Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

"*" indicates required fields

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Visdomstænder og udtræk af disse – Gør det ondt?

Visdomstænder og udtræk af disse – Gør det ondt?

Hvad er visdomstænder? Hvornår skal de fjernes? Og hvad sker der før, under og efter du har fået fjernet en visdomstand? Det og meget mere kan du få svar på i nedenstående blogindlæg, hvor formålet er at klæde dig på med informationer angående visdomstænder. Oplever du smerte eller ømhed omkring dine visdomstænder så tøv ikke med at kontakte os. Hos VORES TÆNDER Tandklinik har vi en bred erfaring inden for behandling og udtrækning af visdomstænder. Vi er ydermere specialiserede i at behandle patienter der døjer med tandlægeskræk.

Hvad er en visdomstand?

Visdomstænderne er de bagerste kindtænder i hver side af munden, både i over- og underkæbe. De bryder ofte frem omkring 16-20 årsalderen eller senere. Hos nogle ligger tænderne inde i kæbeknoglen, helt uden at bryde frem. Mens nogle oplever slet ikke at have dem. Der er oftest ikke plads til visdomstænderne i vores kæbe, hvorfor de i de fleste tilfælde skal hives ud. Vi anvender ikke vores tænder på samme måde, som før i tiden. Af denne grund slides vores tænder ikke så meget. Ydermere er vi blevet rigtig gode, til at holde vores tænder sunde. Dette betyder blandt andet at vi ikke har brug for visdomstænderne, på samme måde i dag som førhen.

Hvornår ved jeg om mine visdomstænder skal fjernes?

Flere oplever at visdomstænderne bryder helt normalt frem og bliver en integreret del af tandbuen. Andre bliver liggende i kæbeknoglen, og bryder aldrig frem. Visdomstænder kan ligge i munden i mange år uden at gøre skade. I nogle tilfælde, kan der dog ubemærket opstå forskellige problemer med visdomstænderne. Af denne grund er det vigtigt at holde øje med tænderne sammen med din tandlæge.

Hvis dine visdomstænder ikke er vokset helt frem, og der gentagne gange kommer betændelse i tandkødet omkring den enkelte tand, skal den fjernes. Tilstanden er som oftest ledsaget af dårlig ånde, dårlig smag, synkebesvær, hævelse, smerter og nedsat gabeevne.

Behandlingen trin for trin

Før behandlingen tager tandlægen et røntgenbillede for at afgøre, hvordan tanden og især roden ligger i kæben. Efterfølgende vil tandlægen vurdere om tanden skal trækkes eller opereres ud. Det kan være vanskeligt at fjerne en visdomstand, hvorfor tandlægen være helt sikker på hvordan den skal fjernes.
Du skal ikke være fastende før operationen. Faktisk kan du blive utilpas på grund af lavt blodsukker, hvis du møder op fastende.

Under behandlingen kan du både høre og fornemme, at der bliver arbejdet i din mund. Det er dog vigtigt for os at sige at vi imødekommer alle ønsker og behov under en behandling. Døjer du således med tandlægeskræk eller har specifikke ønsker til hvordan behandlingen skal foregå vil vi gøre alt hvad vi kan for at imødekomme dine individuelle ønsker.

Skal din visdomstand opereres ud bliver du lokalbedøvet. Når du er bedøvet kan behandlingen begynde. Tandlægen lægger et snit og skubber tandkødet til side for at komme ned til kæbebenet. Ofte må der fjernes lidt af kæbebenet for at få adgang til visdomstanden. Tanden må i mange tilfælde deles i mindre stykker, før den kan fjernes. Såret lukkes til sidst med et par sting. Af og til er der behov for at fjerne alle fire visdomstænder. I så fald er det mindst ubehageligt, hvis de bliver fjernet i én side ad gangen. Herved kan du tygge med den ikke-opererede side.

Efter behandling af visdomstænder

Når en visdomstand er blevet fjernet skal såret have ro. Det er derfor vigtigt at du undgår at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen og slappe af og forholde dig i ro. Når du skal sove eller ligge ned, er det en god ide at ligge med hovedet højt det første døgn.

Pas på såret. Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Undgå at røre ved såret og lad være med at suge i såret. Hvis blødningen fortsætter, kan du stoppe den ved at tage en ren tampon og lægge ovenpå såret. Bid så sammen, så tamponen trykker på sårkanterne og hold munden lukket i en halv time. Særligt i starten kan det være nødvendigt at skifte tamponen et par gange. Hvis blødningen stadig fortsætter bør du kontakte din tandlæge. Efter operationen kan kinden hæve op, og der kan opstå misfarvning, men efter en uge er hævelsen som regel væk igen. Dette er helt normalt.

Tag smertestillende tabletter. De fleste, der får fjernet en visdomstand oplever at have efterfølgende smerter. Det er dog sjældent, at almindelige smertestillende tabletter ikke kan holde smerterne nede. Det er imidlertid vigtigt, at du tager den smertestillende medicin, mens lokalbedøvelsen fortsat virker. Din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik vil råde og vejlede dig, således at du ved præcis hvilken dosis du må indtage.

Spis forsigtigt. Vent med at spise, til bedøvelsen er væk. Ellers risikerer du at bide dig i kinden. Spis helst kold mad, der er blød eller flydende, det første døgn efter operationen. Tyg maden forsigtigt i den modsatte side af den, hvor visdomstanden er fjernet.

Hold rent. Det er vigtigt at holde rent ved at børste tænder, men du skal ikke børste omkring såret. Som en hjælp til at holde såret rent kan du skylle munden med klorhexidin 0,12 %, indtil trådene er fjernet. Skyl aldrig samme dag som du er blevet opereret. Vent altid til dagen efter. I den periode, hvor du skyller med klorhexidin, skal du børste tænder uden tandpasta. Efter 5-7 dage fjerner tandlægen stingene.

Gør det ondt at få trukket visdomstænder ud?

Hos VORES TÆNDER Tandklinik har vi stor erfaring med fjernelse af visdomstænder. Behandlingen er naturligvis 100 % smertefri. Der lægges altid en lokalbedøvelse omkring tanden, så der ikke vil kunne mærkes nogen smerter, når tanden fjernes. I nogle tilfælde, kan tanden trækkes ud og i andre tilfælde, er det nødvendigt at operere tanden ud. Hvis visdomstanden skal opereres ud, tager det omkring 50-60 minutter.

Kan man gå på arbejde efter man har fået fjernet en visdomstand?

Når du har fået fjernet en visdomstand, er det vigtigt at såret i din mund får ro. Du skal af denne grund undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen. De fleste der, får fjernet en visdomstand har ondt bagefter og vi anbefaler derfor ikke at du tager på arbejde efter operationen.

Desuden skal du vente med at spise igen, til bedøvelsen er helt aftaget. Ellers risikerer du at bide dig i kinden. Det første døgn efter operationen skal du helst spise kold mad, der er blødt eller flydende.

Hyppigste årsager til at visdomstænder skal fjernes:

  • Hvis der er hul (caries) i visdomstanden eller tanden ved siden af
  • Hvis visdomstanden er placeret nede i kæben og derfor “gnaver” sig på nabotanden
  • Hvis der ses betændelse og hævelses af tandkødet omkring visdomstanden
  • Hvis en visdomstand er fuldt frembrudt, kan den trækkes ud som andre tænder. Men er tanden kun delvist eller slet ikke frembrudt, skal der foretages en operation for at få den ud.

Hvis du oplever smerter eller ømhed i eller omkring din visdomstand, er det vigtigt at du kontakter din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik. Du er også meget velkommen til at kontakte os for spørgsmål, råd og vejledning eller tidsbestilling.

Akut tandlægehjælp

Hvis noget akut måtte opstå efter du har fået fjernet en eller flere visdomstænder er det vigtigt at du ved hvad du skal gøre. Som akut tandlæge er vi til for dig, der pludselig har brug for en tandlæge i ydertimerne, når din egen tandlæge har lukket. I ønsket om at hjælpe dig med dit akutte tandproblem har vi udvidede åbningstider i hverdagene og lørdagsåbent. Dette for at imødekomme vores patienters ønsker og behov om tandlægehjælp, hvis uheldet pludseligt måtte være ude. Du betaler intet akut-gebyr for en behandling hos os, hvis du i forvejen er vores patient, hvorfor vi har samme lave priser uanset dag, tidspunkt og behandling. Er du ny patient tillægger vi din behandling et beskedent akut-gebyr. Med det in mente, kommer du aldrig til at betale tårnhøje tillæg for en behandling hos os. Det synes vi kun er fair!

Vi håber på at være dit fortrukne tandlægevalg!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i Nordsjælland

Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid