Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Smerter efter tandudtrækning

Smerter efter tandudtrækning

Har du smerter efter tandudtrækning bør du vide, at dette er ganske normalt. Efter en tandudtrækning vil du kunne forvente ømhed fra og omkring dit tandkød. Er din tand blevet opereret ud, så vil du naturligt ligeledes kunne forvente hævelse og ømhed ved den pågældende tand samt det omkringliggende tandkød. I dette blogindlæg kan du finde gode råd for at mindske ethvert ubehag ved tandudtrækning samt blive klogere på, hvad du bør gøre og huske på efter fjernelse af en tand. Hvis nedestående indhold ikke gav dig præcis svar på det du søgte, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder altid klar til at dele ud af vores viden og erfaring inden for området. Vores største interesse er således at hjælpe dig med dine tandproblemer eller besvare eventuelle spørgsmål. Du må også meget gerne ringe til os for vejledning og råd til din specifikke situation. Dette er selvfølgelig helt gratis.

Har du akutte smerter, som har været vedvarende i flere dage så kan du benytte os som akut tandlæge. Vi har udvidede åbningstider, hvorfor vi med sikkerhed kan imødekomme dine ønsker og behov. Vi har desuden lørdagsåbent.

FØLG DISSE RÅD OG UNDGÅ UBEHAG

Med afsæt i nedenstående råd kan du mindske en hver form for ubehag, hvis du skal have fjernet en tand:

  • Undgå alt for varme drikke og varm mad den første dag. Læg gerne en ispose eller et koldt klæde på kinden de første timer, for at mindske hævelse af det pågældende område.
  • Flydende eller blød kost anbefales.
  • Undgå at spise, mens lokalbedøvelsen stadig virker, da man nemt kan komme til at bide sig i det bedøvede område.
  • Giv såret ro. Undgå at pille i såret med tungen eller fingrene.
  • Undgå direkte rengøring af såret.
  • Hold munden ren. Børst de andre tænder, og skyl munden i klorhexidin mundskyllevæske eller brintoverilte 1,5%.
  • Undgå rygning og alkohol det første døgn.

SMERTER EFTER TANDUDTRÆKNING – HVAD BØR JEG GØRE?

Efter en tandudtrækning hos tandlægen er såret bedøvet, hvorfor du i de fleste tilfælde slet ikke mærker smerte eller ømhed. Når bedøvelsen er væk efter nogle timer, kan der således være ømhed og lettere smerter i det pågældende område. Det kan anbefales at tage Paracetamol præparater f.eks. Panodil, Ibuprofen eller Ipren 3-4 gange dagligt i et par dage. Det er dog vigtigt, at du følger din tandlæges råd og anbefaling.

Når bedøvelsen har lagt sig kan der forekomme lette efterblødninger. Et pres med gaze eller vatruller kan hjælpe med at standse blødningen. Skulle det være tilfældet, at blødningen fortsætter trods kompres bør du kontakte din tandlæge igen for efterbehandling.

Har det været nødvendigt at sy efter tandudtrækningen, skal trådene i langt de fleste tilfælde fjernes efter 4-5 dage. Dette gør din tandlæge, som samtidig tjekker at alt er, som det skal være. I sjældne tilfælde kan der komme betændelse i såret. Der vil i så fald komme smerter, dårlige ånde og dårlig smag i munden. Måtte dette være tilfældet skal du kontakte din tandlæge hurtigst muligt.

SMERTER EFTER TANDUDTRÆKNING – HÆVELSE

Som skrevet ovenfor er det helt almindeligt, at kind og tandkød hæver, når du har fået fjernet en tand. Der er således ingen grund til bekymring de første par dage, hvor ømhed, smerte og hævelse således er en normalitet. Nogle vil også opleve, at kinden bliver lidt blågul. Under normale omstændigheder vil førnævnte faktorer fortage sig i løbet af 3-4 dage. Vokser hævelsen i mere end to dage efter fjernelse af tanden, bør du henvende dig til din tandlæge for kontrol. Der kan være gået infektion i såret, hvorfor det er vigtigt at tandlægen tilser dig hurtigst muligt.

Kolde omslag kan formindske hævelsen. Læg en ispose eller et koldt, fugtigt håndklæde på kinden ud for det sted, hvor tanden er fjernet. Gør det et kvarter hver time de første par timer. Alternativt kan du sutte på en isterning.

GODE RÅD MOD SMERTER EFTER TANDUDTRÆKNING

PAS PÅ SÅRET

Når en tand er fjernet, skal såret have ro. Du skal derfor tage den med ro og undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter tandudtrækningen. For megen aktivitet kan øge blodtrykket og resultere i blødninger fra såret. Når du skal sove eller ligge ned, er det en god idé at ligge med hovedet højt det første døgn. Dette vil lette trykket i såret. Undgå desuden at røre ved såret eller stingene. Det gælder både med tunge, fingre, lommetørklæde og andet.

Et uforstyrret sårområde heler således hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.

MUNDSKYL

Skyl ikke munden den dag, tanden er blevet fjernet, og gør det under ingen omstændigheder de første to timer. Såret får ikke fred til at hele, så længe du skyller munden. Dagen efter, at tanden er fjernet, kan du skylle munden forsigtigt med lunkent vand eller klorhexidin 0,12%. Dette nedsætter risikoen for infektion.

TANDBØRSTNING

Det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. Husk derfor at børste tænderne som sædvanligt, men pas på ikke at børste såret. Den første dag anbefales det som ofte ikke at børste med sin tandbørste i og med at tandbørstning er for hård ved det helende væv. Ved at skylle med klorhexidin, forhindres plakdannelse i området, hvor der ikke kan børstes. Du kan således bruge klorhexidin mundskyl, som erstatning de første par dage til såret igen er klar til at blive børstet normalt.

HVAD KAN JEG SPISE?

Selvom du er generet af såret, skal du huske at spise. Spis gerne kold mad, der er blød eller flydende, den første dag. Undgå at tygge i den side af munden, hvor tanden er fjernet, og spis ikke hård kost, så længe det er til besvær. De første 2 dage bør kosten bør være kold og blød som f.eks. yoghurt. Spis først når bedøvelsen er forsvundet. Efter de første 2 dage kan kosten gradvist ændres til normal konsistens og temperatur, men undgå at tygge i den opererede side.

Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller mange vigtige roller i helingsprocessen og beskytter tillige den ellers blottede knogle i bunden af krateret.

RYGNING OG ALKOHOL

Sugeeffekten ved rygning kan tømme såret for den blodansamling, der er nødvendig for normal heling. Generelt forsinker rygning helingen af såret, så lad så vidt muligt være med at ryge. Rygning får således dine blodkar til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen, forhindres celler og stoffer involverede i helingprocessen i at nå frem til området, og helingen foregår derfor langsommere. Undgå alkohol i hvert fald det første døgn. Alkohol øger blodtilførslen til såret og kan give anledning til efterblødninger, som sinker sårets heling.

Har du spørgsmål om ovenstående blogindlæg er du meget velkommen til at kontakte os hos VORES TÆNDER Tandklinik. Du er også meget velkommen til at booke en tid eller benytte os, som akut vagttandlæge. Uanset ønsker og behov kan vi være dig behjælpelige. Vi håber på at høre fra dig!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid