Forside » Røntgen

Røntgen

Røntgenbilleder benyttes for at kunne diagnosticere tænder og knogle ved en konsultation hos tandlægen. Der findes forskellige former for røntgenbilleder. Hos VORES TÆNDER Tandklinik tager vi dine røntgenbilleder, mens du allerede er placeret i tandlægestolen. Ved et større behandlingsbehov kan vores panoramascanner være en nødvendighed for at give tandlægen det fulde overblik over dine tænder og kæber. Vi kan således tilbyde dig forskellige former for røntgenbilleder alt efter din pågældende tandsituation. Nedenfor kan du læse meget mere om de forskellige former for røntgenbilleder, hvornår det er nødvendigt for tandlægen at tage røntgen samt hvorvidt røntgenstråler er farlige.

Forskellige former for røntgenbilleder 

Som skrevet ovenfor findes der forskellige former for røntgenbilleder. Der findes tre former for røntgenbilleder.
Der findes det almindelige røntgenbillede, også kaldet enoralt billede. Dette benytter tandlægen oftest ved en almindelig undersøgelse, hvor tændernes tilstand skal tjekkes. Med et enoralt røntgenbillede har tandlægen mulighed for at se tænderne samt deres rodspidser. Derudover findes der et 2D-panorama røntgen, som giver tandlægen en fuld oversigt over tænder og kæbeparti. Et 2D-billede kan desuden sektionsopdele kindtænderne og på den måde give tandlægen det fulde overblik over både tænder og kæbedele. Afslutningsvis findes der også 3D røntgenbilleder, som kan vende og dreje hele kraniet. Til større rekonstruktioner af tænderne vil et 3D røntgen være fordelagtigt.

Røntgenbilleder af tænder på klinikken

Hos VORES TÆNDER Tandklinik er alle vores klinikrum indrettet med det nyeste og mest moderne udstyr. Med den nyeste teknologi og høje kvalitet kan vi således sikre dig en tandbehandling af højeste kvalitet. Med en tv-skærm i loftet over samtlige af vores tandlægestole, har du mulighed for at se dine røntgenbilleder på skærmen så du selv kan følge med i din behandling. På klinikken er vores største interesse, at du som patient tager del i din egen behandling, hvorfor vi derved kan imødekomme hver patients ønsker og behov.

Detaljerede 2D panoramabilleder

På klinikken kan vi tilbyde panoramarøntgenbilleder af dine tænder og kæbeled. Panoramaoptagelser er især meget anvendelige ved implantologi og kirurgi. Panorama scanneren står i et særskilt rum, og filmen er uden for munden under undersøgelsen. Den er derfor ikke forbundet med ubehag. Man skal blot stå stille under optagelsen, der tager mindre end et halvt minut.

Om røntgen proceduren

Et røntgenbillede dannes af røntgenstråler, og viser tænder og knogle i munden. Røntgenstrålerne kan trænge gennem menneskets væv, herunder tænder og knogle. På den måde kan tandlægen med et røntgenbillede få et overblik af tændernes tilstand i munden.

Røntgenbilleder gengives ved lyse og mørke toner, hvoraf de lyse toner er mundens hårde væv, såsom tænder og knogle, mens mundens bløde væv, hud og muskler ikke aftegnes på billederne, men fremstår som mørke områder på billederne. Tandfyldninger fremstår hvidlige.

Hvornår skal jeg have taget et røntgenbillede?

Et røntgenbillede tages for, at tandlægen kan se knoglen og de dele af tænderne, der ikke er helt synlige i munden. Det er ikke altid nødvendigt med et røntgenbillede, når man er til en konsultation hos tandlægen. Ved et almindeligt eftersyn vil det sommetider være fordelagtigt for tandlægen at tage et røntgenbillede for at kunne afgøre om der er eventuelle sygdomme i tænder eller knogle. Den røntgenundersøgelse der oftest bliver udført, er den såkaldte bite-wing, der viser tændernes kroner og en del af den tandbærende knogle. Bite-wings tages regelmæssigt ved eftersyn eller, når tandlægen har mistanke om, at der er forstadier til caries i tænderne.

Derudover kan det også være fordelagtigt for tandlægen at benytte et røntgen til at vurdere om en eventuel tandsygdom har udviklet sig til det værre, eller for at se om en behandling har hjulpet. Der er således i flere tilfælde, hvor tandlægen vil anbefale at tage røntgenbilleder. Hos VORES TÆNDER Tandklinik oplyser vi altid om både pris og procedure. Som patient hos os er du således altid selv med ind over din behandling og vi foretager kun en behandling med din accept.

Der er som regel behov for røntgenbilleder når…

  • En tand skal trækkes ud.
  • Før, under og efter en rodbehandling.
  • Før en større behandling med f.eks. tandkrone eller tandbro.
  • Isættelse af den færdigstøbte krone, bro eller protese.
  • Før og lige efter at et tandimplantat isættes.
  • Før fjernelse af visdomstænder.
  • Før og efter, at implantater isættes.
  • Før behandling med aftagelige del- eller helproteser.

Strålepåvirkning

Vi modtager alle stråling dagligt, både kosmisk stråling fra rummet og stråling fra undergrunden. Denne type stråling kaldes baggrundsstråling, og ligner røntgenstråling. Ved et enkelt røntgenbillede får du strålepåvirkning, som svarer til, hvis du flyver en halv time i et fly. Der er således intet farligt ved den mængde røntgenstråling, som du får gennem et røntgenbillede hos tandlægen.

Som patient hos os kan man naturligvis fravælge at få taget røntgenbilleder, ligesom man kan fravælge en behandling. Konsekvensen kan imidlertid være, at tandlægen ikke kan gennemføre en tilfredsstillende undersøgelse og behandling. Desuden kan fravælgelsen af røntgenbilleder betyde større tandproblemer i fremtiden, som med tiden kan vise sig at være livsfarlige.

De mængder stråling, man får i forbindelse med undersøgelse af tænder og kæber hos tandlægen anses for så små, at en skadelig effekt ikke kan registreres. Har du spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid