Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Mundtørhed

Mundtørhed

Mundtørhed kan skyldes for lille spytproduktion eller at sammensætningen af spyttet er forandret. Hvis du har en fornemmelse af, at mundslimhinden klæber til tænderne og maden ligeledes har svært ved at glide ned kan dette være et tegn på mundtørhed. Det kræver en undersøgelse af din spytmængde for at konstatere, om spytdannelsen er hæmmet og du derved tenderer til tørhed i munden. Nedenfor kan du læse hvilke symptomer du kan opleve i forbindelse med mundtørhed, hvad det skyldes samt gode råd til, hvad du selv kan gøre for at forhindre det.

Hvad er mundtørhed?

Mundtørhed også kaldet xerostomi på fagsprog er en fornemmelse af ikke at have tilstrækkeligt spyt i munden. Mundtørhed er karakteriseret ved nedsat spytdannelse og/eller ændret sammensætning af spyttet. Trods normal spytmængde kan du alligevel føle mundtørhed. I langt de fleste tilfælde skyldes mundtørhed, at du producerer for lidt spyt. Tørhed kan dog også være en følge af ændringer i spyttets sammensætning.

Årsager til mundtørhed

Alle mennesker oplever af og til at have mundtørhed af og til. Det er udelukkende hvis du oplever det konstant eller meget hyppigt at du bør være opmærksom. Mundtørhed kan være meget ubehageligt og i værste tilfælde føre til alvorlige helbredsmæssige problemer. Omkring 20 pct. af den voksne befolkning er ofte generet af mundtørhed. Det er dog mest udbredt blandt ældre mennesker. Med dette menes ikke at alderen i sig selv medfører mundtørhed, men at den stigende forekomst af sygdomme samt indtaget af medicin, der kan følge med alderen. Mundtørhed kan desuden være et symptom på en tilstand eller en sygdom såsom diabetes og visse gigtsygdomme, især Sjögrens syndrom, hvor kirtelvævet angribes af betændelse og typisk medfører tørhed i øjne og mund.

Spyttet’s mange vigtige funktioner

Vores spyt har mange vigtige funktioner. Nedenfor kan du læse flere af dem:

 • Spyt dræber bakterier.
 • Spyt beskytter slimhinden mod infektioner og caries i tænderne.
 • Spyt er med til at fjerne madrester og reparere begyndes cariesangreb.
 • Spyt smører munden, så det bliver lettere at tygge, synke og tale.
 • Spyt er afgørende for vores velvære og for at undgå sygdomme i mundhulen.
 • Spyt er afgørende for den generelle livskvalitet.

Symptomer på mundtørhed

Der findes en hel række symptomer på mundtørhed. De symptomer som oftest optræder i forbindelse med mundtørhed er, at mundslimhinden klæber til tænderne, og det kan være vanskeligt at synke mad- og drikkeindtag. Mundslimhinden kan desuden svie og brænde. Hvis spytproduktionen er for lav eller sammensætningen i spyttet ændres, begynder der således at kunne opstå nogle af nedenstående symptomer:

Hvornår skal jeg søge hjælp?

Mundtørhed er et udbredt problem. Faktisk er hele 20% af den voksne befolkning generet af mundtørhed. Hvis du oplever vedvarende gener med mundtørhed bør du søge hjælp. Mundtørhed og nedsat spytsekretion er ikke farligt, men kan være forbundet med stor ubehag. Desuden vil der være øget risiko for caries og følgevirkninger heraf.

Hvis du oplever symptomer på tørhed i munden kan du altid kontakte os hos VORES TÆNDER Tandklinik. Vi sidder klar til at dele ud af vores ekspertise og vores største interesse er således at hjælpe dig med dine tandproblemer.

Hvis mundtørhed og nedsat spytdannelse skyldes sygdom i spytkirtlerne eller bestråling, er det vigtigt at lære, hvordan du bedst lever med tilstanden og forebygger skader på tænder og mundslimhinder. Læs nedenstående gode råd mod mundtørhed.

Gode råd

For at undgå mundtørhed er der en række ting, man selv kan gøre:

 • Brug en fluorholdig tandpasta, som IKKE indeholder skummemiddel. Skummemiddel er medvirkende til at ødelægge den beskyttende spyt i munden.
 • Oprethold en god mundhygiejne, hvor du særligt søger for at tænder, tunge og mundhule rengøres grundigt.
 • Børst dine tænder to gange om dagen. Brug desuden tandtråd eller mellemrumsbørster/dentalbørster til de steder, hvor tandbørsten ikke kan komme ind.
 • Plej dine læber. Sarte, tørre og sprukne læber er hyppige gener, hvis man lider af mundtørhed. Disse kan lindres med vaseline, læbepomade, læbebalsam eller fed fugtighedscreme.
 • Undgå søde sager og sukkerholdig drikke. Disse produkter forværrer mundtørheden. Hvis du alligevel indtager nogle af disse produkter, bør du skylle munden grundigt i vand bagefter.
 • Drik den anbefalede mængde vand hver dag. Skyl også gerne munden i vand, efter at du har spist eller drukket noget sødt/surt, fx juice.
 • Fugt tænder og mund med mundspray, mundgel, mundskyllevæske eller sugetabletter.
 • Hold igen med tobak, alkohol og kaffe. Dit forbrug af tobak og alkohol kan begge forværre mundtørheden. Hold desuden igen med kaffe og koffeinholdig te, da koffeins vanddrivende effekt ligeledes kan gøre tilstanden værre.
 • Stimuler spytproduktionen. Dette kan du gøre ved at tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfrie pastiller og sugetabletter. Pas på med syrlige bolsjer og lignende. Selvom de er sukkerfrie, indeholder de fortsat syre, der kan ætse emaljen på dine tænder (syreskader).
 • Opsøg din tandlæge for at få gode råd om optimal tand- og mundpleje.

Den hyppigste årsag til mundtørhed er bivirkninger af medicin. Man regner med, at omkring 1500 typer medicin kan have mundtørhed som bivirkning. Viser det sig således at din mundtørhed skyldes et medicinindtag anbefales det at finde en anden løsning i samråd med din læge. Mundtørhed behandles således først og fremmest ved, at du selv forsøger at følge nogle af ovenstående gode råd eller at du får ændret på din medicin, hvis dette viser sig at være den bagvedliggende årsag.

Tal med din tandlæge!

Hvis du ofte eller konstant er generet af mundtørhed, er det vigtigt, at du  gør din tandlæge opmærksom på dette. Dels fordi mundtørheden kan skade dine tænder og mundslimhinder, og dels fordi mundtørheden kan være et symptom på en anden sygdom, som tandlægen således skal gøre dig opmærksom på. Det er derfor vigtigt, at du får målt din spytproduktion og undersøgt, hvad årsagen til din mundtørhed og eventuelt nedsatte spytproduktion kan skyldes. Mundtørhed og lav spytproduktion er ikke bare generende, men øger også risikoen for huller i tænderne, svampeinfektioner i munden, syreskader og tandkødsbetændelse. Du har dog mulighed for selv at gøre noget så tilstanden forbedres og risikoen ligeledes sænkes. Din mundhygiejne har særlig stor betydning for eventuel mundtørhed.

Grundig mundhygiejne 

Grundig mundhygiejne er særdeles vigtig. For at have en grundig og forebyggende tandpleje er det vigtigt at du børster dine tænder med tandpasta med fluor. Dette skal gøres to gange om dagen, som anbefalet men evt. også efter måltider. Brug desuden mellemrumsbørster eller tandtråd de steder, hvor tandbørsten ikke nå ind. Desuden kan det være nødvendigt at gå hyppigere til kontrol og tandrensning hos tandlægen. Typisk vil dette være hver 3.-4. måned i stedet for kun hver halve år.

Brug desuden din tandlæge som ekspert få vist og fortalt, hvordan lige netop dine tænder og mund helt skal passes. I nogle perioder kan tandlægen vurdere, at der kan være behov for at supplere mundskyllevæske med klorhexidin med ekstra fluorbehandling. Dette vil dog altid ske i samråd med din tandlæge.

Tilskud til tandbehandling

Måtte din tørhed i munden skyldes behandling med kemoterapi eller strålebehandling i hoved- og halsområde kan du ansøge regionen om til tilskud til tandbehandling. Dette skal udelukkende være, hvis dette således har medført væsentlige skader på dine tænder. Hvis du lider af Sjögrens syndrom, der giver mundtørhed, og har fået betydelige tandproblemer som følge heraf, kan du også få et særligt tilskud fra regionen. Kontakt evt. din region for nærmere information om mulighederne for tilskud til tandbehandling.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid