Mundtørhed kan skyldes for lille spytproduktion eller at sammensætningen af spyttet er forandret. Hvis du har en fornemmelse af, at mundslimhinden klæber til tænderne og maden ligeledes har svært ved at glide ned kan dette være et tegn på mundtørhed. Det kræver en undersøgelse af din spytmængde for at konstatere, om spytdannelsen er hæmmet og du derved tenderer til tørhed i munden. Nedenfor kan du læse hvilke symptomer du kan opleve i forbindelse med mundtørhed, hvad det skyldes samt gode råd til, hvad du selv kan gøre for at forhindre det.
Hvad er mundtørhed?
Mundtørhed også kaldet xerostomi på fagsprog er en fornemmelse af ikke at have tilstrækkeligt spyt i munden. Mundtørhed er karakteriseret ved nedsat spytdannelse og/eller ændret sammensætning af spyttet. Trods normal spytmængde kan du alligevel føle mundtørhed. I langt de fleste tilfælde skyldes mundtørhed, at du producerer for lidt spyt. Tørhed kan dog også være en følge af ændringer i spyttets sammensætning.
Årsager til mundtørhed
Alle mennesker oplever af og til at have mundtørhed af og til. Det er udelukkende hvis du oplever det konstant eller meget hyppigt at du bør være opmærksom. Mundtørhed kan være meget ubehageligt og i værste tilfælde føre til alvorlige helbredsmæssige problemer. Omkring 20 pct. af den voksne befolkning er ofte generet af mundtørhed. Det er dog mest udbredt blandt ældre mennesker. Med dette menes ikke at alderen i sig selv medfører mundtørhed, men at den stigende forekomst af sygdomme samt indtaget af medicin, der kan følge med alderen. Mundtørhed kan desuden være et symptom på en tilstand eller en sygdom såsom diabetes og visse gigtsygdomme, især Sjögrens syndrom, hvor kirtelvævet angribes af betændelse og typisk medfører tørhed i øjne og mund.
Spyttet’s mange vigtige funktioner
Vores spyt har mange vigtige funktioner. Nedenfor kan du læse flere af dem:
- Spyt dræber bakterier.
- Spyt beskytter slimhinden mod infektioner og caries i tænderne.
- Spyt er med til at fjerne madrester og reparere begyndes cariesangreb.
- Spyt smører munden, så det bliver lettere at tygge, synke og tale.
- Spyt er afgørende for vores velvære og for at undgå sygdomme i mundhulen.
- Spyt er afgørende for den generelle livskvalitet.
Symptomer på mundtørhed
Der findes en hel række symptomer på mundtørhed. De symptomer som oftest optræder i forbindelse med mundtørhed er, at mundslimhinden klæber til tænderne, og det kan være vanskeligt at synke mad- og drikkeindtag. Mundslimhinden kan desuden svie og brænde. Hvis spytproduktionen er for lav eller sammensætningen i spyttet ændres, begynder der således at kunne opstå nogle af nedenstående symptomer:
- Tørre læber.
- Tør og brændende fornemmelse i halsen.
- Tør og rød tunge herunder fornemmelse af, at tungen klistrer til ganen.
- Dårlig ånde.
- Caries i tænderne.
- Svamp i munden.
- Tandkødsbetændelse.
- Forringet smagsoplevelse.
Hvornår skal jeg søge hjælp?
Mundtørhed er et udbredt problem. Faktisk er hele 20% af den voksne befolkning generet af mundtørhed. Hvis du oplever vedvarende gener med mundtørhed bør du søge hjælp. Mundtørhed og nedsat spytsekretion er ikke farligt, men kan være forbundet med stor ubehag. Desuden vil der være øget risiko for caries og følgevirkninger heraf.
Hvis du oplever symptomer på tørhed i munden kan du altid kontakte os hos VORES TÆNDER Tandklinik. Vi sidder klar til at dele ud af vores ekspertise og vores største interesse er således at hjælpe dig med dine tandproblemer.
Hvis mundtørhed og nedsat spytdannelse skyldes sygdom i spytkirtlerne eller bestråling, er det vigtigt at lære, hvordan du bedst lever med tilstanden og forebygger skader på tænder og mundslimhinder. Læs nedenstående gode råd mod mundtørhed.
Gode råd
For at undgå mundtørhed er der en række ting, man selv kan gøre:
- Brug en fluorholdig tandpasta, som IKKE indeholder skummemiddel. Skummemiddel er medvirkende til at ødelægge den beskyttende spyt i munden.
- Oprethold en god mundhygiejne, hvor du særligt søger for at tænder, tunge og mundhule rengøres grundigt.
- Børst dine tænder to gange om dagen. Brug desuden tandtråd eller mellemrumsbørster/dentalbørster til de steder, hvor tandbørsten ikke kan komme ind.
- Plej dine læber. Sarte, tørre og sprukne læber er hyppige gener, hvis man lider af mundtørhed. Disse kan lindres med vaseline, læbepomade, læbebalsam eller fed fugtighedscreme.
- Undgå søde sager og sukkerholdig drikke. Disse produkter forværrer mundtørheden. Hvis du alligevel indtager nogle af disse produkter, bør du skylle munden grundigt i vand bagefter.
- Drik den anbefalede mængde vand hver dag. Skyl også gerne munden i vand, efter at du har spist eller drukket noget sødt/surt, fx juice.
- Fugt tænder og mund med mundspray, mundgel, mundskyllevæske eller sugetabletter.
- Hold igen med tobak, alkohol og kaffe. Dit forbrug af tobak og alkohol kan begge forværre mundtørheden. Hold desuden igen med kaffe og koffeinholdig te, da koffeins vanddrivende effekt ligeledes kan gøre tilstanden værre.
- Stimuler spytproduktionen. Dette kan du gøre ved at tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfrie pastiller og sugetabletter. Pas på med syrlige bolsjer og lignende. Selvom de er sukkerfrie, indeholder de fortsat syre, der kan ætse emaljen på dine tænder (syreskader).
- Opsøg din tandlæge for at få gode råd om optimal tand- og mundpleje.
Den hyppigste årsag til mundtørhed er bivirkninger af medicin. Man regner med, at omkring 1500 typer medicin kan have mundtørhed som bivirkning. Viser det sig således at din mundtørhed skyldes et medicinindtag anbefales det at finde en anden løsning i samråd med din læge. Mundtørhed behandles således først og fremmest ved, at du selv forsøger at følge nogle af ovenstående gode råd eller at du får ændret på din medicin, hvis dette viser sig at være den bagvedliggende årsag.
Tal med din tandlæge!
Hvis du ofte eller konstant er generet af mundtørhed, er det vigtigt, at du gør din tandlæge opmærksom på dette. Dels fordi mundtørheden kan skade dine tænder og mundslimhinder, og dels fordi mundtørheden kan være et symptom på en anden sygdom, som tandlægen således skal gøre dig opmærksom på. Det er derfor vigtigt, at du får målt din spytproduktion og undersøgt, hvad årsagen til din mundtørhed og eventuelt nedsatte spytproduktion kan skyldes. Mundtørhed og lav spytproduktion er ikke bare generende, men øger også risikoen for huller i tænderne, svampeinfektioner i munden, syreskader og tandkødsbetændelse. Du har dog mulighed for selv at gøre noget så tilstanden forbedres og risikoen ligeledes sænkes. Din mundhygiejne har særlig stor betydning for eventuel mundtørhed.
Grundig mundhygiejne
Grundig mundhygiejne er særdeles vigtig. For at have en grundig og forebyggende tandpleje er det vigtigt at du børster dine tænder med tandpasta med fluor. Dette skal gøres to gange om dagen, som anbefalet men evt. også efter måltider. Brug desuden mellemrumsbørster eller tandtråd de steder, hvor tandbørsten ikke nå ind. Desuden kan det være nødvendigt at gå hyppigere til kontrol og tandrensning hos tandlægen. Typisk vil dette være hver 3.-4. måned i stedet for kun hver halve år.
Brug desuden din tandlæge som ekspert få vist og fortalt, hvordan lige netop dine tænder og mund helt skal passes. I nogle perioder kan tandlægen vurdere, at der kan være behov for at supplere mundskyllevæske med klorhexidin med ekstra fluorbehandling. Dette vil dog altid ske i samråd med din tandlæge.
Tilskud til tandbehandling
Måtte din tørhed i munden skyldes behandling med kemoterapi eller strålebehandling i hoved- og halsområde kan du ansøge regionen om til tilskud til tandbehandling. Dette skal udelukkende være, hvis dette således har medført væsentlige skader på dine tænder. Hvis du lider af Sjögrens syndrom, der giver mundtørhed, og har fået betydelige tandproblemer som følge heraf, kan du også få et særligt tilskud fra regionen. Kontakt evt. din region for nærmere information om mulighederne for tilskud til tandbehandling.