Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Værd at vide om blister

Værd at vide om blister

blisterBlister også kaldet after, blegner eller blæner, er sår som kan opstå på indersiden af munden, på læberne eller på tungen. Næst efter caries og paradentose er blister den hyppigste mundsygdom. Sårene smitter ikke, men er ofte smertefulde og til stor gene. Smerter i forbindelse med blister opstår ofte, hvis der er betændelse i eller omkring det pågældende område.

I dette blogindlæg kan du blive meget klogere på blister. Har du efterfølgende spørgsmål, er du altid meget velkommen til at kontakte os for yderligere vidensdeling. Hvis du ønsker specifik råd eller vejledning, kan vi naturligvis også være behjælpelige.

Værd at vide om blister

Blister starter ofte med en eller flere hurtigtvoksende blærer, som på kort tid sprækker og derefter udvikler sig til sår. Eftersom sårets nerveender blottes og overstimuleres, kan der opstå en smerte som kan gøre det svært at spise, tale og drikke. Blister forveksles ofte med forkølelsessår, som forårsages af den smitsomme herpesvirus. En nyttig huskeregel for at adskille blister og forkølelsessår er dog, at blister forekommer inde i munden, mens forkølelsessår oftest forekommer uden for munden.

Blisterne optræder på de bløde steder i munden, på tungen og på indersiden af læberne. De rammer omkring hver femte af os, og hos nogle forbliver de kroniske. Blister i munden og på tungen rammer både børn og voksne, men er ikke smitsomme. Det varer fra omkring 4-7 dage fra en blist opstår, til den forsvinder igen. Er der gået en rum tid, hvor dine blister stadig ikke er forsvundet, bør du kontakte din tandlæge, da det kan skyldes andre bagvedliggende mundsygdomme. Hvis dette er tilfældet er det vigtigt at årsagen identificeres, og behandles hvis muligt. Dette kan din tandlæge naturligvis hjælpe dig med at afgøre.

HVORDAN SER BLISTER UD?

Blister ligner typisk små hvidlige eller gullige sår, omkranset af en lettere rødlig kant. De kan variere meget i størrelse og facon, men også i placering. Man kan grundlæggende sige at der eksisterer 3 former. Disse former har vi uddybet nedenfor:

  • Et lille ovalt sår på 2-3 mm i diameter
  • Et stort sår på ca. 12 mm med forskelligartet form. Såret vil være væsentligt længere om at hele – faktisk op til 3-6 uger og kan endvidere efterlade et ar.
  • En klynge af sår kaldet herpetiforme, hvor sårene er 1-3 mm i diameter. Der kommer dog ikke ar efter sårdannelsen.

Særligt ved spisning, tandbørstning eller berøring af anden art, kan blisterne være til stor gene. Blister kan komme og gå og variere i varighed. Selvom blister er sår dannes der sjældent ar.

HVEM FÅR AFTER ELLER BLÆNER?

Omkring 20% af befolkningen får blister, som kan komme og gå. Nogle få er særligt plaget af det og har tendens til hyppigere udbrud, mens andre kan have tendens til særligt store blister. Mænd og kvinder får dem lige hyppigt, og rygere lider mindre af blister end ikke-rygere. Tendensen til at danne blister kan ofte starte allerede i barndommen. Den har endvidere vist sig i høj grad at være arvelig. Hvis begge ens forældre lider af blister vil børnene med næsten 100 procent sandsynlighed også få disse hyppigere end mange andre.

Blister er helt almindelige og ofte tilbagevendende. Selvom det er usikkert, hvad den egentlige årsag er, mener visse eksperter, at det kan skyldes problemer med immunsystemet, bakterier eller virus. Faktorer som stress, traumer, allergier, mangel på jern eller andre vitaminer og arvelighed kan også gøre en mere modtagelig. Døjer du med blister er du altid meget velkommen til at kontakte din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik. Ved en konsultation i trygge omgivelser vil vi forsøge at hjælpe dig på bedst mulig vis efter dine ønsker og behov.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL AFTER ELLER BLÆNER?

Den præcise årsag til blister er endnu ukendt. Der er dog flere faktorer, som menes at have betydning for udviklingen af blister. Blandt andet kan et nedsat immunforsvar og arvelighed have en indvirken. Af andre faktorer som menes at spille ind på dannelsen af blister kan nævnes:

  • Skader i mundslimhinden, fx som følge af påbidning eller tandbørsteskader
  • Hormonelle forandringer som menstruation, p-pille forbrug, graviditet og overgangsalder hos kvinder
  • Fødevareallergi, stærke madvarer, syreholdige føde- og eller drikkevarer er også mistænkt for at kunne udløse dannelsen af after eller blæner. Fx er der mistænkt en sammenhæng ved spisning af eksempelvis tomater, jordbær, ost, nødder og chokolade.
  • Tandpasta som indeholder skummemiddel kan medføre blister hos folk som i forvejen har tendens til dannelsen heraf. Her kan anbefales udskiftning af tandpasta for at afhjælpe problemet.
  • Stress grundet påvirkningen af immunforsvaret
  • Forskere mener at have konstateret en sammenhæng mellem vitaminmangel og udbrud af after eller blæner. Det kan derfor være en mulighed at få dette tjekket ved lægen, hvis man er generet af hyppig dannelse af blister – altså, after eller blæner.

Hvad kan jeg selv gøre?

Der er flere ting du kan gøre for at undgå eller reducere antallet af blister. Det første råd er dit valg af tandpasta. Dette er afgørende for din munds tilstand. Ved at benytte en tandpasta uden skummemiddel vil du reducere antallet af blistudbrud. Derudover er dit kosttilskud vigtigt. Daglig indtagelse af kosttilskud med en bred vifte at vitaminer, mineraler og urter vil efter nogen tids indtagelse føre til en markant reduktion i antallet af udbrud hos de fleste mennesker. Mange bliver endda helt fri for blisterne. Desuden er b-vitaminer og jern en vigtig faktor, for at undgå eller mindske antallet af blister. Hvis patienter med blister i munden har konstateret vitamin og/eller jernmangel, vil tilskud føre til en bedring af mundsygdommen.

Hvad kan tandlægen gøre?

Har ens egne tiltag ikke virket godt nok, må man spørge sin tandlæge til råds. Dog vil behandling af de meget svære tilfælde oftest være en specialistopgave. Dette vil din tandlæge vurdere ved en konsultation. Har du således problemer med blister i mundregionen anbefaler vi at du tager kontakt til din lokale tandlæge, således at problemet kan bedres. Skal vi være din lokale tandlæge og hjælpe dig med problemet? Tøv ikke med at kontakte os allerede i dag. Vi er klar til at hjælpe dig!

KAN BLISTER BEHANDLES?

Man har endnu ikke fundet et middel, der kan behandle og helbrede blister. Man kan dog forsøge at mindske udbruddene ved at undgå de udløsende faktorer. Der kan desuden på apoteket fås håndkøbsmedicin i form af gel og mundskyllevæske, som kan hjælpe med at dulme smerterne, når generne er opstået. Få procent af befolkningen lider af hyppige udbrud og særligt store smertefulde sår. Det kan i disse tilfælde være nødvendigt med medicinsk behandling for eksempel i form af antibiotika eller binyrebarkhormon-salve, som typisk skal ordineres i samarbejde med en specialist. Får man pludseligt hyppige udbrud af after/blæner, kan det i sjældne tilfælde skyldes anden sygdom, hvorfor det er vigtigt at kontakte sin tandlæge. VORES TÆNDER Tandklinik står til rådighed for afklaring.

Der findes en række produkter, der kan hjælpe dig med at mildne irritation og smerter fra blister og sår. Men også produkter som kan hjælpe dig med at vedligeholde en god mundhygiejne, så du undgår generne fremover. Valg af disse produkter vil din tandlæge hjælpe dig med.

Vi håber at ovenstående førte til forståelse og svar. Hvis ikke, er du altid meget velkommen til at kontakte os for mere viden, tidsbestilling, råd og vejledning eller spørgsmål til specifikke behandlinger.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid