Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » After

After

After, bedre kendt som blister, blegner eller blæner er sår, som opstår i mundregionen. Næstefter caries og tandsygdommen paradentose er arter den hyppigste sygdom i munden. Sårene smitter ikke, men kan optræde som smertefulde og generende. Dette skyldes, at der er betændelse det pågældende sted. Arter kan opstå på indersiden af munden, på læberne eller på tungen. Nedenfor kan du læse meget mere om blister, hvorfor de opstår, tandlægens behandlingsmetode samt hvad du selv kan gøre.

Hvis du har yderligere spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os for mere viden herom. Vores største interesse som erfaren tandlægeklinik er at hjælpe dig i din specifikke tandsituation.

Hvad er after?

After er mindre runde eller ovale sår på slimhinden i kinden eller læben. Sårene kan også sidde under eller på siden af tungen. I over 80% af tilfældene er sårene 2-8 mm i diameter. En mere sjælden form indebærer større sår på over 10 mm, der også heler langsommere og nogle gange efterlader ardannelse.

Du kan kende after ved at sårene har en skarpt afgrænset kant, er dækket af en hvidgul hinde og omgivet af en rød zone. Såret er meget følsomt i starten og gør derefter mere og mere ondt, indtil det heler og forsvinder af sig selv i løbet af 10-14 dage. After vender ofte tilbage, og der kan være alt fra få dage til måneder mellem episoderne.

Det er helt almindeligt at få blister i mundregionen. Desuden viser arter sig for de fleste, kun at have milde gener, som ikke kræver behandling. Er du i tvivl hvorvidt dine blister kræver behandling, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi råder og vejleder dig gerne i henhold til din specifikke situation, hvorfor vi kan hjælpe dig til en afklaring om, hvorvidt du behøver behandling.

Hvorfor opstår blister i mundregionen?

Faktisk kender man ikke altid årsagen til after. I nogle familier optræder det oftere. Her kan årsagen hænge sammen med både noget arveligt og miljømæssigt. Blisterne kan også skyldes en virusinfektion i mundregionen. Desuden peger nogle undersøgelser også på, at små skader, f.eks. rifter i munden og stress kan udløse after. Hos kvinder kan hormonelle forandringer som menstruation, p-pille forbrug, overgangsalder og graviditet også have indflydelse på mængden af arter i mundregionen.

After er i meget sjældne tilfælde forbundet med kroniske sygdomme. Nogle undersøgelser peger på, at after kan komme, hvis man mangler jern, vitamin B12, folinsyre og/eller vitamin D. Men der er også lavet andre undersøgelser, der ikke har kunnet bekræfte dette. Fødevareallergi, stærke madvarer, syreholdige føde- og eller drikkevarer er også mistænkt for at kunne udløse dannelsen af after eller blæner. Fx er der mistænkt en sammenhæng ved spisning af eksempelvis tomater, jordbær, ost, nødder og chokolade. Slutteligt ses after hyppigst blandt ikke-rygere.

Behandling af blister

Ved en eventuel behandling af arter vil formålet være at lindre smerterne. Der findes dog ingen effektiv kur.

Hvis du er meget generet af after, findes der forskellige former for midler, du kan prøve. Du bør dog vide at den videnskabelige dokumentation for effekten, ikke er overbevisende. Man kan fx prøve lokalbehandling med salve, som indeholder kortison. Kortison har en betændelsesdæmpende virkning og er receptpligtigt. Derudover kan der gives recept på lokalbedøvende gel, som kan smøres på sårene. Ved at skylle med mundskyllevæske, som indeholder klorhexidin, kan man muligvis forkorte forløbet af generne noget.

I sjældne tilfælde kan man være meget generet af smerter. Er dette tilfældet er du altid meget velkommen til at tage kontakt til os. Vi sidder klar til at afhjælpe dig dine gener.

Hvad kan jeg selv gøre?

Først og fremmest bør du stoppe med at bruge tandpasta, som indeholder skummemidler. Tandpasta, der indeholder detergenter kan påvirke proteiner i spyttet og på den måde nedsætte den beskyttende effekt. Man bør derfor bruge en fluortandpasta uden skummemiddel for at reducere antallet af after.

Desuden er det vigtigt at du benytter den korrekte børsteteknik, for at undgå at skade slimhinden i munden. Nogle mener også, at man bør være forsigtig med at drikke sure drikke og spise hårde fødevarer, som kan lave rifter i slimhinden i munden.

Derudover kan daglig indtagelse af kosttilskud med en bred vifte at vitaminer, mineraler og urter vil efter nogen tids indtagelse føre til markant reduktion i antallet af udbrud hos de fleste. Ved kosttilskud bliver mange endog helt fri for blisterne. Hvis patienter med blister i munden har en konstateret vitamin og/eller jernmangel, vil tilskud føre til en bedring af sygdommen – ellers ikke.

Hvor hyppig er after?

After er som skrevet tidligere meget normalt. Faktisk er det omkring 15-20% af befolkningen, som er generet af after i mere eller mindre grad. After kan opstå i alle aldre, men det ses hyppigere hos børn og unge i 10-20 årsalderen. Sårene vender ofte tilbage med forskelligt mellemrum hos forskellige mennesker.

Kan tandlægen gøre noget?

Har ens egne tiltag ikke virket godt nok, må man spørge sin tandlæge til råds. Dog vil behandling af de meget svære tilfælde oftest være en specialistopgave. Dette vil din tandlæge vurdere ved en konsultation, hvor tænder og mundregionen undersøges detaljeret. Har du således problemer med blister i mundregionen anbefaler vi at du tager kontakt til din lokale tandlæge, således at problemet kan bedres. Skal vi være din lokale tandlæge og hjælpe dig med problemet? Din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik kan således være dig behjælpelig!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid