Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Syreskade tænder

Syreskade tænder

Syreskade tænder? Syreskader, som i fagsprog kaldes erosioner, opstår når dine tænder for ofte udsættes for noget surt. Dette kan særligt være, hvis du indtager en større mængde af læskedrikke, frugt eller syrligt slik. Men det kan også være eksisterende syre fra maven i forbindelse med sure opstød eller opkast, som medgiver syreskadet tænder. I dette blogindlæg kan du læse meget mere om hvordan syreskader opstår, hvilke symptomer du kan opleve samt hvordan du kan nedsætte risikoen for syreskader.

Gennem de sidste par år har undersøgelser vist, at særligt de unge mennesker døjer med syreskader på tænderne. Faktisk er det hver sjette, som formår at udsætte sine tænder for syreskader. Dette kan der være mange forskellige grunde til. En del af forklaringen kan dog findes i den store mængde af læskedrikke, som vi mennesker med fordel indtager. Mængden af energidrikke og sodavand, der sælges i Danmark er således steget markant og det er i forbindelse heraf at de fleste syreskader opstår.

Vidste du, at hvis du er mellem 18-25 år og medlem af Sygeforsikringen Danmark så kan du få en regelmæssig undersøgelse eller tandrensning hos VORES TÆNDER Tandklinik helt gratis?

HVAD ER SYRESKADER?

Som det ligger lidt i ordet så er syreskader, skader på dine tænder, hvis fremkost skyldes en større mængde syre. Syrer fra drikkevarer, mad og fra din mave kan således ætse dine tænder. Når tænderne udsættes for syre, opløses den tynde og yderste del af tanden, kaldet emalje. Selv om tandemaljen anses for at være det stærkeste og hårdeste biologisk skabte materiale så kan overskydende syre alligevel slide dine tændernes emalje helt af. Problemet opstår således ved, at der ikke er noget genopbygningspotientale, hvis noget af emaljen slås af.

Jo stærkere den syre tænderne udsættes for er, jo længere tid og flere gange tænderne ligeledes kommer i kontakt med syre, jo større opløsning vil der ske. Og da tabt emalje aldrig kan gendannes er der således intet at gøre.

HVORDAN OPSTÅR SYRESKADE PÅ TÆNDER?

Som skrevet ovenfor opstår syreskade, når dit tandsæt for ofte udsættes for noget syrligt, herunder læskedrikke, vin, frugt eller slik. Du skal dog være opmærksom på at den overskydende syre også kan komme fra maven i forbindelse med sure opstød eller opkast.

Din risiko for at få syreskader afhænger af mange faktorer. Først og fremmest af dit drikke- og spisemønster (hvor ofte, hvor længe og hvordan du drikker og spiser det sure), af surhedsgraden i det der berører tænderne og af din mundhygiejne, herunder din tandbørstning og brug af tandtråd.

 • Læskedrikke er en af de hyppigste årsager til syreskader. Dette skyldes særligt syreindholdet samt den tit længere periode, hvor læskedrikke indtages. Vidste du, at det faktisk bedst kan betale sig at drikke en læskedrik i få slurke? Hvis du tager små slurke af en drik over lang tid, udsættes dine tænder for syrepåvirkning. På den måde kommer dit tandsæt således til at ligge i et konstant syrebad. Du bør desuden være opmærksom på, at sukkerindholdet ikke er afgørende for, om du udvikler syreskader. Lightprodukter er desuden lige så skadelige for tænderne, som de er sukkerholdige.
 • Syrligt slik kan også være en af hovedårsagerne til syreskadede tænder. Som i tilfældet ovenfor har mængden af tid stor betydning for syrens funktion. Jo længere tid du har det syrlige slik i munden, desto større risiko er der for at få syreskader. Vingummi, syrlige bolsjer og andet syrligt slik, der klistrer fast i tænderne eller er i munden i lang tid, bør du være særlig opmærksom på.
 • Opkast og sure opstød kan medvirke til syreskade på dine tænder. Hvis du ofte får sure opstød eller kaster op er du specielt udsat for at få syreskader. Dette grundet mavesyres ætsende effekt.
 • Mundtørhed er endnu en årsag til syreskader. Hvis du har for lidt spyt er risikoen for syreskader større i og med, at dit spyt er med til at beskytte dine tænder.

GODE RÅD TIL AT NEDSÆTTE RISIKOEN FOR SYRESKADER

 • Begræns indtaget af læskedrikke. Dette gør sig også gældende for light produkter.
 • Drik læskedrikken hurtigt. Undgå for mange små slurke over lang tid. Dette vil nedsætte risikoen for syreskader.
 • Få læskedrikken hurtigt forbi tænderne – skyl den ikke rundt i munden da syren ellers vil have større chance for at sætte sig fast på tænderne og derved danne syreskader.
 • Drik eventuelt læskedrikken med et sugerør.
 • Drik hellere læskedrikke til et måltid end alene. På den måde udsættes dine tænder ikke udelukkende for syre.
 • Skyl din mund i vand eller mælk efter et større indtag syrligt indhold.
 • Kontakt din tandlæge og få behandling, hvis du lider af sure opstød.

Tal med din tandlæge, hvis du vil vide mere om syreskader eller har mistanke om, at du er ved at få syreskader på tænderne. Hos VORES TÆNDER Tandklinik er vi dig altid behjælpelige!

BEHANDLING AF SYRESKADE

Som nævnt tidligere i indlægget kan ætset tandemalje ikke gendannes. Af denne grund er det vigtigt at komme syreskaderne i forkøbet. Dette gøres særligt ved en god og forebyggende mundhygiejne, hvor dit valg af tandbørste, tandtråd samt børsteteknik har stor betydning. Hvis du er i tvivl om den rette børsteteknik bør du altid søge råd og vejledning hos din tandlæge eller tandplejer.

Alt efter hvor slemme dine syreskader er kan du være heldig at tandlægen kan behandle dig fx fluor, lakering eller små plastfyldninger. Hvis tænderne derimod har taget alvorlig skade, kan det blive nødvendigt med en større og mere omfattende behandling, fx med tandkroner og facader på mange tænder. Det kan også være nødvendigt, at du får en beskyttende bidskinne, som kan forebygge yderligere slid på tænderne, hvis du har mange syreskader på dine tænder.

Har du yderligere spørgsmål angående syrebeskadiget tænder er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder altid klar til at dele ud af vores erfaring inden for området.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid