Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Dry socket

Dry socket

Hvad er en dry socket, hvilke symptomer kan jeg opleve og hvilke gode råd kan jeg benytte mig af, hvis jeg har smerter i et pågældende område? Det og meget mere ønsker vi at besvare i nedenstående blogpost, hvor omdrejningspunktet er dry socket.

Efter fjernelse af en tand vil det være helt naturligt at opleve en lille smule smerter og generel ømhed fra området, hvor tanden har siddet. Dette er ganske normalt, specielt når lokalbedøvelsen aftager. Men er dine smerter uudholdelige og generende, kan der være tale om en dry socket komplikation. Specielt hvis dine smerter konstant tager til, bør du være opmærksom. Tilstanden er ufarlig, men kan udløse moderate smerter. Derfor anbefaler vi også at du tager kontakt til din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik for at blive smertedækket.

Dry socket – Hvad er det?

En dry socket er kort fortalt en tilstand, som kan opstå efter en simpel eller operativ tandudtrækning. Tilstanden opstår typisk efter en operativ fjernelse af en eller flere visdomstænder. Selvom det kan være ganske normalt at opleve smerter efter fjernelse af en tand, så er dry socket en langt mere smertefuld affære. Har du således fået fjernet en tand, eventuelt en visdomstand i underkæben, og oplever du at have tiltagende smerter, som jager, dunker og stråler ud i kæben, så skal du kontakte din tandlæge for behandling af en potentiel dry socket.

Varigheden af en dry socket er meget individuel. Ofte vil behandlingen kunne forlænge ophelingsprocessen. En normal ophelingsproces efter operativ fjernelse af en visdomstand vil vare ca. 10-12 dage, hvorefter du ofte vil skulle forbi tandlægen til fjernelse af eventuelle tråde. Når trådene fjernes, vil tandlægen kontrollere, om hullet efter tandfjernelse heler op, som det skal. Endvidere vil en af vores behandlere tjekke at alt er som det skal være, således at du igen kan tage hjem uden nogen former for tandsmerter.

Hvordan opstår komplikationen?

En dry socket komplikation opstår, når hullet, hvor tanden har siddet ikke lukkes til af størknet blod, hvilket er den normale helingsproces for en tandfjernelse. At såret skal lukkes af størknet blod kaldes blodkoagel. Hvis der ikke er et blodkoagel tilstede, vil der være et åbent ‘hulrum’ ned til kæbeknoglen, som dermed vil blive blottet. Dette vil udløse store smerter, som ikke vil kunne lindres ved brug af almindelig smertestillende medicin i håndkøb. Dry socket opstår typisk 3-4 dage efter en tandudtrækning

Det er vigtigt, at såret efter tandudtrækning får ro til at danne den isolerende hinde af størknet blod i bunden af tandsoklen for at undgå en dry socket. Hvis du har den mindste anelse om, at en tandudtrækning har udviklet en dry socket komplikation så tøv ikke med at kontakte os.

Hvilke symptomer bør jeg være opmærksom på?

De typiske symptomer på en dry socket komplikation er kraftige og dunkende smerter, der kan vandre hele vejen op mod øret eller længere ud i kæben. Når det er sagt så bør du huske på, at det er helt normalt at opleve lette smerter og ømhed efter tandfjerelse. Disse smerter kan sagtens vare op til en uge efter fjernelse af den pågældende tand. Ømhed kan endvidere vare helt op til to uger efter. Du bør således være opmærksom på den forskel der er kendetegnet smerterne for en dry socket og de almindelige smerter som alle vil opleve efter tandudtrækningen. Oplever du således tiltagende smerter, dunkende fornemmelser, dårlig ånde og jag mod enten øre eller kæbe kan der med stor sandsynlighed være tale om en tandkomplikation. Oplever du noget lignende, bør du kontakte din tandlæge for at få undersøgt, om der er tale om en dry socket.

Et andet pejlemærke som indikerer, hvorvidt der er tale om en komplikation er om dine smerter kan lindres med almindelig smertestillende medicin. En dry socket komplikation kan nemlig ikke lindres ved smertestillende medicin, men kræver dermed behandling hos tandlægen. Har du den mindste tanke om, at noget er, som det ikke bør være, anbefaler vi at du kontakter din lokale tandlæge eller akut tandlæge. Vidste du, at vi hos VORES TÆNDER Tandklinik også er akut tandlæge og kan hjælpe dig i weekenden eller aftentimerne, hvor mange andre tandlægeklinikker har lukket? Husk på at smerterne typisk er din munds måde at fortælle dig, at noget er galt.

Undgå en dry socket komplikation

Dry socket opstår typisk 3-4 dage efter en tandudtrækning. For at undgå en efterfølgende komplikation er det vigtigt, at du følger tandlægens anvisning og råd om hvordan du skal forholde dig efter din behandling. En af de vigtigste ting du bør huske på er at såret skal have ro. Dette betyder at du ikke må få pulsen op det første døgn efter behandlingen. Endvidere er det afgørende, at du ikke indtager varm mad- eller drikke da dette er med til at opløse det størknet blod i munden, som netop er med til at lukke sammen på det hele.

Husk desuden at du ikke må børste med tandbørsten i det pågældende område. Det bedste råd er således at følge din tandlæges råd og anbefalinger. Følger du disse bør helingen af din tandudtrækning være uden større komplikationer.

Hvordan behandles dry socket?

Som skrevet tidligere kan en tandkomplikation ikke behandles med noget smertestillende medicin fra håndkøb, hvorfor behandlingen udelukkende kan foretages af en tandlæge. Dry socket er en helt ufarlig tilstand, men er blot generende ved dens mange tandsmerter. Faktisk kan det være næsten umuligt at udføre de mindste dagligdagsting, hvis du har tandsmerter af en sådan grad, som en tandkomplikation kan føre med sig. Derfor er det også nødvendigt at kontakte tandlægen for akut behandling.

Tandlægen vil behandle komplikationen ved at ilægge en gaze med nellikeolie, som en medicin, der bliver ilagt i knoglen. Behandlingen har øjeblikkeligt effekt og smerterne vil derved aftage. Hvis dry socket ikke bliver behandlet, kan det give voldsom tandpine.

Hvordan undgår jeg en dry socket? Gode råd fra tandlægen

For at undgå en tandkomplikation skal du efter behandlingen undgå at skylle munden med vand. Dette gør sig kun gældende de første dage. Du skal ligeledes være opmærksom på ikke at suge i såret, når du indtager mad- eller drikke. Undgå ligeledes varm mad og drikke de første par dage. Hvis du ryger bør du også undgå dette. Dette kan nemlig opløse det dannet blodkoagel. Du skal som ryger være opmærksom på at rygning generelt forsinker heling efter en operation. Det er således vigtigt at følge tandlægens råd og anvisninger til hvordan du skal forholde dig efter en tandudtrækning.

Det er samtidigt vigtigt at du opretholder en god mundhygiejne efter du har fået foretaget en fjernelse af en tand. Din tandlæge vil vejlede dig til hvordan du opnår den optimale mundhygiejne.

Har du spørgsmål eller brug for mere viden er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vores største interesse som tandlæge klinik er at hjælpe dig!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid