Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Skære tænder

Skære tænder

At skære tænder er meget almindeligt. Tandskæren, også i fagterm kaldet bruxisme foregår i langt de fleste tilfælde ubevidst om natten, men det kan også sagtens forekokomme om dagen særligt i anspændte situationer. Bruxisme drejer sig om ufrivillig gentagelser af muskelaktivitet, som typisk viser sig ved tandpres eller ved at man skærer tænder. Ved tænderskæren bider man sammen og bevæger underkæben, uden der er mad imellem tænderne. Man kan også presse tænderne mod hinanden uden bevægelse. Dette kaldes tandpres. At skære tænder kan være noget, der foregår i kortere perioder, men det kan også være henover et længere stykke tid, hvilket ofte ender med at give nogle mere alvorlige tilfælde. I dette blogindlæg kan du blive meget klogere på, hvad det vil sige at skære tænder, hvilke symptomer som kan forekomme, hvorfor man skærer tænder samt hvordan tænderskæren kan behandles.

HVAD VIL DET SIGE AT SKÆRE TÆNDER?

Tandskæren er når man gnider tænderne mod hinanden uden at have noget mellem tænderne. Tænderskæren sker oftest i de lette søvnstadier, men kan være så voldsomt, at det påvirker ens egen eller partnerens søvn. Nogle frembringer således en kraftig lyd i forbindelse med tandskæren. Nogle skærer eller presser tænder helt uden nogen form for lyd. Det er meget individuelt. Det kan være svært selv at opdage, at man skære tænder, før man får tand- eller kæbeproblemer og derved søger professionel hjælp hos sin tandlæge. Det er meget individuelt, hvor meget en person skærer tænder. Nogen skærer tænder lidt og forsigtigt. Andre skærer tænder hver nat og intenst. Hvis du er i tvivl, hvorvidt du selv skærer tænder kan du læse nedenstående afsnit om symptomter på tandskæren.

SYMPTOMER PÅ TANDSKÆREN?

Der kan være flere tegn på, at du skærer tænder. De hyppigste årsager er listet op nedenfor:

  • Slidte tyggeflader samt skærekanter på tænderne.
  • Mærker på henholdsvis slimhinder, kinder eller tunge.
  • Spændingshovedpine eller migræne fra morgenstunden.
  • Smerter i kæbeled og muskulatur.

Du bør dog være opmærksom på, at symptomer fra muskler og hovedpine ikke altid skyldes tandskæren, men at ovenstående blot er vejledende symptomer. Det er meget individuelt hvilke symptomer, som vil optræde hos hver enkelt.

SÅDAN STILLES DIAGNOSEN

Det kan være svært selv at vurdere, hvorvidt tandskæren er noget man gør. Særligt hvis du ikke oplever nogle former for symptomer. Det er ofte tandlægen, som opdager eventuelle skader på tænderne i forbindelse med et regelmæssigt eftersyn. Hvis tandlægen eller tandplejeren har mistanke om, at du skærer tænder, vil man holde øje med tandslid ved de næste tandlægebesøg, inden man overvejer at forebygge yderligere slid ved eventuelt at behandle med en bidskinne. Tandlægen kan typisk se på dit tandsæt om du skærer tænder.

Ved en konsultation prøver tandlægen at finde frem til, hvad der kan være medvirkende årsager til tænderskæren. Medicin, vaner og stress er alle faktorer, som kan forstærke den naturlige tendens til at skære tænder. Hvis du ikke bliver behandlet for bruxisme i tide, kan det føre til videre skader på dit tandsæt. I værste tilfælde kan tænderne slides helt ned så tandhalsene blottes. Hvis dette skulle være en aktualitet kan det være nødvendigt med en stor og omkosningstung rekonstruktion. Af denne grund er de regelmæssige og forebyggende undersøgelser hos tandlægen særdeles vigtige.

HVORDAN BEHANDLES TANDSKÆREN?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at der kun er grund til at behandle tænderskæren i tilfælde af at tandlægen vurder skader på tænderne. Hvis du tillige selv mærker gener og smerter i eksempelvis kæben er der også behov for behandling. Hvis tænderskæren og tandslid således er et problem, kan du i samråd med tandlægen vurdere, hvilken behandling der passer bedst til dig. Tænderskæren ser ud til at aftage med alderen for langt de fleste personer. Der er dog mange mennesker, som skærer tænder, uden at det er et problem, der skal gøres noget ved.

Det er meget individuelt hvilken behandling, som vil passe bedst til dig. Beskyttelse mod tandslid kan opnås ved brug af bidskinne, som tandlægen vil fremstille præcis efter dit tandsæt. Bideskinnen er udført i hård acryl, som beskytter tænderne, når du sover. Behandling af tænderskæren kommer således an på de medvirkende faktorer samt i hvilken grad tænderne bliver slidt. Få altid en faglig og professionel vurdering af din tandlæge.

REFLEKSFRIGØRENDE BIDESKINNE

Denne type bidskinne kaldes en ”refleksfrigørende bidskinne”, og betyder, at sammenbid undgås. Tænderne kan derved frit bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. På den måde kan tyggemusklerne slappe mere af, og du undgår slid på tænderne. Samtidig lindres de øvrige symptomer. Bideskinnen bliver placeret på tænderne om aftenen, og man sover med den på, så man aflaster tyggemusklerne og sørger for at kæbeledet slapper af. Derudover beskyttes tænderne mod det tandslid, der kommer af, at man skære tænder. Efter et par uger vil man kunne føle en mærkbar forskel, og ens symptomer og ubehag vil være færre.

Kan du ikke holde op med at skære tænder? Så kan vi hos VORES TÆNDER Tandklinik hjælpe dig med en bideskinne, der kan afhjælpe problemet. Kontakt os i dag og hør mere om dine behandlingsmuligheder.

HVOR HYPPIGT ER DET AT SKÆRE TÆNDER?

Tænderskæren er meget almindeligt. Man antager, at mellem 10%-20% skærer tænder. Langt de fleste vokser sig fra problemet, men selv tænderskæren i en kort periode kan medføre beskadigelse af de permanente tænder. Ca. 50% af alle voksne og 15% af alle børn skærer tænder i en periode af deres liv.

HVAD KAN JEG GØRE FOR IKKE AT SKÆRE TÆNDER?

Det er vigtigt at bruxisme og tænder skæring bliver behandlet, så man ikke oplever yderligere gener. Tandlægen kan evt. hjælpe med en bideskinne så tænderne ikke tager mere skade. Dog er det også utrolig vigtigt, at man finder årsagen til hvorfor man skærer tænder. Ofte er det noget dybereliggende der forårsager bruxisme, det kan evt. være stress, søvnproblemer eller lignende, men faktisk kan bruxisme også være arveligt. Har man familiemedlemmer som skærer tænder kan man selv være i risikogruppen.

Har du spørgsmål til tandskæren er du meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at hjælpe dig og dele ud af vores erfaring. 

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid