Tandrodsbetændelse? Faktisk siges det at op mod halvdelen af voksne danskere skønnes at gå rundt med en uopdaget tandrodsbetændelse. Dette skyldes, at man ofte ikke selv mærker betændelsen. I nogle tilfælde kan du dog risikere at betændelsen blusser op og bliver en yderst generende oplevelse, som samtidig vil kræve en hurtig og mere omfattende behandling hos tandlægen. Men hvad er rodbetændelse egentlig? Hvilke symptomer giver tandsygdommen? Og hvad kan jeg selv gøre? Disse spørgsmål kan du få svar på i dette blogindlæg, som omhandler tandrodsbetændelse.
HVAD ER TANDRODSBETÆNDELSE?
Som det ligger lidt i ordet er tandrodsbetændelse, betændelse omkring roden af en tand, som følge af et dybt cariesudbrud. Bakterier fra det pågældende hul breder sig, som betændelse videre til tandens nerve, der efterfølgende med tiden vil dø helt. Breder betændelsen sig således til tandens knogle, opstår en tandrodsbetændelse.
Tandpine eller en øm tand kan være tegn på en uopdaget rodbetændelse. Tandrodsbetændelse kan opstå på grund af et dybt cariesangreb, efter et tandtraume (et hårdt slag på tanden) eller revner i den pågældende tand. Men rodbetændelse kan også ses efter en tand, som er blevet rodbehandlet eller hvis man har fået foretaget en kronebehandling. Mange får ingen eller kun få symptomer på tandrodsbetændelse. Af denne grund er de regelmæssige undersøgelser hos din tandlæge afgørende. På den måde kan tandlægen opdage en eventuel tandrodsbetændelse i tide. Du bør være opmærksom på at tandrodsbetændelse, dog i meget sjældne tilfælde, kan føre til voldsom hævelse, høj feber og være livstruende. Den bedste måde at forhindre rodbetændelse på er således ved at undgå huller i tænderne og desuden få hullerne behandlet, inden de når at udvikle sig yderligere.
TANDRODSBETÆNDELSE I EN RODBEHANDLET TAND
I langt de fleste tilfælde vil tandrodsbetændelse opstå, som følge af et dybt cariesangreb. Men rodbetændelse kan også opstå i en tand, som allerede er blevet rodbehandlet ved tandlægen. Dette skyldes, at ikke alle bakterier i rodkanalen blev fjernet ved den første rodbehandling. Hvis bakterierne således kommer uden for rodkanalen, vil der opstå en ny betændelse omkring roden.
TANDRODSBETÆNDELSE SYMPTOMER – ONDT I TANDKØD?
Rodbetændelse giver ofte symptomer, men behøver ikke at gøre det og opdages da tilfældigt ud fra et røntgenbillede ved en konsultation. Uanset om betændelsen giver symptomer eller ej, skal den behandles. Ellers breder betændelsen sig videre i knoglen, hvor den kan være meget svær at stoppe.
Symptomer på rodbetændelse kan således variere utrolig meget. Nedenfor kan du se de hyppigste årsager til tandrodsbetændelse:
- Ømhed/smerte ved tygning
- Dunkende og konstante smerter
- Farveændring på tand
- Øm hævelse (tandbyld)
- Ømhed ved synkning
- Ømhed, hævelse og smerter under kæben
- Dårlig smag i munden
- Ondt i tandkødet
HVORDAN BEHANDLES TANDRODSBETÆNDELSE?
Tandrodsbetændelse behandles hos din tandlæge og kun et røntgenbillede kan afsløre rodbetændelsens eksistens. Uanset om rodbetændelse medgiver symptomer eller ej, skal tandsygdommen således behandles. Ellers vil resultatet være at betændelsen breder sig videre til knoglen, hvor den kan være meget vanskelig at stoppe. Bliver en rodbetændelse derimod behandlet i tide med en rodbehandling, hvor nerven fjernes og den tomme rodkanal bliver renset og fyldt så der ingen bakterier kan komme ind, er der normalt ingen følgevirkninger. Selve rodbehandlingen er normalt også helt ukompliceret. Dog kan der opstå rodbetændelse på samme tand mere end en gang. Man skelner mellem behandling af tandens første rodbetændelse og den behandling, som foretages, hvis tanden allerede har været rodbehandlet før. Det er afgørende, at du holder øje med den eller de tænder, som således måtte være i risikozonen for en eventuel tandrodsbetændelse.
BEHANDLINGEN TRIN FOR TRIN
Formålet med en rodbehandling er såfremdeles, at fjerne alt det døde nervevæv fra tandens rodkanal. Nedenfor kan du læse hvordan behandlingen af en tandrodsbetændelse foregår trin for trin:
- Konsultation hos tandlægen, hvor et enkelt røntgenbillede vil vise om du har tandrodsbetændelse i en eller flere tænder
- Indledningsvis en snak med behandleren omkring den specifikke situation samt dine ønsker og behov for behandlingen
- Bliver der i fællesskab mellem patient og tandlæge besluttet, at der skal foretages en behandling starter tandlægen indledningsvis med at fjerne den betændte nerve ved at bore et hul ned til tandens rodkanal, hvor nerven er placeret
- Efterfølgende fjernes nerven og det betændte væv
- Rodkanalen desinficeres
- Den betændte nerve erstattes med et materiale, som fylder hele nervekanalen ud
- Behandlingen afsluttes med, at tanden bliver bygget op på ny med en plastfyldning eller en krone
BEHANDLING HVIS TANDEN ALLEREDE ER RODBEHANDLET?
Det kan af og til ske, at der opstår rodbetændelse på en tand, som allerede er rodbehandlet. Årsagen til dette er, at der fortsat gemmer sig dødt væv og dermed bakterier i rodkanalens små kroge. Hvis der opstår rodbetændelse på en tand, som allerede er rodbehandlet, kan man enten vælge at foretage en ny rodbehandling, gennemføre en rodspidsoperation eller trække tanden helt ud. Hvis tandlægen skønner, at rodfyldningen kan gøres mere tæt, forsøger man at fjerne den gamle rodfyldning og lægge en ny. Dette vil selvfølgelig hos VORES TÆNDER Tandklinik ske i samråd med dig som patient.
HVAD KAN JEG SELV GØRE?
Først og fremmest er det alt afgørende at du har en god og sund forebyggende tandpleje. Herunder hører det rette tandbørstevalg, børsteteknik, fluorholdig tandpasta samt brugen af tandtråd. Ved at have en forebyggende tandpleje kan du i højere grad undgå cariesangreb, hvilket i langt de største tilfælde er årsagen til tandrodsbetændelse. Desuden er de regelmæssige tandeftersyn hos din tandlæge eller tandplejer afgørende for at forebyggende større tandproblemer. Ved at blive undersøgt et par gange om året forsikrer du dig selv og dine tænders fremtid.
TANDSMERTER – AKUT TANDLÆGE LYNGBY
Selvom rodbetændelse i langt de fleste tilfælde slet ikke medgiver smerter så kan det ske at din tandnervebetændelse er ledsaget af generende smerter. Er dette tilfældet vil det være en nødvendighed med almindelig smertestillende medicin.
Ved rodbetændelse med tandbyld, som ikke kan tømmes, og hvor du har feber eller større hævelse i ansigtet, er det nødvendigt at behandle med antibiotika. Antibiotika virker kun i vævet omkring den pågældende tand og kommer ikke ind i tandrøddernes hulrum, hvor bakterierne er. Derfor er en rodbehandling hos tandlægen også en nødvendighed. Da der kan være tale om mange forskellige slags bakterier i tandrødderne, kan det være nødvendigt at kombinere forskellige antibiotika – ofte penicillin og metronidazol dette kan din tandlæge vejlede dig omkring.
Har du så generende tandsmerter, at det er svært at gennemføre selv de mindste hverdagsrutiner så bør du kontakte akut tandlægen, som omgående kan være dig behjælpelig. Som akut tandlæge har vi udvidede åbningstider, hvorfor du aldrig skal gå rundt med en tandpine eller et betændt område i længere tid end højest nødvendigt.
Har du yderligere spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig!