Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Bruksisme

Bruksisme

Bruksisme også kendt som tænderskæren eller tandpres er meget almindeligt og foregår oftest ubevidst under søvn. Bruksisme kan også sjældent forekomme i dagtimerne. Når man skærer tænder eller tygger hårdt sammen, slides ens tænder. Desuden kan kæbeled og muskulatur lide overlast og fremstå ømme og generet. At skære tænder er noget, som sker ubevidst, hvorfor du ingen kontrol har over det. Man kan ikke altid finde en årsag til, hvorfor man lider af bruksisme. I nogle tilfælde, hænger det sammen med stressede perioder i ens liv, men der kan også være andre psykologiske årsager, der ligger til grund for problemet. Hvis du har en formodning om at døje med bruksisme eller har yderligere spørgsmål til emnet, er du altid meget velkommen til at kontakte os. Hos VORES TÆNDER Tandklinik kan vi behandle din bruksisme. Ved en konsultation kan en af vores dygtige behandlere afgøre, hvorvidt du skærer tænder og hvorledes det kan og bør behandles. Dette er selvfølgelig altid med afsæt i dine ønsker og behov. Du kan læse meget mere om bruksisme nedenfor.

Symptomer på bruksisme

Der er flere symptomer på bruksisme. Et af kendetegnene er at kæbemusklerne vil føles særligt ømme i starten af dagen. Årsagen til dette er at ansigtets tyggemuskler overanstrenges i løbet af natten, hvor tænderskæren foregår. Ofte presses kæberne så hårdt sammen, at der forekommer en skurende lyd. Denne lyd kan særligt være opsigtsvækkende for en eventuel partner, hvorfor langt de fleste på den måde finder frem til at have bruksisme.

Et andet symptom på tænderskæren er spændingshovedpine. Hovedpinen opstår i takt med de spændinger, som opstår om natten, når man skærer- eller presser tænderne sammen. Denne type af hovedpine er kendetegnet ved, at det føles som om der sidder en ring omkring hovedet og strammer. Hovedpinen er karakteriseret ved at være i begge sider, hvor eksempelvis migræne kun er halvsidig, hvorfor den latinske betegnelse for migræne Hemi crania er opstået.

Udover ømme kæbemuskler og spændingshovedpine kan selve tænderne føles meget ømme og blive mere følsomme overfor både kulde og varme mad- og drikkeindtag. Når tænderne udsættes for stor belastning vil der være risiko for, at der opstår revner i tænderne, også kaldet infraktioner. Disse vil på længere sigt kunne knække.

I dag mener man ikke nødvendigvis, at symptomer fra muskler og hovedpine skyldes selve det at skære tænder. Derfor anbefaler vi altid at du tager kontakt til din lokale tandlægeklinik, hvorfor det kan vurderes hvad symptomerne skyldes i dit individuelle tilfælde.

Hvorfor skærer man tænder?

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor man skærer tænder. Alligevel er der nogle pejlemærker rettet mod, hvad tænderskæren kan skyldes. Disse har vi opstillet nedenfor:

  • Tænderskæren anses i dag for at være en form for decideret søvnforstyrrelse på lige fod med uro i benene.
  • Tænderskæren skyldes primært noget i centralnervesystemet og kan bl.a. påvirkes af psykologiske faktorer, koffein, nikotin, medicin m.v.
  • Tænderskæren kan opstå efter hjerneskade eller sygdom. Det kan også være bivirkninger af enkelte typer medicin, rettet mod psykiatrisk sygdom, som for eksempel bestemte typer af medicin mod depression.

Hvordan udvikler tænderskæren sig?

Som nævnt ovenfor kan tænderskæren forværres af faktorer, der påvirker din søvnkvalitet og centralnervesystemet, såsom medicin, koffein, alkohol, stress, m.v. Hvis din tandlæge vurderer at du rent faktisk har bruksisme vil du rå specifik råd og vejledning samt behandling således at det ikke udvikler sig yderligere.

Vidste du, at tænderskæren faktisk er helt almindeligt. Undersøgelser viser, at mellem 10%-20% skærer tænder. Så mange som en tredjedel af alle børn skærer tænder, især i 5-6-årsalderen. De allerfleste vokser sig fra problemet, men selv tænderskæren i en kort periode kan medføre beskadigelse af de permanente tænder, hvorfor det i mange af tilfældene kan være afgørende at få behandling.

Hvad kan jeg selv gøre?

Alt efter hvilken årsag der forårsager din tænderskæren kan der være flere ting du selv kan gøre. Først og fremmest kan det være meget nyttigt at forsøge sig med en god søvnkvalitet. Dette kan ses ved gode soverutiner med faste sengetider m.v. Hvis stress er en medvirkende faktor til din bruksisme, kan afstressningsøvelser være fordelagtige, som hjælpemiddel. Desuden er det generelt vigtigt, at du tænker over hvilket mad- og drikke du indtager. Det kan hjælpe at drikke mindre alkohol og kaffe samt at undgå rygning helt. Hvis ikke du kan stoppe med at ryge vil det også hjælpe blot at ryge mindre. Alt efter din situation kan tandlægen skræddersy en bideskinne til dig, som hjælper med at aflaste tygge- og kæbemusklerne og mindsker dermed sammenbiddet mellem tænderne.

Behandling af bruksisme

Hos VORES TÆNDER Tandklinik indleder vi enhver behandling med en god snak omkring, hvad der kan være årsagen til bruksisme. Uanset hvilken behandling, som vil være den bedste og mest effektive for dig er en vigtig del af behandlingen at få stoppet slid på tænderne, så det ikke ender med, at tænderne slides helt ned. Når vi har fundet årsagen til problemet, kan det være en fordel at du som patient fremadrettet arbejder med at komme af med denne uvane.

Når tænderne skæres mod hinanden med hårdt tryk, slides noget af tanden af. På den måde vil tænderne blive forkortet med tiden, hvis der ikke gøres noget ved problemet. I værste tilfælde, kan tænderne slides helt ned til nerven. Derved kan det ende med, at nogle tænder skal rodbehandles.

En bideskinne kan være din løsning

For at undgå mere slid på tænderne, kan der laves en bideskinne. En bideskinne laves af hård akryl og passer specifikt til patientens tænder. Bideskinnen placeres oftest på overkæbetændernes tyggeflader, og man sover med denne for at stoppe sliddet på tænderne. Skinnen kaldes en refleksfrigørende skinne. Skinnen ophæver det normale sammenbid, så tænderne, på den glatte akrylskinne, frit kan bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. På denne måde kan tyggemusklerne slappe mere af, og tænderne slides ikke i samme grad, og de øvrige symptomer lindres.

Hvis man har meget nedslidte tænder kan vi på klinikken tilbyde at lave en bidhævning, hvor vi rekonstruerer og genopbygger dit slidte tandsæt. Oplever du problemer med tandpres eller dét at skære tænder, anbefaler vi at du tager kontakt til din tandlæge hurtigst muligt. Hos VORES TÆNDER Tandklinik kan vi med garanti hjælpe dig. Vi sidder klar til at råde og vejlede dig i forhold til din specifikke tandsituation.

Har du brug for en akut tandlæge så kan vi også være dig behjælpelige.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid