Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Sjögrens syndrom – Sjøgrens syndrom

Sjögrens syndrom – Sjøgrens syndrom

Hvad er Sjögrens syndrom?

Sjögrens syndrom, også kaldt Sjøgrens sygdom, er en kronisk gigtsygdom og bindevævssygdom, som påvirker kroppens kirtelfunktioner, herunder særligt tåre og spytkirtler. Sjögrens syndrom er navngivet efter den svenske øjenlæge Henrik Sjögren, der som den første skildrede en sammenhæng mellem tørre øjne og leddegigt.
Først og fremmest påvirker Sjögrens syndrom de kirtler, som udskiller sekret til kroppens mange slimhinder. Man kan sige, at Sjögrens syndrom er ”gigt i kirtlerne”. Ved Sjögrens syndrom er tåre- og spytkirtelfunktionen ofte svært nedsat, og mangel på tårevæske og spyt fører til udtørring af slimhinderne. Mundgener kan omfatte hævelse af spytkirtler, mundtørhed, sarte slimhinder, svamp og øget cariesaktivitet. Læs mere herom i afsnittet om symptomer ved Sjögrens syndrom.

Hvorfor får man Sjögrens syndrom?

Faktisk ved lægerne ikke med sikkerhed, hvad der bringer sygdommen i udbrud eller hvorfor flere mennesker med syndromet tilsyneladende har sygdommen resten af livet. Dog har det vist sig, at både miljø, arv og hormoner ser ud til at have en betydning for Sjögrens syndromet. Særligt har genetiske forhold vist sig at have en stor indflydelse. Mange patienter med Sjögrens syndrom har således særlige arveligt bestemte Sjögren-type-A- og type-B-antistoffer i blodet.

Over 90% af dem, som har Sjögrens syndrom er faktisk kvinder. Sygdommen optræder i to forskellige aldersgrupper: fra 20-30 år og efter 55-årsalderen. Diagnosen forekommer omtrent halvt så hyppigt som leddegigt, det vil sige hos 0,5% af befolkningen.

Symptomer ved Sjøgrens sygdom

Hovedgenerne ved sygdommen er tør mund og tørre øjne. Tørheden i øjnene kan føles som sand i øjnene og heraf kan det svige og ydermere gøre ondt at blinke. Øjnene tenderer til at blive let røde og tåler ikke røg eller træk. Du bliver endvidere lettere træt.
Nedsat produktion af spyt gør det vanskeligere at holde tænderne rene, hvilket øger risikoen for huller i tænderne. Du kan også opleve problemer med at synke visse typer tør mad f.eks. kiks.
De hyppigste symptomer ved Sjögrens syndrom er altså:

• Øjen- og mundtørhed
• Overvældende træthed
• Muskel- og ledsmerter

Pleje af dine tænder ved mundtørhed

Et af de karakteristiske symptomer ved Sjögrens sygdom er som nævnt tidligere en udtørring af slimhinder med bl.a. tørre øjne og tør mund til følge. Når munden tørrer ud, medgiver dette ofte problemer med tænderne da mundens spyt normalt hjælper med at beskytte tænderne mod cariesangreb. Den daglige pleje af tænderne er ofte en udfordring, når man lider af Sjögrens. Der opstår nemlig særdeles let huller i tænderne (caries), når spytmængden er reduceret.
Ved sygdommen udføres tandbehandlinger svarende til patientens behov (tandfyldninger, kroner, proteser mv.) Ofte vil der tillige være behov for forebyggende behandlinger, herunder tandrensning mv.

Vi hjælper gerne med at instruere og rådgive omkring optimal renholdelse og de særlige hjælpemidler, som er bedst egnede til at lindre og forebygge de symptomer, som opstår i munden i forbindelse med Sjögrens syndrom.

Hvordan udvikler Sjøgren syndromet sig?

I langt de fleste tilfælde er Sjögrens syndrom en fredelig tilstand, som ikke giver særlig alvorlige gener eller komplikationer. Dog bør du være opmærksom på at risikoen for lymfekræft er øget. Får du hævede kirtler enten på hals, i armhuler eller lysker anbefaler vi, at du søger læge, for at få en professionel og sikker vurdering at situationen.

Ganske mange med Sjøgren døjer med træthed.

Tilskud ved Sjögrens syndrom

Har man Sjøgrens syndrom, er det i princippet muligt at opnå tilskud til tandbehandling, hvis det er omfattende skader. Hos VORES TÆNDER Tandklinik kan vi hjælpe dig med at søge tilskud til behandling af tandskader forårsaget af Sjøgrens sygdom. Du kan søge om at få et særligt økonomisk tilskud til din tandbehandling efter Sundhedslovens § 166, stk. 2, hvis du har sygdommen Sjögrens syndrom og har fået betydelige problemer med tænderne som følge af sygdommen. Du kan læse meget mere om tilskud til din tandbehandling samt hvorledes ansøgningsprocessen til kommunen foregår.

Du er altid meget velkommen til at bestille en konsultation hos os, hvor vi sammen gennemgår behandlingsmulighederne for dine tænder.

Hvad kan jeg selv gøre?

For at forebygge Sjögrens syndrom er det vigtigt at sørge for at have en god mundhygiejne. I forlængelse af dette er de forebyggende tandeftersyn hos din tandlæge vigtige! Den vigtigste tandbehandling er nemlig den forebyggende, da den i høj grad vil kunne holde dine tænder sunde og stærke og forebygge større tandproblemer. Det er vigtigt, at du går regelmæssigt til tandlæge, blandt andet for at forebygge eventuelle tandskader og få vejledning i, hvordan du opretholder en god mundhygiejne.

Hos VORES TÆNDER Tandklinik har vi en stor viden om den rette forebyggende tandbehandling, så du kan holde dine tænder så pæne og sunde som muligt hele livet. Kontakt os i dag for tidsbestilling.

Lad din tandlæge hjælpe dig!

Hvis du er ramt af Sjøgrens syndrom, så kan vi hjælpe dig med at forebygge og vedligeholde dine tænder. I din situation er det ekstra vigtigt med præcis behandling af høj kvalitet. På klinikken har vi flere patienter med Sjøgrens syndrom, hvorfor vi har stor erfaring inden for området. Vi ved således på hvilken måde, vi kan tilbyde dig den bedste behandling. Desuden ved vi, hvad der skal til for lindre, forebygge samt behandle sygdommen bedst muligt.

Da både sygdommen og behandlingen heraf kan være omfattende, er det vigtigt, at den tandbehandling, der udføres, er af bedste kvalitet således at det bliver den bedste og mest holdbare løsning, som muligt. Målet ved behandlingen eller konsultationen af sygdommen er at forbedre både tyggefunktion og tændernes æstetik. På den måde oplever du som patient forhåbentlig en forbedret livskvalitet. Har du Sjøgrens vil vi således gerne støtte og hjælpe dig til en øget livskvalitet.

På klinikken hjælper vi med at instruere og rådgive omkring optimal renhold, og vi kan tilbyde de særlige hjælpemidler, som er bedst egnede til at lindre og forebygge de symptomer, som ofte opstår.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid