Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Forside » Værd at vide om blister

Værd at vide om blister

blister

Blister også kaldet after eller blæner er sår, som kan opstå på indersiden af munden, på læberne eller på tungen. Sårene smitter ikke, men er ofte smertefulde og til stor gene. I dette indlæg kan du blive meget klogere på de ting, der er værd at vide om blister.

Hvordan ser blister ud?

Blister ligner typisk små hvidlige eller gullige sår omkranset af en lettere rødlig kant. De kan variere meget i størrelse og facon, men også i placering. Man kan grundlæggende sige at der eksisterer 3 former.

  • Et lille ovalt sår på 2-3 mm i diameter.
  • Et stort sår på ca 12 mm med forskelligartet form, hvilket vil tage væsentligt længere om at hele – faktisk op til 3-6 uger og kan efterlade et ar.
  • En klynge af sår kaldet herpetiforme, hvor sårene er 1-3 mm i diameter. Der kommer ikke ar efter sårdannelsen.

Særligt ved spisning, tandbørstning eller berøring af anden art kan blisterne være til stor gene. Blister kan komme og gå og variere i varighed. Ofte vil blisterne forsvinde efter 7-14 dage og selvom det er sår dannes der ikke ar.

Hvem får after eller blæner?

Omkring 20 % af befolkningen får blister, som kan komme og gå. Nogle få er særligt plaget af det og har tendens til hyppigere udbrud, mens andre kan have tendens til særligt store blister. Tendensen til at danne blister kan ofte starte allerede i barndommen. Den har endvidere vist sig i høj grad at være arvelig, hvis begge ens forældre lider af blister.

Hvad er årsagen til after eller blæner?

Den præcise årsag til blister er endnu ukendt. Der er dog flere faktorer, som menes at have betydning for udviklingen af blister. Blandt andet kan et nedsat immunforsvar og arvelighed have en indvirken. Af andre faktorer som menes at spille ind på dannelsen af blister kan nævnes:

  • Skader i mundslimhinden, fx som følge af påbidning eller tandbørsteskader.
  • Hormonelle forandringer som menstruation, p-pille forbrug, graviditet og overgangsalder hos kvinder.
  • Fødevareallergi, stærke madvarer, syreholdige føde- og eller drikkevarer er også mistænkt for at kunne udløse dannelsen af after eller blæner. Fx er der mistænkt en sammenhæng ved spisning af eksempelvis tomater, jordbær, ost, nødder og chokolade
  • Tandpasta som indeholder skummemiddel (Natriumlaurylsulfat NLS/SLS) kan medføre blister hos folk som i forvejen har tendens til dannelsen heraf. Her kan anbefales udskiftning af tandpasta for at afhjælpe problemet.
  • Stress grundet påvirkningen af immunforsvaret.
  • Forskere mener at have konstateret en sammenhæng mellem vitaminmangel (B1, B2, B6, B12, folinsyre og jern) og udbrud af after eller blæner. Det kan derfor være en mulighed at få dette tjekket ved lægen, hvis man er generet af hyppig dannelse af blister – altså, after eller blæner.

Kan blister behandles?

Man har endnu ikke fundet et middel, der kan behandle og helbrede blister. Man kan dog forsøge at mindske udbruddene ved at undgå de udløsende faktorer. Der kan desuden på apoteket fås håndkøbsmedicin i form af gel og mundskyllevæske, som kan hjælpe med at dulme smerterne, når generne er opstået. Få procent af befolkningen lider af hyppige udbrud og særligt store smertefulde sår. Det kan i disse tilfælde være nødvendigt med medicinsk behandling for eksempel i form af antibiotika eller binyrebarkhormon-salve, som typisk skal ordineres i samarbejde med en specialist. Får man pludseligt hyppige udbrud af after / blæner eller hvis blisterne ikke forsvinder i løbet af et par uger, kan det i sjældne tilfælde skyldes anden sygdom, hvorfor det er vigtigt at kontakte læge eller tandlæge. VORES TÆNDER Tandklinik står tilrådighed for afklaring – kontakt klinikken på 45 87 22 61.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

KontaktVORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal medVi samarbejder med

×

Menu

Skriv til os

Book tid