Har du ømt og irriteret tandkød? Ømt tandkød er noget, som rammer de fleste mennesker, både børn, voksne og ældre på et eller andet tidspunkt. Selvom det er et meget almindeligt fænomen, så er det noget, som man kan og bør behandle. Dette da ømhed i tandkødet kan føles meget ubehageligt samt blive farligt, hvis det får lov til at videreudvikle sig. Årsagerne til ømt tandkød kan være forskellige, men døjer du med hævet eller irriteret tandkød er det et tegn på, at der er brug for ekstra opmærksomhed til dine tænder. Hvis du har ømt, hævet eller rødt tandkød er det derfor vigtigt, at du opsøger din tandlæge, så du kan finde ud af, hvad årsagen er i netop dit tilfælde. Dermed forebygger du, at problemet bliver værre og slipper således også for yderligere ømhed og smerte.
Nedenfor kan du læse meget mere om årsagerne til ømt tandkød, hvorledes du kan forebygge det samt tandlægens løsning på problemet. Vi håber på at give dig svar på de spørgsmål du måtte have angående ømt eller rødt tandkød. Hvis ikke er du selvfølgelig altid mere end velkommen til at kontakte os, hvorfor vi på den måde kan hjælpe samt råde og vejlede dig i henhold til din konkrete tandsituation.
Tandkødsbetændelse er den hyppigste årsag til hævet tandkød
Er dit tandkød hævet langs med tænderne eller imellem din tænder viser årsagen sig ofte at være tandkødsbetændelse. Symptomerne på tandkødsbetændelse er som regel at tandkødet føles ømt at røre ved. Dette skyldes, at området omkring tænderne er hævet en smule op. Du kan også opleve at bløde under tandbørstning, når du har tandkødsbetændelse.
Bliver en tandkødsbetændelse ikke behandlet, kan den brede sig og langsomt bevæge sig ned langs tænderne og udvikle sig til paradentose. Paradentose er en alvorlig sygdom, som medfører at tænderne bliver løse og i sidste ende kan falde helt ud. Man kan oftest ikke selv mærke begyndende paradentose og er derfor afhængig af, at ens tandplejer og tandlæge opdager det til en regelmæssig undersøgelse. Det er her de regelmæssige undersøgelser bliver afgørende. Formår du ikke at opretholde disse besøg vil en eventuel tandkødsbetændelse videreudvikle sig til paradentose, som i sidste ende vil kræve en større og mere omkostningsfuld behandling. Husk derfor at gå regelmæssigt til tandlægen, således at eventuelle tandproblemer kan opdages i tide og blive behandlet hurtigst muligt.
Forebyg hævet og ømt tandkød med grundig tandbørstning – Vælg den rigtige tandbørste
Første skridt mod at undgå tandkødsbetændelse og ømt tandkød, er at rengøre dine tænder tilstrækkeligt. Eftersom de regelmæssige undersøgelser hos tandlægen kun foregår et par gange om året er det vigtigt at indsatsen ved din daglige mundhygiejne er i top. For at opnå en grundig tandbørstning morgen og aften er det vigtigt at du først og fremmest benytter den rigtige tandbørste. Tandbørsten skal ikke være for hård, men heller ikke for blød. Hos VORES TÆNDER Tandklinik anbefaler vi de fleste af vores patienter at benytte en elektrisk tandbørste. Dette fordi en eltandbørste er meget mere grundig. Desuden vil din tandbørstning ved brug af en elektrisk tandbørste blive mere korrekt og ensformig. Fordelen ved eltandbørsten er nemlig, at den laver alle bevægelserne for dig. Du skal derfor kun sørge for at bevæge eltandbørsten rundt mellem tænderne og i mundregionen. Ydermere gør eltandbørsten den daglige tandbørstning mere dybdegående, hvilket medfører at du forebygger plak og bakteriebelægninger på tænderne.
Suppler din tandbørstning med tandtråd
Udover at benytte den rigtige tandbørste er det vigtigt, at du supplerer din tandbørstning med tandtråd. Uanset hvilken type tandbørste du benytter dig af er det konkluderet er der er få steder i mundregionen, hvor børsten ikke kan komme ind. Dette er blandt andet i mellemrummene mellem tænderne, hvorfor tandtråd, mellemrumsbørster eller interdentalbørster er det perfekte supplement hertil.
Det er dog vigtigt, at du ikke børster og renser hverken for meget eller for hårdt. Gør du det, risikerer du nemlig at tandkødet trækker sig tilbage, hvormed du kan få blottede tandhalse. Det giver ikke alene knapt så pæne tænder, men gør også tænderne følsomme overfor påvirkning af koldt og varmt.
Som voksen får man sjældent instruktion i korrekt tandbørstning og hos de fleste ligger den sidste undervisning heri helt tilbage i skoletiden. Det er derfor en god idé at spørge din tandplejer, om du kan få en instruktion i, hvordan du nemmest kommer rundt i hele munden med din tandbørste. Det kan forebygge mange tandproblemer fremadrettet.
Hævet tandkød på trods af god tandhygiejne
Trods en god og forebyggende mundpleje kan et hævet og ømt tandkød alligevel opstå. Uanset hvor grundig tandbørstning du udfører, er det nemlig svært at komme alt snavs og bakterier til livs. Snavs som på sigt bliver til aflejringer på tænderne, kaldes for tandsten.
Tandsten er en anden årsag til hævet tandkød. Tandsten er belægninger, som kan sidde på tænderne langs tandkødsranden og gøre det svært at holde lommerne herunder rene. Dermed ophobes snavs og madrester, som både kan irritere tandkødet og gøre det betændt. Tandsten kan også sidde i selve lommen og genere. Du kan ikke selv fjerne tandsten og derfor har du brug for hjælp fra en tandplejer eller tandlæge. Mange patienter får en forebyggende tandrensning, som fjerner tandsten, når det regelmæssige eftersyn alligevel finder sted.
Hævet tandkød i forbindelse med et hul
Hævet tandkød kan også skyldes caries. Når der er hul i en tand, er der fri adgang for bakterier og snavs i den pågældende tand. Dermed bliver der grobund for betændelse. Hævet tandkød omkring en enkelt tand bør du derfor reagere på med det samme. Ellers risikerer du i langt de fleste tilfælde yderligere problemer i takt med at betændelsen breder sig til tandens rod og i værste fald kæbeknoglen.
Begge dele kan være både smertefuldt og omkostningstungt og at søge tandlæge i tide kan således skåne dig både helbredsmæssigt og økonomisk.
Hævet tandkød ved en visdomstand
En anden årsag til hævet tandkød kan være isoleret betændelse omkring en tand. Særligt visdomstænder er udsatte i takt med, at de vokser frem. Fra de er brudt igennem tandkødet og indtil de er fuldt fremvoksede eller bliver fjernet kan der nemlig opstå små lommer langs eller over tanden. I disse lommer kan der gemme sig snavs og madrester i. Sker dette, vil tandkødet blive irriteret og ømt, ligesom en betændelse nemt vil kunne udvikle sig.
Andre årsager til ømt tandkød
Hvis du har ondt i tandkødet kommer det typisk af, at ens tandkød er meget følsomt over for tygning, børstning eller temperaturændringer. Et vigtigt faktum er, at de fleste årsager til lidelsen hænger sammen med dine vaner, men der kan også være tale om medicinske årsager.
Udover de mest hyppige årsager til hævet tandkød, kan rødt eller blødende tandkød også skyldes andre faktorer, som:
- Forkert eller for voldsom brug af tandbørste og/eller tandtråd
- Sygdom i tandkødet, herunder tandkødsbetændelse
- Blister i munden
- Dårlig mundhygiejne
- Hyppigt indtag af sukkerholdige drikke (sodavand, energidrik m.fl.)
- Indtagelse af visse typer medicin
- Graviditet
- For voldsom tandbørstning
- Rygning
- Diabetes
- Stress
Irriteret og hævet tandkød kan også opstå, hvis en gammel fyldning er gået i stykker eller hvis en eventuel tandprotese er blevet defekt. Oplever du hævet tandkød bør du dog altid besøge din tandlæge for at få fundet den specifikke årsag i dit tilfælde. Dermed kan du hurtigst muligt slippe af med ubehaget.
Problemer med ømt eller blødende tandkød? Her er løsningen
Er du mere end træt af at døje med ømt eller blødende tandkød, så handler det for dig om at ændre vaner. Det er først og fremmest en god idé at minimere eller helt eliminere dit indtag af sodavand, energidrik og andre sukkerholdige drikke. Derudover bør du hurtigst muligt lægge cigaretterne på hylden, hvis du altså er aktiv ryger. Mangler du flere gode tips til at behandle og forebygge ømt eller blødende tandkød? Så gør brug af følgende tips:
- Børst dine tænder to gange om dagen (og gerne efter alle måltider)
- Anvend tandtråd hver dag
- Brug en mild tandpasta
- Tag en snak med din tandlæge (du kan få værdifuld vejledning)
Det er relativt nemt at slippe af med smerterne, hvis man vel at bemærke er villig til at gøre en indsats. Kontakt os gerne i dag for at få specifik råd og vejledning. Vi sidder klar til at hjælpe dig!