Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Søvnapnø

Søvnapnø

Lider du af søvnapnø? Vidste du at ca. 40% af alle mænd og 30% af alle kvinder snorker? Snorken opstår på grund af en apslapning i musklerne i halsen. Afslapningen i svælget mindsker svælgvolumen og dette får således det bløde væv i halsen til at vibrere, når man trækker vejret. Hos næsten halvdelen af dem, som snorker er problemet mere en blot social snorken. Der er således tale om søvnapnø.

Hvad er søvnapnø, hvilke symptomer er der forbundet med sygdommen og hvilken behandling kan jeg få? Disse er blot nogle af flere spørgsmål, som nedenstående blogindlæg har til formål at besvare.

HVAD ER SØVNAPNØ?

Søvnapnø er en tilstand, som forhindrer kroppen i at nå ned i en dyb søvn. “Apnø” er betegnelsen for de gange du stopper med at trække vejret under din nattesøvn. Hver apnø varer cirka 30 sekunder. Undersøgelser viser dog, at der i nogle tilfælde er målt apnøer på hele 2-3 minutter. Der kan let opstå mere end 400 apnøer per nat.

Ved at din krop ikke når den dybe søvn får hjernen ikke den effektive restitution, som ellers er tilfældet ved en god og tung nattesøvn. Dette betyder ligeledes at de lange perioder uden ilt er en ganske stor belastning for kroppen og du derfor af god grund vil føle dig træt og udmattet hver dag.

Hjernen bliver vækket hver gang du har en apnø, selvom du ikke selv mærker det. For selvom du selv tror, at du sover i mange timer hver nat er det ikke tilfældet. Udover forringet søvn kan sygdommen også resultere i morgenhovedpine, manglende energi og udtalt træthed. Se desuden yderligere symptomer nedenfor.

SYMPTOMER

Ved søvnapnø er der flere symptomer, som du og din partner kan være særlige opmærksomme på:

Symptomer mens du sover:

 • Snorker højlydt.
 • Har pauser i vejrtrækningen.
 • Ligger uroligt og har livlige kropsbevægelser.
 • Skal ofte op om natten og lade vandet.

Når du er vågen:

 • Manglende energi og overskud.
 • Konstant træthed.
 • Falder uønsket i søvn.
 • Hukommelses- og koncentrationsbesvær.
 • Har følelsen af aldrig at være frisk og udhvilet.
 • Morgenhovedpine.
 • Forhøjet blodtryk.
 • Manglende sexlyst.
 • Mentale forstyrrelser.

HVEM FÅR SØVNAPNØ?

Hos 30-50% er snorkeproblemet mere end blot social snorken. Hos den gruppe er snorken et tegn på søvnapnø, som i de fleste tilfælde kan føre til for højt blodtryk og/eller kolesterol og andre sygdomme, der kan lede til diabetes 2. Faktisk viser undersøgelser at hele 200.000 har søvnapnø uden at have fået stillet diagnosen. Snorken er således ikke for sjov. Særligt ikke hvis du hører til den kvarte million danskere, som lider af søvnapnø. Søvnapnø er en diagnose, som er stillet hos 60.000 mennesker i Danmark.

HVAD KOMMER SYGDOMMEN AF?

Søvnapnø kan opstå af forskellige årsager. Nedenfor kan du se de hyppigste årsager:

 • ​​Stor overvægt.
 • Lokaliserede forandringer i den øvre luftvej såsom forstørrede mandler og polypper (dette ses særligt hos børn).
 • Forsnævringer i næsen eller svælget.
 • Nedsat stofskifte eller overforbrug af anabole steroider eller væksthormon.
 • Alkohol og sovemedicin.
 • Dårligt hjerte (dårlig pumpeevne).

BEHANDLING – SØVNAPNØ SKINNE

Søvnapnø er en sygdom, der findes en effektiv behandling for. Almindelig snorken uden tegn på søvnapnø og uden væsentlige dagsymptomer skal almindeligvis ikke behandles. I enkelte tilfælde af snorken med ingen eller beskeden søvnapnø kan der eventuelt foretages kirurgisk indgreb fx på den bløde gane eller korrektion af forsnævringer i næsen.

Den mest anvendte behandling af især voksne med søvnapnø er i dag CPAP (continuous positive airway pressure), der er en overtryksbehandling med luft givet på en ansigtsmaske, som dækker næsen. Et CPAP-apparat er en pumpe med opmonteret slange og maske, der skaber et let tryk både ved ind- og udånding, så svælget holdes åbent. Iltmasken skal påføres hver aften og være en del af dine daglige nattesøvn. Men er iltmaske den eneste behandlingsmetode mod søvnapnø? Svaret er nej.

Heldigvis kan snorken behandles – også uden kirurgisk indgreb eller brug af ilt-apparat, som ellers i mange år har været gængse metoder for folk med søvnapnø. Både snorken og søvnapnø kan i mange tilfælde afhjælpes ved at sove med snorkeskinne, som er fremstillet individuelt. Skinnen hedder en OSS-skinne og bliver således specialfremstillet til hver enkelt patient. Skinnen er udviklet i samarbejde med flere tandlægeklinikker, Tandlægeskolen samt Odense Universitetshospital, hvor den også indgår i et forskningsprojekt. OSS-skinnen virker ved at sørge for bedre plads i mund og svælg til vejrtrækning. Når du således bruger snorkeskinnen om natten, sørger den for at holde underkæben lidt længere fremme end normalt. Dette medfører friere luftveje ned til lungerne. Denne enkle løsning, som endvidere ikke føles ubehagelig, men hurtig bliver til en vane kan såfremdeles forbedre din søvn dramatisk. Skal vi hjælpe dig og fremstille en snorkeskinne til dig?

HVEM STILLER DIAGNOSEN?

Har du eller din partner en mistanke om, at du kunne have sygdommen søvnapnø er der således flere steder at hente hjælp. Du kan kontakte din læge, som vil be eller afkræfte din mistanke og som endvidere vil anbefale dig at et ilt-apparat. Du kan også kontakte din tandlæge, som vil undersøge din mund og kæberegion, hvorefter tandlægen kan tilbyde dig en individuel fremstillet skinne, som vil hjælpe dig med søvnapnø. Skinnen skal du sove med hver nat, men du undgår således også at skulle påføre dig selv et ilt-apparat hver nat. Hos VORES TÆNDER Tandklinik kan vi hjælpe dig. Vores kompetente team af behandlere har stor viden og erfaring inden for området, hvorfor du trygt kan komme til en konsultation og høre hvordan vi kan hjælpe dig.

JEG LIDER AF SØVNAPNØ – HVAD KAN JEG GØRE?

Nedenfor kan du læse en række råd, som er til for dig med søvnapnø:

 • Vægtreduktion kan bedre søvnapnø hos overvægtige.
 • Dyrk regelmæssig motion.
 • Undgå alkohol før sengetid.
 • Indtag IKKE sovemidler da disse kan forværre søvnapnø.
 • Undgå rygning da dette øger risikoen for hjerte-karsygdomme.

HAR JEG SØVNAPNØ?

Er du i tvivl om, hvorvidt du har søvnapnø kan du således nævne dine bekymringer for din tandlæge, tandplejer eller klinikassistent , så kan de ved en hurtig undersøgelse finde frem til, om du har søvnapnø og endvidere om du er egnet til at få en individuel snorkeskinne, som således kan afhjælpe dig dine problemer.

Har du yderligere spørgsmål angående søvnapnø eller OSS-skinnen, som kan afhjælpe dine problemer er du i såfald meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at give dig den rådgivning du måtte have brug for. Du er også meget velkommen til at booke en tid, hvor vi i fællesskab kan finde ud af hvad du har brug for og efterfølgende imødekomme dine ønsker og behov. Hos VORES TÆNDER Tandklinik er vores største interesse at hjælpe dig med dine gener.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid