Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Emalje

Emalje

Emalje er den tynde ydre belægning på vores tænder, som anses for at være det stærkeste og hårdeste biologisk skabte materiale. Tandemalje består af et gennemsigtigt hvidt stof og er vores tænders naturlige beskyttelse mod plak, tandsten og huller i tænderne (caries). I dette blogindlæg kan du blive meget klogere på tandemalje, syreskader samt tandlægens gode råd. Hvis du har yderligere spørgsmål til nedenstående indhold er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at dele ud af vores erfaring og viden om emnet, hvilket altid er helt gratis.

HVAD ER EMALJE?

Tandemalje er den hårde, yderste overflade af vores tænder, som dækker tandkronen. Selvom emaljen er hårdere end noget andet stof i kroppen, kan det med tiden gradvist slides bort og blotlægge dentinen (laget under emaljen), hvilket kan føre til tandfølsomhed. Der er ikke noget genopbygningspotientale, hvis noget af emaljen slås af. Emaljen er udformet med tyggeknuder og et tyggerelief i kindtænderne. Hovedsageligt består emalje af calcium-fosfat og er hårdt som sten.

ÅRSAGER TIL EMALJESKADER PÅ TÆNDERNE

Emaljeskader på tænderne opstår, når overskydende syre slider emaljen væk. Generelt vil det calcium, der forekommer naturligt i spyt, hjælpe med at neutralisere syren i de fødevarer du indtager og derved beskytte dine tænder mod emaljeskader. Men ved for store mængder syreholdige føde eller drikkevarer, vil calciummet i dit spyt ikke være i stand til at følge med. Ren frugtjuice og enhver form for kulsyreholdig drik, også light-sodavand, er meget syreholdige. Drikker du således store mængder af disse drikkevarer, øges din risiko for emaljeskader.

SYMPTOMER PÅ EMALJESKADER

Symptomer på emaljeskader på tænderne inkluderer følgende:

  • Tandpine – Hvis din emalje slides væk, kan dine tænder være mere følsomme over for varme- og kolde fødevarer.
  • Misfarvning – Dine tænder kan se mere gule ud, fordi mere af laget under emaljen (dentinen) bliver blottet.
  • Buler og revner – Hvis tandemaljen begynder at nedbrydes, kan dine tænder udvikle revner og buler langs tyggeoverfladen.

EMALJE OG SYRESKADER?

Syre fra drikkevarer, mad og fra maven kan ætse dine tænder. Når tænderne udsættes for syre, opløses den yderste del af tændernes emaljeoverflade. Jo stærkere syren er, og jo flere gange tænderne kommer i kontakt med syre, jo større emalje opløsning sker der. Og det hjælper ikke at børste tænder. Tabt emalje kan nemlig aldrig gendannes.

HVORDAN OPSTÅR SYRESKADER?

Syreskader, som på fagsprog kaldes erosioner opstår, når dine tænder udsættes for noget surt for ofte. Dette kan fx være læskedrikke, cider, vin, syrligt slik m.m. Men det kan også være syre fra maven i forbindelse med sure opstød eller opkast. Din risiko for at få syreskader afhænger af mange faktorer. Først og fremmest af dit drikke- eller spisemønster herunder hvor ofte, hvor længe og hvad du drikker samt spiser. Det afhænger desuden også af surhedsgraden i det der berører tænderne (PH-værdien) samt af din generelle mundhygiejne.

KAN MAN SE SYRESKADER?

Syreskader kan være svære at se i de tidlige stadier. I begyndelsen vil du således hverken kunne se eller mærke noget. De første svage tegn på syreskader kan være isninger i tænderne, når du indtager kolde eller varme mad- eller drikkevarer. Du kan også opleve små jag i forbindelse med tandbørstning.

Syreskaderne skal således være ret alvorlige, før andre end tandlægen kan se dem. I de senere stadier kan der opstå udhulede områder på tyggefladerne eller på for- og bagsiden af tænderne. De udhulede områder vil typisk være gullige i forhold til resten af tanden. Tandoverfladen vil oftest være blank, men kan også se mat ud, hvis der er tale om en særlig kraftig syreætsning. Den tyndslidte emalje vil knække af i små stykker, og tænderne bliver kortere. Hvis det er rigtig slemt, kan tandnerverne tage skade, og det bliver derfor nødvendigt at udføre en rodbehandling.

Ovenstående kan du undgå ved at prioritere dine regelmæssige undersøgelser hos din tandlæge eller tandplejer, hvor syreskaderne kan opdages af kompetente fagfolk.

KAN JEG NEDSÆTTE RISIKOEN FOR SYRESKADER?

Svaret er enkelt. Ja du kan selv nedsætte risikoen for syreskader. Se vores bedste tips og råd nedenfor:

  • Begræns dit indtag af læskedrikke. Dette gør sig også gældende for light produkter
  • Drik læskedrikken hurtigt – ikke i mange små slurke over lang tid
  • Få læskedrikken hurtigt forbi tænderne – skyl den ikke rundt i munden
  • Drik eventuelt læskedrikken med et sugerør
  • Drik hellere læskedrikke til et måltid end alene
  • Skyl munden med vand eller mælk, lige efter der har været noget surt på tænderne
  • Få behandling, hvis du lider af sure opstød

Tal med din tandlæge, hvis du vil vide mere om syreskader eller har mistanke om, at du er ved at få syreskader på tænderne.

ÆTSET EMALJE – KAN SYRESKADER BEHANDLES?

Ætset emalje kan ikke gendannes. Men hvis syreskaderne opdages tidligt, kan det være tilstrækkeligt, at du fremover undgår dét, som i dit tilfælde har forvoldt skaderne. Hvis du har mindre skader, som således opdages i tide kan tandlægen eller din tandplejer behandle dig med fx fluor, lakering eller små plastfyldninger. Hvis tænderne har taget alvorlig skade, kan det blive nødvendigt med omfattende behandling, fx med tandkroner og facader på mange tænder. Hvis du har syreskader og skærer tænder, kan det være nødvendigt, at du får en beskyttende bidskinne, som kan forebygge yderligere slid på tænderne. Uanset hvilket tilfælde du måtte nikke genkendende til bør du vide, at vi hos VORES TÆNDER Tandklinik sidder klar til at behandle samt vejlede og rådgive dig efter din specifikke situation. Kontakt os i dag og lad os i fællesskab finde frem til den bedste løsning.

EMALJEBESKYTTELSE

Et par daglige tricks hjælper med at forhindre en ætset emalje. For eksempel bør forbruget af sur mad og sure drikkevarer reduceres. Børstning af tænderne efter spisning hjælper med at bevare mundens naturlige PH og reducere erosion på grund af syrer. Det er vigtigt at børste tænderne med en tandbørste, der har en blød børste, der er blide mod emaljen for at forhindre mekanisk slitage. Det er også en god vane at besøge din tandlæge eller tandplejer regelmæssigt til kontrol og få emaljepleje yderligere ekspliciteret.

  • Børst ikke tænder lige før, du får noget surt i munden, da det fjerner en syrebeskyttende hinde på tænderne
  • Børst tænderne rene to gange om dagen
  • Børst tænder med en blød tandbørste og en tandpasta med fluorid
  • Gå regelmæssigt til tandlæge

Hvis du har yderligere spørgsmål til emalje eller blot viden herom er du altid meget velkommen til at kontakte os. Hvis du har mistanke om eventuelle syreskader og i forbindelse heraf ønsker at booke en tid er dette også en mulighed. Vi håber på at høre fra dig!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i Nordsjælland



Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os




Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid