Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Blottede tandhalse

Blottede tandhalse

Blottede tandhalse opstår ofte på grund af forkert tandbørsteteknik og kan give ubehagelige isninger i tænderne. Har du blottede tandhalse bør du være bekendt med, at dit tandkød ikke kan vokse på plads igen, hvorfor det gælder om at undgå at tandhalsene blottes. Nedenfor kan du læse meget mere om, hvordan du undgår at få blottede tandhalse, hvad du selv kan gøre samt hvilken behandling tandlægen kan tilbyde.

Vigende tandkød

Blottede tandhalse er det fænomen, at en del af tandroden er blevet blottet, fordi tandkødet har trukket sig tilbage. I langt de fleste tilfælde ses dette ved for hård eller forkert børsteteknik. Ved en blottet tandhals er tandbenet (dentinen) blottet, fordi tandroden ikke er dækket af emalje. At tandkødet har trukket sig tilbage kan også kaldes vigende tandkød. At kanten af tandkødsvævet slides væk, eller trækker sig tilbage gør mere af tandens rod synlig. Dette gør det let for sygdomsskabende bakterier at samle sig og ødelægge tænderne.

Forebyggelse af blottede tandhalse

Du forebygger blottede tandhalse ved først og fremmest at bruge en rigtig børsteteknik, hvor du især ikke børster med for store bevægelser på tværs af tandrækken, ikke anvender for hård en tandbørste, og ikke bruger en tandpasta med for meget slibemiddel. Vi anbefaler altid at du lader din tandlæge eller tandplejer give dig en grundig instruktion i, hvordan du børster tænderne mest hensigtsmæssigt samt hvilken type tandbørste der vil egne sig bedst til dit tandsæt.

Årsager til blottede tandhalse

Der kan være forskellige grunde til, at tandkødet har trukket sig tilbage og tandhalsene er blevet blottet. Nedenfor har vi oplistet de hyppigste årsager:

  • Tandbørstning

Den hyppigste årsag til, at tandkødet trækker sig tilbage, menes at være forkert tandbørsteteknik. Typisk har man børstet med for store bevægelser på tværs af tandrækken. Man kan også have anvendt en for hård tandbørste eller tandpasta med for meget slibemiddel.

  • Tandregulering

Det har vist sig at tandkødet hos cirka 10 procent, som har fået foretaget tandregulering, har trukket sig tilbage fra tænderne i underkæbefronten. Dette fordi det er sværere at komme til med tandbørsten.

  • Tandkødsbetændelse

Betændelse i tandkødet kan medføre, at tandkødet trækker sig tilbage.

  • Paradentose

Ved paradentose, hvor den knogle som tænderne sidder fast i, bliver nedbrudt, vil tandkødet ofte trække sig tilbage i takt med knoglenedbrydelsen.

  • Tænderskæren

At skære tænder kan lægge for stort et pres på tænderne, hvilket kan føre til blottede tandhalse. At skære tænder i søvne er en typisk årsag til, at man begynder at mangle tandkød.

Hvilke symptomer bør jeg være opmærksom på?

Blottede tandhalse giver langt fra altid symptomer, men når de gør, er der tale om en øget tandfølsomhed, også kaldet isninger i tænderne. Isninger dækker over symptomer i form af kortvarig, skarp smerte, som bliver provokeret af:

  • Kold luft
  • Varme og kolde mad- og drikkeindtag
  • Søde eller syreholdige mad- og drikkeindtag

Blottede tandhalse kan give symptomer, fordi tandbenet er blevet blottet. Tandbenet består nemlig af et utal af små væskefyldte kanaler, som sender impulser direkte ind til tandens nerve. Cirka 25 procent af den voksne befolkning lider af øget tandfølsomhed mindst en gang om ugen. Problemet med isninger er mest udbredt i alderen 15 – 35 år, men antallet af blottede tandhalse stiger med alderen. Man bør dog være opmærksom på, at der også kan være andre grunde til øget tandfølsomhed såsom: begyndende caries, utætte fyldninger, revner i tænderne mv.

Har du problemer med isninger i tænderne, anbefaler vi at du opsøger din tandlæge for at få afklaret, hvor problemet stammer fra. Dette kan som ikke fag-person være næsten helt umuligt at finde frem til, hvorfor tandlægen kan hjælpe dig!

Behandling af blottede tandhalse

Når først tandhalsen er blottet, kan tandkødet ikke vokse op igen. Derfor gælder derfor om at undgå yderligere skade. Dette sker først og fremmest ved korrektion af tandbørsteteknikken og måske udskiftning af tandbørste. Det er utrolig vigtigt, at blottede tandhalse holdes rene, fordi syre i madrester på tænderne øger problemet med isninger. Der skal således sættes ind ved den forebyggende tandpleje.

Man kan behandle følsomme tandhalse på flere måder, hvorfor det er en god idé at spørge din tandlæge til råds. Da isningerne altid er forårsaget af de åbne kanaler i tandbenet, retter al behandling sig imod at få lukket disse eller få dem dækket af, så der ikke længere er direkte forbindelse fra tandens ydre til nerven inderst inde i tanden. Ved blottede tandhalse kan det støttende tandkød og tandens knoglestruktur blive alvorligt skadet. Dette kan i sidste ende føre til tab af tænder, hvilket i værste tilfælde kan have alvorlige konsekvenser for helbredet.

Det kan du selv gøre

Det er altid bedst at rådføre sig med sin tandlæge, for i fællesskab at finde ud af hvad du selv kan gøre ved problemet. Dette kan ske ved en konsultation hos tandlægen, eller ved blot at ringe og få råd og vejledning. I langt de fleste tilfælde vil det hjælpe, hvis du påfører tandpasta med fluor direkte på den blottede tandhals med en finger og gnider det ind i den følsomme tandhals. Lad det blive siddende så længe som muligt. Det kan man eventuelt gøre umiddelbart efter den almindelige tandbørstning 2 gange om dagen.

Brug eventuelt en af de nye tandpastaer med arginin og calciumkarbonat, som er specielt udviklet til følsomme tandhalse. Også her påfører man en klat tandpasta direkte på det følsomme sted og masserer det ind i tanden. Det skulle angiveligt give umiddelbar lindring og ved daglig brug have en langvarig virkning på de følsomme tandhalse.

Behandling hos tandlægen

Det er også en mulighed at din tandlæge eller tandplejer kan foretage en behandling med fluorlak, som man påfører blottede tandhalse over nogle gange. Lakken bliver dog slidt af med tiden, så man bliver som regel nødt til at gentage behandlingen. En plastfyldning til at dække over den blottede tandhals kan også være løsningen. Den vil desuden beskytte mod yderligere slid af tanden.

Det er vigtigt for os at hævde, at en hver tandbehandling er individuel, hvorfor der kan være flere løsninger end de ovenstående. Ved at komme til en konsultation kan tandlægen hurtigt vurdere, hvilken behandling, der vil være den bedste for dig. Kontakt os i dag! Vi håber på at være din foretrukne tandlægeklinik.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i Nordsjælland



Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os




Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid