Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Klorhexidin

Klorhexidin

Klorhexidin er en desinficerende væske. Væsken kan anvendes som et plakforebyggende middel på rene tænder, hvis et område i munden skal skånes for tandbørsten. Dette kan eksempelvis være efter en operativ tandbehandling, hvor det efterfølgende ikke er muligt at børste tænderne. Klorhexidin sætter sig på tændernes overflade og tager dermed pladsen for bakterierne. Den desinficerende væske virker således direkte på bakterierne. Samtidig sætter væsken sig i filmen på tandoverfladen og tager pladsen for bakterierne. I nedenstående blogindlæg kan du blive meget klogere på klorhexidin samt vigtige huskeregel i forbindelse med anvendelse af den antibakterielle skyllevæske.

ANVENDELSE AF KLORHEXIDIN 

Klorhexidin kan anvendes i flere forskellige forbindelser. Oftest anvendes det efter et operativt indgreb, hvor det ikke er muligt at børste tænderne i det opererede område. Det kan også være i forbindelse med behandling af paradentose, virusinfektion og sår i munden. Du kan købe klorhexidin på apoteket og i Matas. I forbindelse med en operation hos VORES TÆNDER Tandklinik får du klorhexidin med hjem fra din tandlæge.

Klorhexidin er en effektiv antibakteriel skyllevæske, som kan bruges som mundskyl. Der er dog nogle ting du skal være opmærksom på. Det anbefales at skylle munden to til tre gange dagligt (morgen, middag og aften) med en centiliter ufortyndet klorhexidin 0,12 %. Væsken holdes i munden i to minutter og spyttes derefter ud. Det er vigtigt ikke at anvende en for høj dosis, da dette vil kunne skubbe til mundhulens gode bakterieflora, ligesom der kan forekomme ætsningsskader af slimhinden ved for høje koncentrationer. Desuden kan væsken farve tænder og tunge til en gullig/brun farve. Misfarvningen er uskadelig og forsvinder ved behandlingens ophør eller ved tandrensning.

Klorhexidin må ikke anvendes sammen med tandpasta. Der skal gå minimum 2 timer før/efter skylning. Tandpastaen indeholder stoffer, som ødelægger virkningen, hvorfor behandlingen derfor ikke vil have nogen effekt. Ligeledes kan forskellige fødevarer påvirke virkningen. Derfor skal der også gå 2 timer imellem brugen af klorhexidin og indtagen af mad- og drikkevarer. Desuden bør du højst anvende væsken i 3 uger, eller efter anvisning og aftale med din tandlæge eller tandplejer.

KAN MUNDSKYL VÆRE ET HJÆLPEMIDDEL MOD DÅRLIG ÅNDE?

Har du problemer med dårlig ånde, så er det vigtigt at finde årsagen. Dårlig ånde kan skyldes tandkødsbetændelse eller parodontose. Begge dele bør behandles for at forebygge yderligere udvikling. Mundskyl kan give en fornemmelse af frisk mund, men oplever du ofte blødende tandkød eller vedvarende ømhed, så er det vigtigt at få dette undersøgt hos tandlægen. Klorhexidin mundskyl kan købes på apoteket og kan være god at have inden for rækkevidde ved ømhed i tandkødet eksempelvis i forbindelse med frembrud af visdomstænder.

Der findes også tandpasta indeholdende klorhexidin. Denne kan med fordel benyttes ved tandkødsbetændelse. Vær opmærksom på at klorhexidin tandpasta ikke indeholder fluor, hvorfor det anbefales at man kun benytter sig af klorhexidin tandpastaen den ene af de to gange om dagen tænderne børstes. Er der sår i munden der ikke vil hele eller vedvarende og tilbagevendende ømhed, bør du tilses af en tandlæge.

VISDOMSTÆNDER OG KLORHEXIDIN

Efter b.la. udtrækning af en eller flere visdomstænder er det er vigtigt at holde rent i det opererede område ved at børste tænder, men du skal ikke børste omkring såret. Som en hjælp til at holde såret rent kan du skylle munden med klorhexidin 0,12 %, indtil trådene er fjernet. Skyl aldrig samme dag som du er blevet opereret. Vent altid til dagen efter. I den periode, hvor du skyller din mund med klorhexidin, skal du børste tænder uden tandpasta. Pus, blod og mælk hæmmer væskens virkning. Det samme gør skummemidlet i tandpasta. Det er derfor vigtigt, at der ikke benyttes tandpasta i to timer før og efter, der er skyllet med væsken.

Ønsker man at bruge klorhexidin i forbindelse med tandbørstning, kan man med fordel bruge en tandpasta med lidt eller ingen skummemiddel. Ønsker man alligevel at børste sine tænder nænsomt i området, anbefaler vi at anvende en helt ny og blød tandbørste.

HUSKEREGLER VED ANVENDELSE AF KLORHEXIDIN 

Ved brug af klorhexidin er der nogle huskeregler, som er vigtige både før, under og efter anvendelsen af skyllevæsken. Nedenfor kan du læse meget mere om tandlægens huskeregler.

  • Skyl ikke munden efter med vand

Hvis du gør brug af mundskyl med klorhexidin, er det yderst vigtigt ikke at skylle efter med vand, når du har skyllet munden i det antibakterielle stof. Vandet kan være med til at opløse virkningen. Derfor bør du først skylle med eller indtage vand (og andre drikkevarer) en til to timer efter anvendelse.

  • Spis ikke mad

Forskellige fødevarer kan være med til at påvirke væskens desinficerende virkning negativt. Derfor skal der gå omkring to timer fra brug af klorhexidin til indtagelse af diverse madvarer.

  • Brug ikke tandpasta

Tandpasta kan virke hæmmende på klorhexidin, og derfor skal der minimum gå to timer både før og efter brugen. Tandpastaen indeholder modvirkende stoffer, som ødelægger den antibakterielle virkning af klorhexidin, og derved får behandlingen ikke den ønskede effekt.

  • Anvend kun tandlægens anbefalede dosis

Det er vigtigt at forholde sig til den enkelte brugsanvisning, og kun anvende den angivende dosis, som tandlægen anbefaler. Hvis du anvender en for høj dosis, vil det antibakterielle stof ændre mundhulens gode bakterieflora, hvilket kan give skader.

KYNDIG INSTRUKTION OG VEJLEDNING

Ved brug af klorhexidin som mundskyl er det vigtigt at være opmærksom på, at stoffet kan skabe midlertidige smagsforstyrrelser samt kortvarig misfarvning af tænder og tunge. Både smagsforstyrrelser og misfarvning forsvinder igen, når anvendelsen ophører. Hvis misfarvningen ikke går væk automatisk, kan tandlægen nemt pudse den resterende farveulighed væk.

Du får altid kyndig vejledning og instruktion efter en behandling hos os. Skulle du alligevel være lidt i tvivl om, hvordan du skal bruge klorhexidin er du altid meget velkommen til at kontakte os. Hos VORES TÆNDER Tandklinik er vi altid klar til at hjælpe dig! Vi ser frem til at hjælpe dig med at holde dine tænder sunde resten af livet. Er du i tvivl om, hvornår du skal bruge klorhexidin? Kontakt os og få rådgivning.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid