Snus er blevet meget populært blandt unge mennesker. Den røgfri tobak, som de unge placerer i en lille pose under overlæben, indeholder nikotin og kræftfremkaldende stoffer ligesom både e-cigaretter og almindelige cigaretter. Snus er en form for røgfri tobak og anbringes typisk i munden. Ved kontakt med mundens slimhinder bliver der frigivet nikotin til blodbanen, hvilket giver en stimulerende påvirkning af hjerne og centralnervesystemet. Den røgfri tobak kan give slimhindeforandringer i munden, misfarvninger på tænderne og kan yderligere medføre at tandkødet trækker sig tilbage og mundhulen derved blottes. Ved hyppig brug af snus øges risikoen for kræft i mundhulen og bugspytkirtlen.
Er snus farligt?
”Det er bekymrende, at vi i Danmark, ligesom i de øvrige nordiske lande, ser en tendens til, at flere unge bruger snus. Snus er kræftfremkaldende og kan give permanente skader i munden,”
Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.
Snus er modsat tobaksrygning nemmere at skjule, kan bruges alle vegne og opfattes af de fleste som værende et mindre sundhedsskadeligt nydelsesmiddel. Men det er slet ikke så ufarligt at indtage den røgfrie tobak, som de fleste går rundt og tror. I og med snus anbringes under læben, hvor det bliver siddende på tandkødet, indtil man har opnået den ønskede virkning, påvirker tobaksproduktet både mund og tandkød. Forskning har yderligere konkluderet, at det øger risikoen for at dø af en blodprop i hjernen og hjertet. Desuden kan den lille nikotinpose forårsage mundhule og spiserørskræft.
Hvis du er daglig bruger af den lille pose med fermenteret tobak, så har du større risiko for at få sukkersyge. Ifølge flere undersøgelser øges risikoen for sukkersyge nemlig med hele 70%, hvis man bruger en dåse eller mere om dagen.
Konsekvenserne er mange
Ved dagligt indtag af snus kan konsekvenserne for tænder og tandkød være store. De hvide plamager der opstår i mundhulen kan forsvinde, hvis du stopper med at bruge snus. Når tænderne har trukket sig tilbage er det dog ikke muligt at tænderne går tilbage til normal igen – heller ikke hvis du stopper med brug af snus. Det giver således varige skader på dit tandkød. For at begrænse skaderne på tænder og tandkød anbefales det naturligvis at du stopper med indtaget af den lille pose med fermenteret tobak. Hvis ikke du vælger at stoppe brugen, kan du også mindske skaderne til en hvis grad ved at skære ned på forbruget og undgå at placere snus samme sted i munden hver gang.
Røgfri tobak er afhængighedsskabende!
Snus kan ligesom cigaretter skabe en stærk afhængighed, hvilket skyldes nikotinen. Ved at stifte bekendtskab med tobaksproduktet opstår der automatisk en fortrolighed med tobak, der gør, at man oftest også får tendens til at begynde at ryge almindelige cigaretter. Samtidig indeholder snus høje doser af nikotin – helt op til 40 gange mere end én almindelig cigaret. Nikotinen trænger gennem slimhinderne i munden og over i blodet, hvorfra det føres op til hjernen. Den store mængde nikotin gør den lille hvide pose meget afhængighedsskabende. Dette ses særligt hos unge mennesker.
Den røgfri tobak kan bruges alle steder, hvorfor flere også bruger det under sport fx fodbold, ishockey, håndbold og sågar svømning. Her kan man benytte det imens man dyrker sin sport og helt uden at tage en ‘rygepause’. På samme måde kan det indtages mens man sidder i klasseværelset, på kontoret eller lignende.
Heler ens tandkød efter snus?
Svaret er ganske enkelt nej. Tandkød, der først har trukket sig tilbage, kommer ikke tilbage, selvom man stopper helt med at bruge snus eller blot mindsker sit forbrug. Snus irriterer mundslimhinden, der som beskyttelse danner en slags hård hud i form af hvidlige, rynkede plamager, der hvor snusen lægges. Det er således vigtigt at slå fast, at ens beskadiget tandkød ikke heler igen, hvis først tandkødet har trukket sig tilbage.
Værd at vide om snus:
I 2017 gennemførte Tandlægeforeningen en rundspørge blandt 527 forskellige tandlæger, som viste, at hele 4 ud af 10 tandlæger har patienter med skader i mundhulen, der er direkte relateret til brugen af snus. Nedenfor er de vigtigste ting opstillet:
- Snus er en form for røgfri tobak.
- Posen anbringes typisk i munden, og ved kontakt med mundens slimhinder bliver der frigivet nikotin til blodbanen, hvilket giver en stimulerende påvirkning af hjerne og centralnervesystemet.
- Snus kan give slimhindeforandringer i munden, tandkød der trækker sig tilbage samt misfarvninger på tænderne.
- Snus er forbudt i EU, herunder Danmark. Siden 1. januar 2016 har produktet været forbudt at sælge i Danmark. Selvom det er ulovligt at sælge i Danmark betyder det ikke, at danskerne ikke har adgang til den røgfri tobak. Det er nemlig lovligt at importere til eget privat forbrug fra eksempelvis Sverige.
Udover at påvirke dine tænder og dit tandkød påvirker snus også din grundlæggende sundhed. Produktet er blandt andet kræftfremkaldende. Snus er også afhængighedsdannende, da det indeholder nikotin, og det kan for mange være svært at slippe af med afhængigheden.
Hvilke påvirkninger har den røgfrie tobak?
Snus kan være forbundet med en masse forskellige påvirkninger. Særligt vil dit tandkød vise sig at tage stor skade. Dette synliggøres ved et rødt, ømt eller hævet tandkød. Desuden vil tandkødet trække sig tilbage. Dette sker hurtigere for nogle end for andre. Hos de patienter som tager snus ser man således hurtigt tegn på brugen heraf. Det er særligt tandkødet som røber, hvorvidt man som patient indtager det røgfrie tobaksprodukt. Desuden medfører det til forandringer af slimhinden, hvilket frembringer en blottet tandhals. Det er yderligere med til at misfarve dine tænder og farve dit spyt brunt.
Hvis du har yderligere spørgsmål, er du altid meget velkommen til at kontakte os hos VORES TÆNDER Tandklinik. Vi er altid klar til at hjælpe dig!