Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Visdomstænder og udtræk af disse – Gør det ondt?

Visdomstænder og udtræk af disse – Gør det ondt?

Hvad er visdomstænder? Hvornår skal de fjernes? Og hvad sker der før, under og efter fjernelse af en visdomstand? Det og meget mere kan du få svar på i nedenstående blogindlæg, hvor formålet er at klæde dig på indenfor emnet visdomstænder. Oplever du smerte eller ømhed omkring dine bagerste kindtænder, skal du ikke tøve med at kontakte din tandlæge. Hos VORES TÆNDER Tandklinik og Tandlægerne på Jernbanepladsen har vi en bred erfaring inden for behandling og fjernelse af visdomstænder. Vi er ydermere specialiserede i at behandle patienter, der døjer med tandlægeskræk. Fortæl os om din skræk, så vi har den bedste forudsætning, for at planlægge din behandling efter dine ønsker og behov. Vi vil gerne være din foretrukne tandklinik i hjertet af Lyngby!

Hvad er en visdomstand?

Visdomstænderne er de bagerste kindtænder i hver side af munden, både i over- og underkæben. Tænderne bryder ofte frem omkring 16-20 årsalderen eller senere, og er de sidste 4 af i alt 32 tænder, som bryder frem. Hos nogle ligger tænderne inde i kæbeknoglen, helt uden at bryde frem. Mens andre oplever ikke at have nogle visdomstænder. Der er oftest ikke plads til tænderne i kæbepartiet, hvorfor de oftest fjernes ved enten simpel eller operativ tandfjernelse. Visdomstænder er et levn fra fortiden, og har ikke nogen særlig funktion. Vi anvender ikke vores tænder på samme måde, som før i tiden, og er desuden blevet rigtig gode, til at holde vores tænder sunde. Derfor slides vores tænder heller ikke så meget. Det betyder også at vi ikke har brug for visdomstænderne, på samme måde i dag som førhen.

Uanset om du oplever problemer med en visdomstand eller ej, er den god ide at få kontrolleret tænderne hos din tandlæge eller tandplejer, så fremtidige potentielle problemer kan undgås.

Hvornår ved jeg om mine visdomstænder skal fjernes?

Flere oplever at visdomstænderne bryder helt normalt frem, og dermed bliver en integreret del af tandbuen. Andre bliver liggende i kæbeknoglen, og bryder aldrig frem. Visdomstænder kan ligge i munden i mange år uden at gøre skade. I nogle tilfælde, kan der dog ubemærket opstå forskellige problemer med visdomstænderne. Af denne årsag er det vigtigt at holde øje med tænderne i fællesskab med din behandler.

Hvis dine visdomstænder ikke er vokset helt frem, og der gentagne gange kommer betændelse i tandkødet omkring den enkelte tand, kan det være tegn på at den pågældende tand skal fjernes. Vi vil dog gøre alt hvad vi kan for at undgå at tanden skal fjernes. Hvis du har betændelsestilstand omkring en tand, er denne som oftest ledsaget af dårlig ånde, dårlig smag, synkebesvær, hævelse, smerter og nedsat gabeevne. Hvis du har brug for konkret råd og vejledning til din tandsituation, sidder vi altid klar til at hjælpe dig og besvare dine spørgsmål!

Forinden behandlingen skal du vide…

Før behandlingen påbegyndes tager behandleren et røntgenbillede for at afgøre, hvordan tanden og især roden er placeret i kæben. Ud fra billedet kan tandlægen vurdere, om det vil være bedst at fjerne tanden og i så fald hvilken behandling, der vil være den bedste. Det kan være vanskeligt at fjerne en visdomstand, hvorfor tandlægen skal være helt sikker på, hvordan den skal fjernes. Dette hjælper røntgenbilledet med at afklare. Vidste du at vi har mulighed for at tage et panoramarøntgenbillede, af dine tænder og kæbeparti på klinikken? Fordelene ved et panorama røntgen er blandt andet, at tandlægen får fuld oversigt over dine tænder og kæbeparti. Dernæst kan panoramabilledet sektionsopdele dine kindtænder, således at tandlægen kan diagnosticere, og planlægge den helt rigtige behandling.

Forinden en operativ fjernelse af en visdomstand, skal du ikke være fastende. Faktisk kan du nemt blive utilpas på grund af lavt blodsukker, hvis du møder op fastende. Det er derfor vigtigt at du spiser en god portion mad forinden behandlingen. Hvis du indtager dagligt medicin, er det vigtigt at du fortsat tager dette som du plejer, medmindre din egen læge har vejledt dig til andet.

Under behandlingen af din visdomstand

Under behandlingen kan du høre og fornemme, at der bliver arbejdet i din mund. Det er dog vigtigt for os at sige, at vi gør vores bedste for at imødekomme dine individuelle ønsker og behov for behandlingen. Døjer du således med tandlægeskræk, eller har specifikke ønsker til, hvordan behandlingen skal foregå, vil vi gøre os umage for at imødekomme dine individuelle præferencer.

Skal din visdomstand opereres ud, vil du blive lokalbedøvet. Alle vores tandlæger og specialister er nøje udvalgt, og blandt de bedste indenfor deres felt. Derfor ved vi også at de gør sig umage ved hver enkel behandling. Når du skal lokalbedøves, vil behandleren gøre det forsigtigt og smertefrit. Når du er bedøvet og klar, kan behandlingen påbegynde. Tandlægen lægger et lille snit og skubber tandkødet til side, for at komme ned til kæbebenet. Ofte må der fjernes lidt af kæbebenet for at få adgang til visdomstanden. Tanden må i mange tilfælde deles i mindre stykker, før den kan fjernes. Dog kan tanden også fjernes helt i nogle tilfælde. Når tanden er fjernet, lukkes såret afslutningsvis til med et par sting. Af og til er der behov for at fjerne alle fire visdomstænder. I så fald er det mindst ubehageligt, hvis de bliver fjernet i én side ad gangen. Herved kan du tygge med den ikke-opererede side.

Vi råder og vejleder dig naturligvis således, at det bliver mindst generende for dig som patient! Kontakt os allerede i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med dine visdomstænder.

Efter behandling af dine visdomstænder

Når en eller flere visdomstænder er blevet fjernet, skal såret have ro. Det er derfor vigtigt at du undgår at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen, og forholder dig i ro. Når du skal sove eller ligge ned, er det en god ide at ligge højt med hovedet det første døgn, da dette letter trykket i såret.

Pas på såret og undgå at røre i det pågældende område. Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Hvis blødningen fortsætter, kan du stoppe den ved at tage en ren tampon og lægge ovenpå såret. Bid dernæst sammen, så tamponen trykker på sårkanterne, og hold munden lukket i en halv time. Særligt i starten kan det være nødvendigt at skifte tamponen et par gange. Hvis blødningen fortsætter i mange dage, bør du kontakte din tandlæge. Efter operationen kan kinden hæve op, og der kan opstå små misfarvninger. Efter en uge vil hævelsen som regel være væk igen. Dette er ganske normalt.

Gode råd efter operativ fjernelse af en visdomstand

Efter behandlingen vil du få et lille operationskit med hjem fra klinikken. Det indeholder både smertestillende medicin, klorhexidin og tamponer til at tygge sammen om, samt en skriftlig vejledning, der guider dig i hvordan du skal forholde dig efter operationen. De fleste der får fjernet en visdomstand, vil opleve efterfølgende smerter. Derfor anbefaler vi også, at du som supplement til din bedøvelse, tager smertestillende medicin. Det er dog sjældent at almindelige smertestillende tabletter, ikke kan holde smerterne nede. Det er vigtigt at du tager den smertestillende medicin, mens lokalbedøvelsen fortsat virker. Din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik vil råde og vejlede dig, således at du ved præcis, hvilken dosis du må indtage.

Spis forsigtigt. Vent gerne med at spise, til bedøvelsen er helt væk. Ellers risikerer du at bide dig i kinden og tungen. Spis helst kold mad, der er blød eller flydende, det første døgn efter operationen. Tyg maden forsigtigt i den modsatte side af, hvor visdomstanden er fjernet.

Hold rent. Det er vigtigt at holde rent ved at børste tænder, men du skal ikke børste omkring såret. Som en hjælp til at holde såret rent, anbefaler vi at du skyller munden med klorhexidin 0,2%, indtil trådene/stingene er fjernet. Skyl aldrig samme dag som du er blevet opereret. Vent altid til dagen efter. I den periode, hvor du skyller med klorhexidin, skal du børste tænder uden tandpasta. Efter 7-10 dage fjernes stingene fra området.

Gør det ondt at få trukket visdomstænder ud?

Hos VORES TÆNDER Tandklinik har vi stor erfaring med fjernelse af visdomstænder. Behandlingen er naturligvis 100% smertefri. Der lægges altid en lokalbedøvelse omkring tanden, så der ikke vil kunne mærkes nogen smerter, når tanden fjernes. I nogle tilfælde, kan tanden trækkes ud og i andre tilfælde, er det nødvendigt at operere tanden ud. Hvis visdomstanden skal opereres ud, tager behandlingen sammenlagt omkring 50-60 minutter. Vi afsætter altid god tid til vores patienter, så vi har den nødvendige tid til at berolige dig og give gode råd. Vi mener at det skal være en god oplevelse at gå til tandlæge hver gang.

Kan man gå på arbejde efter man har fået fjernet en visdomstand?

Når du har fået fjernet en visdomstand, er det vigtigt at såret i din mund får ro. Du skal af denne grund undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen. De fleste der får fjernet en visdomstand har ondt bagefter, og vi anbefaler derfor ikke at du tager på arbejde efter operationen. Det bedste efter en tandoperation, er at give området ro. Dermed opnår du også den bedste heling, og det bedste resultat.

Desuden skal du vente med at spise igen, til bedøvelsen er helt aftaget. Ellers risikerer du at bide dig i kinden. Det første døgn efter operationen skal du helst spise kold mad, der er blødt eller flydende.

Hyppigste årsager til at visdomstænder skal fjernes:

  • Hvis der er hul (caries) i visdomstanden eller tanden ved siden af
  • Hvis visdomstanden er placeret nede i kæben og derfor “gnaver” på nabotanden
  • Hvis der ses betændelse og hævelse af tandkødet omkring visdomstanden

Hvis du oplever smerter eller ømhed i eller omkring din visdomstand, er det vigtigt at du kontakter din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik. Du er også meget velkommen til at kontakte os for spørgsmål, råd og vejledning eller tidsbestilling.

Akut tandlægehjælp

Hvis noget akut måtte opstå efter du har fået fjernet en eller flere visdomstænder, er det vigtigt at du ved hvad du skal gøre. Som akut tandlæge er vi til for dig, der pludselig har brug for en tandlæge i ydertimerne, når din egen tandlæge har lukket. I ønsket om at hjælpe dig med dit akutte tandproblem, har vi udvidet åbningstider i hverdagene og lørdagsåbent. Dette for at imødekomme vores patienters ønsker og behov om tandlægehjælp, hvis uheldet pludseligt måtte være ude. Du betaler intet akut-gebyr for en behandling hos os, hvis du i forvejen er vores patient. Vi har samme lave priser uanset dag, tidspunkt og behandling. Er du ny patient tillægger vi din behandling et beskedent akut-gebyr. Med det in mente, kommer du aldrig til at betale tårnhøje tillæg for en behandling hos os. Det synes vi kun er fair!

Vi håber på at være dit fortrukne tandlægevalg!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid