Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Blister i munden

Blister i munden

Blister i munden, også kendt som after, blæner og blegner er sår der er ca. 3-5 mm. Sårene optræder oftest gullige og kan endvidere være røde og hævet. Du vil ofte se sårene i kinden, på tungen eller ved læberne. Det er ofte meget generende at have blister. Dette skyldes den betændelse, der optræder det pågældende sted. For de fleste vil blisterne være generende særligt ved indtag af mad og drikke. Blister er en helt almindelig mundsygdom, hvorfor cirka 20% af befolkningen lider af det. Både børn og vokse kan få after. Hvis dine forældre lider meget af blister i munden siges der også at være en større risiko for at du vil få det. Dette fordi blæner har vist sig at være arvelige.

Tandsygdommen er altid godartet på trods af, at den kan være særdeles plagsom. Nogle ”vokser” sig fra sygdommen med tiden – hos andre forværres sygdommen med alderen. Der er altså ikke noget fælles mønster for alle patienter med blister i munden. Flere vil dog opleve at udbrud af blister stopper når de er mellem 20 og 30 år.

Du vil ofte opleve at blister i munden forsvinder af sig selv og ligeledes vender tilbage. Der kan gå både uger og måneder imellem at du oplever et nyt udbrud. Det vigtigste du bør huske på er at blister ikke er farlige, men blot kan være et generende element. Som erfaren tandlægeklinik er vores vigtigste opleve at hjælpe vores patienter uanset årsag. Derfor er du også altid meget velkommen til at kontakte os uforpligtende for gode råd eller specifik vejledning. Vi sidder klar til at hjælpe dig med dine tandgener!

Behandling af after

Der findes ingen behandling af after. Men et af de bedste råd vi kan give dig er at undgå tandpasta med skummemiddel. Evt. kan du skylle din mund med klorhexidin eller købe noget lokalbedøvende gel på apotektet, som virker kortvarigt. Dit tandbørstevalg har endvidere betydning for dine tænder og tandkøds velvære. Hvis du bruger en blød tandbørste, kan du undgå at lave for store skader på dit tandkød. Det er meget individuelt hvilken tandbørste, som vil være den bedste for dig, hvorfor vi anbefaler at du taler med din tandlæge eller tandplejer. I langt de fleste tilfælde vil en elektrisk tandbørste være det anbefalede valg. Dette fordi el-tandbørsten medvirker til en mere korrekt og ensformig tandbørstning.

Hvis du begynder at få mange udbrud kan det være en god idé at søge hjælp hos din tandlæge for at være sikker på det ikke er et tegn på andre sygdomme. Der findes ikke nogen behandling der ville kunne forhindre at der kommer et nyt udbrud.

Hvorfor får jeg blister i munden?

Der er forskellige fødevarer der kan fremprovokere blister. Disse er oplistet nedenfor:

  • Chokolade
  • Nødder
  • Forskelligt frugt
  • Stærk ost
  • Tomater

Glutenallergi, stress, vitaminmangel og hormonel forandring fra fx. p-piller kan også have effekt på hvor mange udbrud af blæner du vil få. Hvis du får en skade på slimhinden for eksempel ved et bid, kan du også risikere at få en blist efter dette. Hvis du skulle få stukket dig på din gaffel, eller komme til at hakke tandbørsten ind i tandkødet mens du børste dine tænder, kan det godt medføre en blist i det pågældende område.

I nogle tilfælde ville det hjælpe dig at du får dine kosttilskud dagligt. Især hvis du er i mangel på vitaminer og mineraler kan et tilskud i hverdagen sommetider hjælpe dig helt af med dit problem. Hvis du har et dårligt immunforsvar, og i forvejen har en tendens for at få udbrud af after, kan du få flere udbrud og de vil også komme oftere.

Er blister i munden farligt?

Det er ikke farligt at få et udbrud af blister. Det kan dog være smertefuldt og ubehageligt og endvidere medføre at du mister lysten til at spise mens det står på. For at fremskynde helingsprocessen kan du skylde din mund i klorhexidin. Klorhexidin har dog også ulemper, en af dem er at det på længere sigt farver tænderne. Vi anbefaler altid at følger din tandlæge eller tandplejers anvisning, hvorfor dette også gør sig gældende ved indtaget af klorhexidin. Kontakt os i dag og få specifik råd og vejledning til dit tandproblem.

Hvad kan jeg selv gøre?

Der er flere ting du kan gøre for at undgå eller reducere antallet af blister. Det første råd er dit valg af tandpasta. Dette er afgørende for din munds tilstand. Ved at benytte en tandpasta uden skummemiddel vil du reducere antallet af blistudbrud. Derudover er dit kosttilskud vigtigt. Daglig indtagelse af kosttilskud med en bred vifte at vitaminer, mineraler og urter vil efter nogen tids indtagelse føre til en markant reduktion i antallet af udbrud hos de fleste mennesker. Mange bliver endda helt fri for blisterne. Desuden er b-vitaminer og jern en vigtig faktor, for at undgå eller mindske antallet af blister. Hvis pateinter med blister i munden har konstateret vitamin og/eller jernmangel, vil tilskud føre til en bedring af sygdommen. Mangel på forskellige vitaminer såsom jern, folinsyre, b12-vitamin og d-vitamin kan være en af årsagerne hvis du ofte har after udbrud.

Er du gravid bør du vide at det er helt normalt under sin graviditet at opleve flere udbrud af after end du nødvendigvis er vandt til, da der blandt andet er mange hormonelle forandringer i kroppen.

Kan tandlægen hjælpe mig?

Har ens egne tiltag ikke virket godt nok, må man spørge sin tandlæge til råds. Dog vil behandling af de meget svære tilfælde oftest være en specialistopgave. Dette vil din tandlæge vurdere ved en konsultation. Har du således problemer med blister i mundregionen anbefaler vi at du tager kontakt til din lokale tandlæge, således at problemet kan bedres. Skal vi være din lokale tandlæge og hjælpe dig med problemet?

Kan blister i munden behandles?

Man har endnu ikke fundet et middel, der kan behandle og helbrede blister. Man kan dog forsøge at mindske udbruddene ved at undgå de udløsende faktorer. Der kan desuden på apoteket fås håndkøbsmedicin i form af gel og mundskyllevæske, som kan hjælpe med at dulme smerterne, når generne er opstået. Få procent af befolkningen lider af hyppige udbrud og særligt store smertefulde sår. Det kan i disse tilfælde være nødvendigt med medicinsk behandling for eksempel i form af antibiotika eller binyrebarkhormon-salve, som typisk skal ordineres i samarbejde med en specialist. Får man pludseligt hyppige udbrud af after/blæner eller hvis blisterne ikke forsvinder i løbet af et par uger, kan det i sjældne tilfælde skyldes anden sygdom, hvorfor det er vigtigt at kontakte sin tandlæge. VORES TÆNDER Tandklinik står til rådighed for afklaring.

Der findes en række produkter, der kan hjælpe dig med at mildne irritation og smerter fra blister og sår. Men også produkter som kan hjælpe dig med at vedligeholde en god mundhygiejne, så du undgår generne fremover. Valg af disse produkter vil din tandlæge hjælpe dig med.

Vi håber at ovenstående førte til forståelse og svar. Hvis ikke, er du altid meget velkommen til at kontakte os for mere viden, tidsbestilling, råd og vejledning eller spørgsmål til specifikke behandlinger.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid