Forside » Behandlinger » Tandudtrækning

Tandudtrækning

Der findes flere forskellige former for tandudtrækning. Tandudtrækning eller fjernelse af en tand sker i de tilfælde, hvor én eller flere tænder ikke står til at redde eller er til stor gene for patienten. Der kan være flere årsager til tandudtrækning. Dette kan eksempelvis være grundet paradentose, en tandbyld, pladsmangel til eventuelle visdomstænder m.m.

Tandudtræk foregår under lokalbedøvelse så du, som patient mærker mindst muligt under indgrebet. Nedenfor kan du læse mere om, hvilke former for tandudtrækning tandlægen kan udføre, hvordan tandbehandlingen foregår, hvad du kan forvente dig efter et sådant indgreb samt hvad du efterfølgende må drikke og spise. Afslutningsvis har vi samlet nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på efter behandlingen.

Hvordan foregår tandudtrækning 

Ved en tandudtrækning vil tandlægen indledningsvis lægge en bedøvelse, som sikrer at behandlingen foregår 100% smertefrit. Det bliver altid kontrolleret, at bedøvelsen virker som den skal forinden behandligen påbegyndes. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med mere bedøvelse. Selve behandlingen bliver således først igangsat, når tandlægen er helt sikker på, at du som patient intet kan mærke. Alle former for tandudtrækning foregår således smertefrit. Når bedøvelsen virker kan tandlægen fjerne den eller de pågældende tænder forsigtigt, så knoglen efterlades mest muligt intakt til evt. tandimplantater.

Forskellige former for tandudtrækning

Simpel tandudtrækning

Hvis en tand let kan fjernes er der er tale om en simpel tandudtrækning. I langt de fleste tilfælde er det tænder med paradentose, som kan fjernes på denne måde. Der kan være flere tilfælde, hvor en simpel tandudtrækning vil være at foretrække. Modsat kan tænderne også sidde så godt fast, at det vil være nødvendigt med en operativ tandudtrækning.

Hvis den beskadigede tand ikke fjernes ved første forsøg ved simpel tandudtrækning eller hvis der fortsat sidder knækkede rødder tilbage, der efterfølgende skal fjernes vil tandlægen foretage en operativ tandudtrækning.

Operativ tandudtrækning 

Viser det sig, at den pågældende tand ikke kunne fjernes ved første forsøg med en simpel tandudtrækning vil tandlægen vurdere, at der skal foretages en operativ tandudtrækning. Som skrevet ovenfor kan operative indgreb også forekomme, hvis der fortsat sidder knækkede rødder tilbage, som således skal fjernes. Hvis tanden i forvejen er meget ødelagt eller allerede rodbehandlet vil tandlægen i langt de fleste tilfælde vurdere, at der med det samme skal laves en operativ tandudtrækning. Hvis man forsøger med en simpel tandudtrækning, risikerer man, at tanden knækker eller flækker. Dette vanskeliggør fjernelse af tanden.

Ved operativ tandudtrækning, vil det ofte være nødvendigt at dele tanden eller at mobilisere tandkødet væk fra tanden for således at kunne fjerne denne. Hvis man mobiliserer tandkødet, skal det i langt de fleste tilfælde syes efterfølgende. Hvis man er blevet syet, skal man i perioden, indtil trådene fjernes, skylle med klorhexidin to til tre gange dagligt. På den måde holder man trådene rene for belægninger. Dette vil din tandlæge selvfølgelig instruere dig i efter endt behandling.

Operativ fjernelse af tand

Det kan være en omfattende opgave at fjerne en tand. Dette kan skyldes flere ting. Ved operativ fjernelse af en tand er tanden i nogle tilfælde først forsøgt fjernet ved operativ tandudtrækning, hvilket har vist sig at være umuligt. Alternativt kan tandlægen fra starten vurdere, at et operativt indgreb vil være den bedste behandlingsmetode til at fjerne tanden.

Indgebet er ofte lidt større og det vil i langt de fleste tilfælde være nødvendigt at fjerne noget af knoglen omkring den pågældende tand for at få løsnet denne og derved få bedre greb omkring roden.

Smerter efter tandudtrækning

Når bedøvelsen er væk, kan du opleve ømhed og lettere smerter i det område, hvor tanden er fjernet. Dette er helt normalt i forbindelse med behandlingen. Hvis du ønsker at forebygge smerterne kan du tage et par smertestillende tabletter, inden bedøvelsen forsvinder helt.

Hvis du fortsat oplever smerte, kan du tage Panodil/Pamol 1000 mg eller Ipren/Ibuprofen 400 mg med otte timers interval. Ved stærkere smerter opnås en lindrende effekt ved kombination af 1000 mg Panodil/Pamol og 400 mg Ipren/Ibuprofen. Det er dog rigtig vigtigt, at du ikke tager mere, end der er anvist af tandlægen.

Oplever du, på trods af smertestillende, fortsat stærke smerter, bør du søge råd hos din tandlæge. I nogen tilfælde kan det være nødvendigt med receptpligtig medicin eller anden form for smertelindrende behandling. Du kan også opleve forstyrrelser af nervefunktionen og dermed nedsat følelse i læbe eller tunge. Disse forstyrrelser forsvinder efter noget tid, hvorfor du hverken skal være nervøs eller behandles for dette.

Er det normalt, at ansigtet hæver op efter et tandudtræk?

Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver op, når du har fået trukket en tand ud. Ved at anvende kolde omslag direkte på hævelsen er det muligt at mindske hævelsen. Det kan du gøre i et kvarter hver time de første par timer. Alternativt kan du forsigtigt sutte på en isterning.

Nogle vil desuden opleve, at kinden bliver blå-gul. Dette er helt normalt, og vil forsvinde i løbet af nogle dage. Vokser hævelsen i mere end to dage efter tandudtrækningen, bør du kontakte din tandlæge.

Hvad koster en tandudtrækning?

Som det er tilfældet med de fleste behandlinger hos tandlægen, afhænger prisen af din specifikke tandsituation. Først og fremmest er det afgørende om tandlægen skal foretage en simpel tandudtrækning eller en operativ tandudtrækning. Desuden har den bagvedliggende årsag også en betydning for prisen. Prisen skal således udregnes individuelt udfra din specifikke tandsituation ved en konsultation hos tandlægen. Du kan også læse mere om vores priser her.

I langt de fleste tilfælde tages der indledningsvis et røntgenbillede for at identificere den pågældende tands rødder og omkransende knogle. Ved mere komplicerede fjernelser kan det være nødvendigt at supplere med en fuldkæberøntgen (OP-røntgen) eller en 3D-scanning. Ved en konsultation hos os vil tandlægen informere dig om, hvad der er mest hensigtsmæssigt at gøre i din pågældende situation. Efterfølgende vil det være helt op til dig om du ønsker behandling. Hos VORES TÆNDER Tandklinik kender du altid til både pris og procedure forinden behandling. På den måde kan du bedre selv vurdere, hvorvidt du ønsker at takke ja til behandlingen ud fra kendskabet.

Blandt de billigste tandlæger i København

Er du medlem af sygeforsikringen Danmark kan du få penge tilbage efter endt behandling. Læs mere om Sygeforsikringen Danmark og fordelene ved at være medlem.

Prisen på din tandudtrækning vil afhænge af, hvilken stand din tand er i. De fleste tænder som skal trækkes ud er ofte i så dårlig stand, at de ikke blot kan trækkes ud. En tand som er knækket eller har et hul, kan ikke bare trækkes ud. Der kan nemlig være risiko for, at den knækker undervejs. I disse tilfælde vil det være nødvendigt at operere tanden ud. Dette er i langt de fleste tilfælde en mere omstændig behandling, hvorfor prisen også vil være dyrere.

Du er altid meget velkommen til at kontakte os for at få et prisoverslag i din pågældende situation. Vores største interesse er således at afhjælpe dig dine tandproblemer. Vidste du, at vi er blandt de billigste tandlæger i København?

Hvornår må jeg spise efter en tandudtrækning?

Du kan spise lige så snart, bedøvelsen ikke har sin virkning længere. Når du er bedøvet er der stor risiko for at du tygger dig i tunge, læbe og kind, hvorfor det anbefales at vente til bedøvelsen er helt aftaget.
Det er vigtigt ikke at indtage varm føde eller drikke i et døgns tid efter fjernelse af en tand for at undgå at starte en blødning. Når bedøvelsen er væk, kan du spise. Det anbefales dog at undgå varme drikke og kun spise koldt, da varme kan starte en blødning det første døgns tid.

Gode råd

  • Fysisk aktivitet øger blodtrykket. Undgå derfor fysisk aktivitet det første døgn efter indgrebet.
  • Tandbørstning og god mundhygiejne er afgørende for, at der ikke går infektion i såret. Det er dog vigtigt, at du ikke børster direkte på såret de første dage efter indgrebet.
  • Den første dag skal såret have ro. Du må derfor ikke skylle munden den første dag efter operationen. Dagene efter kan du skylle munden med klorhexidin 0,1%, da dette nedsætter risikoen for infektion.
  • Undgå rygning, da dette mindsker sårhelingen.
  • Kontakt heller din tandlæge en gang for meget end en gang for lidt ved eventuelle spørgsmål om tandudtrækning.
Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid