Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Hvide pletter på tænderne

Hvide pletter på tænderne

Hvide pletter på tænderne skyldes som oftest at emaljen er blevet skadet, da tænderne var under dannelse. Der kan dog være flere årsager til hvide pletter på tænderne. Alle mennesker har forskellige forudsætninger for sundheden og udseendet af vores tænder. Derfor er der også forskel på, hvor hurtigt vi får huller i tænderne, får gule tænder og om vi får hvide pletter på tænderne.

Hvad netop dine pletter skyldes, kan du tale med din tandlæge eller tandplejer om, men her på siden kan du læse om de hyppigste årsager til pletter på tænderne samt hvad du selv kan gøre ved problemet. Hvis du sidder tilbage med yderligere spørgsmål eller blot har brug for råd og vejledning i henhold til din specifikke tandsituation er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vores største interesse som erfaren tandlægeklinik er at hjælpe dig som patient!

Hvorfor får jeg hvide pletter på mine tænder?

Hvide pletter på tænderne kan skyldes flere forskellige faktorer. Nedenfor har vi opstillet de tre hyppigste årsager:

  • Traume på mælketænderne

Som beskrevet ovenfor er den mest sandsynlige årsag til hvide pletter på tænderne, traume på mælketænderne. Som barn kan et slag ødelægge emaljen på dine 12 års tænder, som vokser ud efter dine mælketænder. Børn kommer ofte til skade med munden uden det behøver at være noget alvorligt. Nogle gange er slaget dog så hårdt, at de blivende tænder kan tage skade. Som oftest er dette tilfældet, hvis tænderne er blevet presset op i kæben, hvor de blivende 12-års tænder ligger og venter på at bryde frem. Dette kan således medføre hvide pletter på tænderne.

  • Dårlig mundhygiejne 

En anden set årsag er dårlig mundhygiejne. Har du haft dårlig mundhygiejne som barn kan dette også være årsagen bag de hvide pletter på dine fortænder – også kaldet ‘kridt caries’. Børn og unge der har båret bøjle, har som oftest haft svært ved at rengøre rundt omkring de små låse, der bliver limet til tænderne, når togskinner fastsættes. Af den grund kan der være opstået syreskader, som har resulteret i misfarvninger. Disse misfarvninger følger dig som voksen, hvis du ikke selv vælger at få gjort noget ved det. Du kan således ikke børste de hvide pletter væk, hvorfor vi anbefaler dig at blive behandlet, hvis pletterne har betydning for dit selvværd og udseende.

  • Dental fluorose 

Hvide pletter på tænderne kan også være forårsaget af tandsygdommen Dental fluorose, også kendt som fluorforgiftning. Sygdommen opstår, hvis du som barn bruger for meget tandpasta indeholdende fluor. Dette betyder dog ikke, at du som voksen skal stoppe med at bruge fluortandpasta. Fluor er nemlig essentielt for voksen for at undgå caries. Har du børn, er det i stedet vigtigt at være opmærksom på mængden af tandpasta, der bliver benyttet. Det er vigtigt at understrege at tandsygdommen er ufarlig, og derfor ikke er noget du behøver at bekymre dig om. Dog vil den overdoserende fluor forstyrre dannelsen af tændernes emalje og danne et hvidligt misfarvet lag i tænderne.

Kan hvide pletter på tænderne fjernes?

Hvis du oplever at have hvide pletter på tænderne, er der flere forskellige behandlingsmuligheder, som du kan gøre brug af. Alt efter din pågældende tandsituation, vil din tandlæge vurdere, hvilken behandlingsmetode som vil være den bedste for dig. Dette sker selvfølgelig i samråd med dine ønsker og behov.

I visse tilfælde kan tandlægen udjævne farveforskellene ved at blege tænderne. Her lægger der dog en opmærksomhed i, at hvis årsagen til pletterne skyldes en dårlig mundhygiejne vil en tandblegning ikke udbedre problemet på sigt, hvorfor en anden behandlingsmetode i stedet skal foretages. Hvis den rette behandling viser sig at være en tandblegning er det afgørende at du får en professionel behandling hos tandlægen, som med individuelle blegeskinner kan opnå det bedste resultat. Det er desuden vigtigt, at blegningen foregår under kontrollerede forhold, hvorfor vi aldrig anbefaler en hjemmeblegning med materialer fra internettet. Det er således meget vigtigt, at du ikke begiver dig ud i hjemmeblegning, da det kan have store konsekvenser for dine tænders fremtidige sundhed. Det bedste du kan gøre, er at kontakte din tandlæge og høre de konkrete muligheder for dig.

En anden behandlingsmulighed er, at tandlægen laver porcelænsfacader. Disse facader bliver sat på de eksisterende tænder, og dækker derved for de hvide pletter. Porcelænsfacaderne fremstår så naturligt som muligt, og det vil ikke være muligt, at se at der er tale om porcelænsfacader. Dog er porcelænsfacader en bekostelig affære, og man skal derfor være forberedt på en større omkostning end ved en tandblegning.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hos VORES TÆNDER Tandklinik anbefaler vi dig at kontakte din lokale tandlægeklinik for at finde ud af, hvad der er den bedste løsning for dig. Din behandler vil guide dig igennem de forskellige behandlingsmuligheder og i kan efterfølgende i fællesskab finde frem til den perfekt behandlingsmetode. Det er vigtigt at være ærlig omkring, hvor meget de hvide pletter på tænderne generer dig. På den måde kan din behandler imødekomme dine ønsker og behov. Hos VORES TÆNDER Tandklinik leverer vi altid en ærlig og tryg behandling. Du kender altid til både pris og procedure forinden en behandling, hvorfor der aldrig opstår nogle uventede overraskelser eller uoverensstemmelser.

Hvis du har fået konstateret dental flourose, er der desværre ikke noget at gøre ved de hvide pletter. Du kan dog nemt forebygge det hos dine børn, hvis du er opmærksom på, hvor meget tandpasta du anvender under deres tandbørstning. Her må der kun anvendes flourtandpasta, der har samme mængde som svarer til en lillefingernegl. Desuden skal du være opmærksom på, at barnet ikke anvender mundskyl med flourindhold. Har du spørgsmål er du altid meget velkommen til at spørge os til råds.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid