Forside » Behandlinger » Knækket tand

Knækket tand

En knækket tand kan skabe meget ubehag og andre gange kan det slet ikke mærkes at tanden er knækket. En knækket tand er altid mere skrøbelig end resten af dine sunde tænder. Det betyder, at det er vigtigt at få den behandlet hurtigst muligt. På klinikken vil vi undersøge, hvad årsagen til din knækket tand er og hvordan vi bedst hjælper dig. Dette bliver med afsæt i dine individuelle ønsker og behov.

Med tænder bliver tilstanden desværre altid værre af at vente. Derfor er det vigtigt at have en erfaren og omsorgsfuld tandlæge, der kan afhjælpe dig dit pågældende tandproblem hurtigst muligt. Dette forsøger vi at imødekomme, hvorfor vi både fungerer som almindelig og akut tandlægeklinik. Det er vigtigt for os at vores patienter kan blive afhjulpet deres tandsmerter hurtigst muligt. Har du således knækket en tand i weekenden, kan vi hjælpe dig. På siden her kan du læse mere om knækkede tænder og hvad vi anbefaler dig selv at gøre.

Hvorfor kan en tand knække?

Trods det at vores tænder er forbløffende stærke kan det sagtens ske at de kan knække. Det er særligt i forvejen svækkede tænder der er i højrisiko for at knække eller flække. Dette kan eksempelvis være rodbehandlede tænder. Desuden vil tænder, der har været udsat for et traume også have større chance for at knække. Et tandtraume kan opstå hvis du bider i noget hårdt, får et stød eller el slag i hovedet.

Tænderne kan også knække som følge af træthedsbrud. Et træthedsbrud kan skyldes de utallige små udvidelser og sammentrækninger ved eksempelvis ældre sølvfyldninger, som sker ved termiske påvirkninger i munden, herunder indtagelse af varmt og koldt mad- og drikke. Ved gamle sølvfyldninger ses ofte tendens til revnedannelse, som i nogle tilfælde kan gå helt ned til tandens nerve. Dette kan i mange tilfælde være et forvarsel, inden tanden knækker (frakturerer). De gamle sølvfyldninger vil således med alderen ofte volde problemer, hvorfor tandlægen kan skifte dem ud til en plastfyldning eller tandkrone. På denne måde bibeholdes så meget af egen og sund tandsubstans som muligt, samt der undgås et brud på tanden. Hos VORES TÆNDER vil din tandlæge altid udføre behandlingen i samråd med dig som patient. Det er derfor helt op til dig at takke ja til den pågældende behandling. Vi anbefaler dig altid den bedste og mest holdbare løsning.

Tænder kan knække som følge af cariesudbrud

Caries eller bedre kendt som huller i tænderne er en velkendt tandsygdom for de fleste mennesker. Caries kan være en anden årsag til, at en tand knækker. Hvis hullet har undermineret emaljen og svækket den pågældende tand kan et stykke af overfladen kollapse og knække.

Der kan som skrevet tidligere være stor forskel på symptomerne for en knækket tand. Hvis et stort stykke af din tand knækket af kan det være meget smertefuldt. Dette kan skyldes, at bruddet ikke kun har forvoldt skade på tanden, men at denne skade også har fortsat hele vejen til tandens nerve, hvorfor nerven er skadet. Hvis nerven i tanden udsættes for eksempelvis varmt eller koldt mad- og drikke kan det bringe stor ubehag i det pågældende område.
I modsætning til større tandskader kan små tandskader næsten ikke mærkes. Dette fordi små tandskader sjældent foranlediger symptomer. Derfor er det vigtigt at du vedligeholder dine regelmæssige undersøgelser hos tandlægen. På den måde kan din tandlæge eller tandplejer opdage, hvis noget er, som det ikke skal være. De fleste mennesker gør sig den fejl kun at søge tandlæge, når et pågældende problem begynder at gøre ondt. Men sandheden er, at problemet helst skal opdages løbende før det begynder at gøre ondt, hvorfor tandlægen kan komme et større tandproblem i forkøbet og lade din tænder forblive sunde og raske.

Knækket tand akut – Hvad skal jeg gøre?

Hvis du har en knækket tand, bør du søge tandlæge øjeblikkeligt. Husk på, at med tænder bliver tingene altid værre af at vente. Hvis du har mange smerter i forbindelse med din knækket tand kan du holde smerterne nede med almindelig smertestillende medicin indtil din tandlæge kan afhjælpe dig problemet.

Der er ikke nogen måder hvorpå, man selv kan behandle en tand derhjemme. Derfor er du nødsaget til at kontakte din tandlæge med det samme, som skal afgøre, hvilken behandling der er nødvendig. Særligt hvis tanden er følsom for temperaturændringer eller, hvis det gør ondt, når du spiser. Hvis smerten er konstant, er det et advarselstegn på, at tandskaden har påvirket tandnerven og tandens indre strukturer. Din tandlæge skal afgøre, om din tand er knækket, fordi der er et hul i tanden, og om nerven er i fare.

Behandling hos tandlægen

Der er mange mulige behandlinger af en knækket tand. Behandlingen afhænger helt af, hvor alvorlig tandskaden er. Hvis tanden er knækket i den ydre del af tanden, så kan din tandlæge oftest reparere den med en simpel plastfyldning. Et mere alvorligt brud kendetegnes ved, at tanden knækker på en uhensigtsmæssig måde, hvor emaljen såvel som den indre del af tanden involveres. I nogle tilfælde kan din tandlæge dog stadig reparere tanden med en plastfyldning, men oftest har tanden brug for en omsluttende restaurering i form af en krone.

De mest alvorlige brud når en tand knækker, er når det involverer tandens nerve. Her er det nødvendigt for din tandlæge først at fjerne kar- og nervevævet i tanden ved hjælp af en rodbehandling og herefter forsyne tanden med en krone. Uanset hvilken behandling du skal have foretaget vil vi gøre os umage for at det bliver en god og tryg oplevelse. Med afsæt i egne ønsker og behov vil behandlingen tage sit afsæt. Vi er endvidere specialister i at behandle patienter med tandlægeskræk. Frygter du et tandlægebesøg, så fortæl os gerne om det så vi kan tilrettelægge behandlingen bedst muligt. Vi er til for at hjælpe dig!

Flig slået af tanden

Hvis du kun har slået en lille flig af tanden, er det ikke altid nødvendigt med behandling. Men rådfør dig med os, så vi kan tage beslutningen. Det skulle jo nødigt udvikle sig til noget værre. I flere tilfælde kan vi slibe tanden. Alternativt behandler vi med en mindre plastfyldning for at glatte området ud og sikre os, at fligen ikke udvikler sig i en forkert retning.

Knækket kindtand

I nogle tilfælde kan tyggeknuderne på kindtænderne knække. Hvis de knækker, er det sjældent forbundet med smerte, fordi det ikke påvirker tandens nerve. Men ved tygning kan det dog være smertefuldt. Hvis det er tilfældet bør du kontakte os hurtigst muligt. Små brud behandler vi nogle gange med en fyldning til at genskabe tandens form. Dog anbefaler vi ofte en efterfølgende kronebehandling, for at sikre at tandens styrke reetableres efter bruddet. Har du en tand knækket ved roden, så kan et implantat være en løsning. I alle tilfælde skal det vurderes af vores kompetente tandlægeteam.

Knækket tand med blottet nerve

Vi kalder det kompliceret tandfraktur, fordi knækket er så dybt, at nervevævet i tanden bliver blottet. Du vil sandsynligvis ikke være i tvivl om, at du befinder dig i denne kategori, for det er forbundet med øjeblikkelige smerter og din tand vil være meget følsom. Her er det nødvendigt med en rodbehandling, hvor nerven fjernes – og derefter skal der monteres en tandkrone for at genskabe tanden.

Prisen på behandlingen

Som med alle andre behandlinger er det svært at give en specifik pris på en behandling da årsagen til problemet kan være mange. Derfor bliver prisen også individuelt beregnet ud fra din specifikke tandsituation. Behandlingen vil derfor altid afhænge af årsagen til din knækket tand. Hvis du er medlem af sygeforsikringen Danmark kan du få penge tilbage efter endt behandling.

Det er vigtigt for os at du altid selv har vished over både pris og procedure forinden en behandling. Det er således altid dit valg, hvorvidt du ønsker behandling. Hos VORES TÆNDER Tandklinik er din tandsundhed vores fælles ansvar.

Akut behandling af knækket tand, som du selv kan foretage

Som skrevet ovenfor kan du som patient ikke udføre den behandling en knækket tand kræver. Men der er en række ting, som du selv kan foretage dig for at behandlingen sættes i gang og bliver bedst mulig:

  • Hvis din tand er knækket er det fordelagtigt at gemme de afknækkede stykker af tanden, hvis muligt. På den måde kan det i nogle tilfælde være muligt for tandlægen at lime stykkerne sammen som en midlertidig løsning.
  • Skyl munden grundigt med lunkent vand eller klorhexidin. Hvis du havde mulighed for at gemme det afbrækkede fragment, skyl da også det under rindende vand. Opbevar det afbrækkede stykke tand i et glas mælk.
  • Hvis tanden er knækket som følge af slag, og det bløder fra området. Tag da et rent stykke gaze eller køkkenrulle og oprethold et tryk på det blødende område i ca. 10 minutter, til blødningen holder op. Køl med en is i et viskestykke på området, hvor du har slået dig. Dette kan mindske hævelse og reducere smerten.
  • Tag smertestillende.
  • Kontakt din tandlæge og få råd og vejledning til din specifikke situation.

Har du yderligere spørgsmål eller undren til ovenstående er du altid mere end velkommen til at kontakte os. Det er helt uforpligtende. Husk at vi agerer akut tandlægeklinik, hvorfor vi kan hjælpe dig næsten uanset dag og tidspunkt. Hos VORES TÆNDER Tandklinik håber vi på at være din foretrukne tandlæge

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid