsbetændelse går hånd i hånd. Tandkødsbetændelse er nemlig forstadiet til tandsygdommen. Dit tandkøds sundhed afslører om du har anlæg og symptomer. Hvis dit tandkød er rødligt, irriteret, hævet og derudover bløder i forbindelse med tandbørstning, er dette symptomer på tandkødsbetændelse og i de fleste tilfælde parodontose. Sundt tandkød sidder i modsætning til det hævede og ømme tandkød, stramt om tænderne, er lyserødt og bliver hverken irriteret eller bløder ved tandbørstning.

Hvis du har tandkødsbetændelse kan tilstanden forholdsvis nemt behandles ved at fjerne tandsten og plak. Det er dog vigtigt, at dette bliver behandlet, før det går hen og udvikler sig til parodontose. Foruden tandkødsbetændelse er der også andre symptomer, du skal være opmærksom på i forbindelse med tandsygdommen. Eksempelvis kan permanent dårlig ånde være et tegn på, at du er ved at udvikle parodontose. Der er dog mange, der slet ikke har symptomer på parodontose, før sygdommen har udviklet sig til at være fremskreden.

BEGYNDENDE PARODONTOSE – HVAD BØR JEG GØRE?

I og med parodontose er en tandsygdom, som udvikler sig langsomt hen over tid, vil de færreste mennesker selv opdage symptomerne i starten af forløbet. Dette betyder desværre også, at de fleste patienter først bliver opmærksomme på, at de har parodontose, når sygdommen er meget fremskreden. Begyndende parodontose er en betegnelse for den del af forløbet, hvor tandkødsbetændelsen endnu ikke har nået at sprede sig til tandknoglen. Som erfaren tandlægeklinik med et team af dygtige tandlæger og tandplejere er vi uddannet til at opdage parodontose allerede i de tidlige stadier. Vel og mærke, hvis du sørger for at gå til de regelmæssige undersøgelser. Begyndende parodontose diagnosticeres ved at måle dybden på tandkødslommerne. Hvis de er dybere end 3 mm, taler vi om begyndende parodontose. Er de dybere end 5 mm vil dette være betegnet som fremskreden parodontose. Nedenfor kan du læse om symptomerne på fremskreden parodontose.

FREMSKREDEN PARODONTOSE – HVILKE SYMPTOMER?

Fremskreden parodontose er en betegnelse for den del af tandsygdommen, hvor bakteriebelægningerne for alvor har fat i tandknoglen, som ifølge heraf begynder med tiden at blive opløst. Symptomer på fremskreden parodontose kan derfor være løse tænder og i værste tilfælde tandløshed til følge. Tandløshed og løse tænder er åbenlyse symptomer på, at sygdommen er fremskreden. Desværre oplever de fleste ikke andre parodontosesymptomer og derfor bliver sygdommen sjældent opdaget, før tandknoglen er så beskadiget, at tænderne ikke længere kan sidde ordentligt fast. Heldigvis er fremskreden parodontitis ikke altid ensbetydende med, at tænderne falder ud – hvis tilstanden vel at mærke bliver behandlet i tide. Hos VORES TÆNDER Tandklinik vil vi som nævnt tidligere behandle paradentose på baggrund af, hvor fremskreden tandsygdommen viser sig at være. Vi vurderer, hvor alvorlig og fremskreden sygdommen er, ved at måle dybden på tandkødslommerne. Hvis disse er dybere end 5 mm, vil vi stille diagnosen ”fremskreden parodontose”.

ER PARADENTOSE FARLIGT?

Er paradentose farligt? Til dels kan tandsygdommen vise sig at blive farlig, hvis den vel og mærke får lov til at udvikle sig. Forskere mener, at bakterier fra paradentose kan sprede sig gennem blodet og derved trænge ind i hjertets kranspulsårer og slutteligt skabe betændelse. Man ved i dag, at dybe lommer kan rumme mange sygdomsfremkaldende bakterier, som kan finde over i blodbanen og transporteres med blodet rundt i kroppen. Det kan være en medvirkende årsag til blodpropper i hjertet, hjerneblødninger og for tidlige fødsler. Man anbefaler derfor særligt de mennesker, som er i risikozonen at få kontrolleret deres tandkød og tandkødslommer.

SÅDAN BEHANDLES TANDSYGDOMMEN

Det er meget individuelt, hvordan parodontose behandles. Hvis tandsygdommen ikke er særlig fremskreden, vil det i de fleste tilfælde være nok med en grundig rensning af dine tænder samt det omkringliggende tandkød. Dette vil genskabe balancen i dit tandkød. En grundig rensning indbefatter fjernelse af tandsten og belægninger på tænderne, samt rensning af tandkødslommer og pudsning af tænderne. Derudover kan det være fordelagtigt at give en opfriskning af, hvordan du bedst muligt børster tænder, og dermed forhindre betændelsen i at sprede sig samt forhindre yderligere udvikling. I andre tilfælde er tandsygdommen så fremskreden, at det er nødvendigt at foretage en mere dybdegående tandrensning. Det kan især være nødvendigt, hvis knoglerne i kæben har taget skade af betændelsestilstanden. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at operere for at sikre, at du kan bevare dine tænder. Det sker ved at fjerne noget af det angrebene væv i tandkødet.

Hvis parodontose ikke behandles i tide, kan det i sidste ende med at du taber én eller flere tænder fra dit tandsæt. Sker dette er det ikke bare lige at erstatte disse tænder, da de netop tabes fordi kæbens knogle eroderer. Med dette menes, at der mangler et fast grundlag for at sætte et nyt tandimplantat fast, fordi der ingen knogle er, hvilket er denne som skal være holdepunkt for den kunstige tand.

VORES TÆNDER TANDKLINIK ER EKSPERTER I BEHANDLING AF PARODONTOSE

Hos VORES TÆNDER Tandklinik i Kongens Lyngby har vi en stor viden om og erfaring med behandling af parodontitis. Vi giver dig en grundig, tryg og effektfuld behandling, på den måde at balancen i dit tandkød igen bliver genoprettet hurtigst muligt. Har du spørgsmål om paradentose er du således altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at give dig råd og vejledning til din specifikke tandsituation.

Har du spørgsmål om eventuelle symptomer på parodontose, er du også altid mere end velkommen til at kontakte klinikken. Du kan også booke en tid gennem vores online bookingsystem.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i Nordsjælland



Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os




Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid