Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Rodspidsamputation

Rodspidsamputation

Rodspidsamputation er en behandling, som er relevant for de patienter, hvor en rodbehandling ikke er gået, som tandlægen håbede. Dette skyldes ikke nødvendigvis at rodbehandlingen har været utilfredsstillende, da årsagen også kan skyldes biologiske faktorer. Hos en mindre del af de patienter, der har fået en rodbehandling, har behandlingen ikke været nok til at slå infektionen og betændelsen i tandens rodkanaler ned. Hvis en almindelig rodbehandling således fejler i at fjerne infektionen og en ny rodbehandling heller ikke er løsningen på problemet, kan det være nødvendigt med en rodspidsamputation. Nedenfor kan du læse meget mere om hvordan behandlingen foregår, hvilke faktorer du skal være opmærksom på samt eventuelle komplikationer efter endt behandling.

Hvad er en rodspidsamputation?

En rodspidsamputation er et mindre kirurgisk indgreb, hvor tandlægen forsøger at lave en tæt rodfyldning. Dette gøres ved at gå ind i rodkanalen nedefra. Målet i sig selv er ikke at fjerne infektionen ved at amputere rodspidsen, men derimod at lave en tæt rodfyldning i rodspidsen, såfremt der ikke kan trænge bakterier ind eller ud af rodspidsen. En rodspidsamputation er således en behandling, hvor du vil få fjernet rodspidsen af din tand. Dette kan være nødvendigt, hvis ikke rodkanalerne er blevet renset ordentligt ud under din rodbehandling, eller hvis det ikke har været muligt at få alt betændelsen væk omkring rødderne på din tand.

Hvornår har jeg brug for en rodspidsamputation?

Du vil oftest have brug for at få amputeret din rodspids, hvis en rodbehandling ikke er lykkedes og der af denne årsag opstår betændelse i tandroden.

Tandsmerter?

Du vil ofte have tandsmerter, hvis du har betændelse i din rodspids. Du kan også være en af de heldige, som slet ikke oplever smerter. Er dette tilfældet kan tandlægen diagnosticere en eventuel rodspidsbetændelse på et røntgenbillede.

Hvis du har brug for en rodspidsamputation vil du typisk opleve nogle af følgende symptomer:

  • Tandpine
  • Tandbyld
  • Smerter når du tygger på noget
  • Ømhed når du synker
  • Dårlig smag i munden

Hvordan forgår en rodspidsamputation?

Når du får fjernet rodspidsen vil dette foregå i lokalbedøvelse, således at der ikke er noget der kommer til at gøre ondt. Behandlingen vil være 100% smertefri. Under behandlingen vil du kunne mærke at tandlægen er i gang med at arbejde, men mere mærker du heller ikke. Det vil ikke gøre ondt eller være ubehageligt. Indledningsvis vil tandlægen lægge et lille snit i dit tandkød. På den måde kan der bores et lille hul ind igennem knoglen, så tandlægen kan komme ind til den betændte rod. Når det betændte stykke af din rodspids er blevet fjernet, vil du få lagt en lille fyldning. Dit tandkød vil afslutningsvis blive syet sammen med 2-4 sting. Hele operationen vil tage ca. en time, alt efter hvilken tand det drejer sig om. Din krop vil selv efter nogle måneder danne noget nyt knogle. Efter 7 dage skal du komme tilbage til klinikken, hvorved tandlægen kan se om helingen er gået som den skal. Er alt som det skal være bliver dine sting efterfølgende fjernet.

Hvis tandlægen ved en konsultation vurderer, at en rodspidsamputation vil være den bedste løsning i din pågældende tandsituation vil du altid blive nøje informeret om behandlingen. Du vil blive informeret af tandlægen både inden, under og efter din behandling. Desuden bør du vide at beslutningen om en behandling altid sker i samråd med dig som patient.

Efter rodspidsamputation- Hvordan har jeg det efter min behandling?

Efter en endt behandling vil du kunne opleve hævelse og have smerter. Du vil derfor blive anbefalet at tage smertestillende de første dage. Der er desuden nogle ting du kan gøre for at lindre dine smerter. Ved at sove med hovedet lidt højere end du plejer mindsker du hævelsen. Du kan endvidere lægge noget koldt på det pågældende område, for at mindske hævelsen og lindre de smerter du måtte have. Du vil være mest hævet på anden og tredjedagen. Hvis du oplever voldsom hævelse, skal du kontakte din tandlæge.

Du skal skylle din mund med klorhexidin morgen og aften, i 7 dage efter din behandling. Derved har du de bedste betingelser for at dit sår, heler som det skal. Du skal endvidere sørge for at børste dine tænder som anbefalet, da det er vigtigt at opretholde en god mundhygiejne efter din behandling. Du skal dog undgå at børste i dit opererede område. Det er vigtigt, at der går en time imellem du skyller med klorhexidin og børster dine tænder.

De første 24 timer skal du spise blød og tempereret mad. Du skal dog vente med at spise til bedøvelsen er aftaget. Du skal helst holde dig i ro de første dage så du ikke får pulsen for højt op. Du ville kunne opleve at der siver lidt blod ud af såret de første 24 timer. Er dette tilfældet kan du evt. lægge pres med et stykke gaze. Dette vil være noget du får med efter endt behandling på klinikken. Vi vil fraråde dig alle former for rygning, hvorfor såret vil have de bedste betingelser for at hele.

Komplikationer

Som det er tilfældet ved alle andre operationer vil der være en lille chance for komplikationer. Behandlingen lykkedes i 85% af tilfældene. Hvis du tidligere har fået lavet en rodspidsamputation af den tand der skal laves, er prognosen ikke lige så god. Det samme vil gøre sig gældende, hvis du har paradentose.

Efter en endt rodspidsamputation vil du kunne opleve, at du har lidt nedsat følelse i det opererede område. Denne følelse kan vare ved i et par måneder. I sjældne tilfælde vil du få føleforstyrrelser i tung og læbe. Efter et år anbefaler vi at du genbesøger klinikken for at få taget et kontrolrøntgen. Dette anbefaler vi for at sikre at betændelsen er helt væk og alt er, som det bør være.

Erfarne behandlere, som sikrer dig en omsorgsfuld behandling

Ved en rodspidsamputation skal tandlægen være meget forsigtig, når det drejer sig om at operere ved de bagerste tænder i undermunden. Dette for ikke at beskadige nogen nerver. Selve behandlingen er en større og omfattende behandling, hvorfor det er vigtigt, at det er en erfaren tandlæge, som udfører din behandling. Hos VORES TÆNDER Tandklinik har vi erfarne og kompetente behandlere, som hver især har specialiserede sig i forskellige dele af tandlægefaget. Af denne grund kan vi med sikkerhed hjælpe dig med din tandsituation. Vores største interesse er at være dig behjælpelig.

Er du i tvivl skal have lavet en rodspidsamputation, står vi klar til at hjælpe dig. Vi deler også meget gerne ud af vores lange erfaring. Ønsker du således blot råd og vejledning til din pågældende situation er du meget velkommen til at kontakte os. Vi håber på at høre fra dig!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid