Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Bidfunktion

Bidfunktion

Forkert bidfunktion kan give slid på tænderne og medføre at tandemaljen slides af. Hvis emaljen slides af vil der være åbent ind til tandknoglen, som slides op til seks gange hurtigere end emaljen. Det er derfor afgørende at du kontakter din tandlæge hurtigst muligt, hvis du har mistanke om forkert bidfunktion.

Det optimale bid, er et bid, hvor alle tænder rammer hinanden lige hårdt og samtidig mens kæbeleddene er på plads og intakt. Oplever du problemer med din bidfunktion kan din tandlæge hjælpe dig med problemet. Nedenfor kan du blive meget klogere på hvordan forkert bidfunktion opstår, hvilke symptomer du kan være opmærksom på samt hvilke muligheder der er for at løse et uhensigtsmæssigt bid.

Hvordan opstår forkert bidfunktion?

Der kan være mange årsager til forkert bidfunktion. Det kan for eksempel skyldes, at en fyldning eller en tandkrone ikke er tilpasset dit bid helt korrekt. Forkert bid kan også skyldes stress eller hverdagspres, som bevirker, at du ligger og spænder i kæben eller ligefrem skærer tænder, mens du sover. Det slider på tænderne, og bidfunktionen bliver forkert. Dette gør sig ligeledes gældende for tænderskæren. Vi er helt klar over, at det kan være svært selv at vide, hvorvidt man skærer tænder om natten. Men eftersom dette er en af de hyppigste årsager til uhensigtsmæssig bidfunktion er det vigtigt, hvis en partner eller anden form for familiemedlem påpeger tænderskæren om natten, at der bliver reageret hurtigst muligt.

Endvidere kan forkert bidfunktion skyldes, at man får trukket visdomstænderne ud i undermunden. Dermed har overmundens tænder ikke noget at ramme, hvorefter underkæben glider tilbage for at kompensere for de manglende tænder. Afslutningsvis kan forkert bidfunktion også opstå, hvis du som teenager har fået rettet dine tænder. Ofte ender en tandregulering nemlig i en bidfunktion, som ikke er helt hensigtsmæssig. Det har desuden også vist sig, at søvnapnø (når man holder vejret i perioder under søvn) kan bevirke til tænderskæren og derved forkert bid.

Symptomer

Der findes flere symptomer som kan være tegn på et forkert bid. Nedenfor har vi listet nogle af de hyppigste symptomer op i forbindelse med forkert bidfunktion.

  • Almindelig hovedpine/Spændingshovedpine
  • Ømme tænder og kæbeled
  • Knæk i kæbeleddene
  • Spænding i hals og nakke
  • Spændinger til ned omkring brystbenet

Hvordan behandles forkert bidfunktion?

Der findes forskellige måder, hvorpå en forkert bidfunktion kan behandles:

1. Ekvilibrering – Justering ved let beslibning udvalgte steder

I nogle tilfælde kan let beslibning af tænder være en mulighed. Dette kræver stor præcision og omhyggelighed for tandlægen. Hvis du vælger beslibning, er det en permanent løsning af det forkerte bid, og bidfunktionen vil efterfølgende være korrekt døgnet rundt. Hvis ens bid er synligt forkert er det oftest denne løsning som foretrækkes.

2. Opbygning af biddet ved hjælp af plast

Også dette foregår efter en nøje analyse af, hvor det er nødvendigt for tandlægen af bygge biddet op.

3. En kombination

Tandlægen vil på baggrund af analysen bygge nogle af tænderne op, mens andre beslibes.

4. Bideskinne

En bideskinne bør være individuelt fremstillet og tilpasset. Skinnen bruges om natten for at mindske generne af tandpres eller tænderskæren. Bideskinner virker naturligvis kun, når de er i munden.

Der er forskellige former for bideskinner, og prisen er afhængig af i hvor høj grad, der er tale om individuel tilpasning eller mere standardiserede skinner. Hvis du som patient vil være sikker på, at dine bideskinner er korrekt tilpasset dig og dit bid, og ikke skader mere end de gavner, så vil vi anbefale, at du kontakter din tandlæge. Der er meget stort forskel på både pris og kvalitet, og specielt den individuelle tilpasning har afgørende betydning, hvis bideskinnen skal afhjælpe din uhensigtsmæssige bidfunktion.

5. Tandregulering 

Andre gange vil der være indikation for, at tandregulering er den bedste fremgangsmåde for at opnå et optimalt sammenbid.

Uagtet hvilken løsningen, som vil være den bedste for dig så er det vigtigt at du i samråd med din tandlæge kommer frem til den helt rigtige løsning.

Lad os hjælpe dig, hvis du har problemer med forkert bidfunktion

Hvis du oplever problemer med din bidfunktion, er du altid velkommen til at kontakte os for en snak om dine muligheder, ønsker og behov. Hos VORES TÆNDER Tandklinik kan vi grundet vores erfaring hurtigt vurdere dit tandsæt og se, om du har en forkert bidfunktion. Hvis dette er tilfældet, har vi som nævnt ovenfor flere gode behandlingsmuligheder.

Hvis årsagen til din uhensigtsmæssige bidfunktion er manglende tænder, vil vi kunne behandle problemet ved at fremstille støtteområder i tandsættet. På den måde behøver din mund og kæbe ikke at kompensere for manglende støtte. Der er en række af muligheder i forhold til at erstatte manglende tænder, så dit tandsæt får den rette støtte. Det kan være implantater, kroner eller broer. Der er fordele og ulemper ved de forskellige løsninger, og der er ligeledes forskel på prisklasserne for behandlingerne.

Hvis årsagen til den forkerte bidfunktion ikke er manglende tænder, har vi som skrevet tidligere også mulighed for at lave en bideskinne til dig. En skinne vil dække tyggefladerne, så de bliver beskyttet og dette vil også være en god løsning, hvis du eksempelvis skærer tænder, da tandsættet så herved også bliver beskyttet mod slid. En bideskinne vil kunne tages af efter behov, og den fremstilles i hårdplast.

Vi ser frem til at hjælpe dig på vores moderne tandlægeklinik i Kongens Lyngby.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid