Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Danskvand tænder

Danskvand tænder

Skader danskvand mine tænder? Få svaret her. Det er en myte, at danskvand giver syreskader på tænderne. Så sluk gerne tørsten i danskvand. Nedenfor kan du læse meget mere om syreskader, hvordan det opstår samt hvad du selv kan gøre for at undgå syreskader på tænderne.

Pas på tændernes emalje – Syreskader tænder

Ved indtag af syreholdige drikke risikerer du at udsætte dit tandsæt for syreskader. Derfor anbefales det, hvis du har drukket saft, sodavand, juice eller andre syreholdige drikke, at du bør vente cirka 1 time, før du børster dine tænder. Dette skyldes at du risikerer at børste noget af den ætsede tandemalje væk. Emaljen er det beskyttende lag yderst på dine tænder. Har du drukket danskvand med eller uden citrus kan du børste dine tænder med det samme. Dette skyldes at det er selve syren i læsedrikke, der nedbryder emaljen, og den der intet af i danskvand, hvorfor du sagtens at drikke danskvand uden at tænke over det på samme måde som med eksempelvis sodavand.

Hvordan opstår syreskader?

Syreskader opstår, når dine tænder ofte udsættes for noget syreholdigt, fx sodavand, energidrikke, sur frugt eller frugtsaft, surt slik eller mavesyre eksempelvis fra sure opstød eller opkast. Syreskader opstår, når syren meget ofte og over en længere periode kommer i kontakt med tænderne. Så hvis du sjældent indtager syreholdige føde- og drikkevarer, har du ikke nogen synderlig risiko for at få syreskader på dine tænder.

Din risiko for at udvikle syreskader afhænger også af mange andre faktorer, fx dit generelle helbred, din mundhygiejne herunder tandbørstevaner, din kost og dine spise- og drikkevaner. Har du problemer med syreskader anbefaler vi altid at du tager kontakt til din lokale tandlæge, som kan råde og vejlede dig i forhold til at få implementeret nogle gode vaner, således at du kan undgå syreskader.

Dine spise- og drikkevaner er vigtige – Danskvand tænder

Dine spise- og drikkevaner har stor betydning for risikoen for syreskader. Jo oftere du indtager dem, jo større risiko har du for at udvikle syreskader. Sodavand er en af de primære årsager til syreskader. Du kan ikke nødvendigvis smage, om en sodavand indeholder syre eller ej, fordi den ofte har en sød smag, som skjuler enhver smag af syren.

Hvis du drikker syreholdige drikke i små slurke over en længerevarende periode, er dine tænder mere udsat for syren. Jo længere syren er i kontakt med tænderne, jo større risiko har du for at få syreskader. Så hvis du holder drikkevarer i munden eller “skyller” dem rundt, før du synker, stiger risikoen således for syreskader. Det er bedre, at du synker i store slurke og over en kortere periode. Nogle anbefaler endvidere at man indtager syreholdige drikke med sygerør.

Skader danskvand tænderne?

Ulla Pallesen, der er overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet understreger at det ikke er alle former for syre, der ætser tænderne. Kulsyre, der skaber boblerne i danskvand er en såkaldt svag syre og skader derfor ikke tænderne. Det er altså selve syren i læskedrikke, som eksempelvis fosforsyre og frugtsyre, der nedbryder emaljen, og den er der intet af i danskvand.

Ifølge Tandlægeforeningen, kan du altså drikke alt det danskvand du vil, uden at få syreskader på tænderne. Det gælder også den du selv laver på en sodavandsmaskine.

Danskvand tænder – Citrusvarianter

Danskvand med citrus kan du også roligt drikke. Citrussmagen kommer nemlig fra tilsat aroma og ikke fra frugtsyre, og skader dermed ikke tænderne. Hvis du selv tilsætter citronsaft eller citronskiver til din danskvand, er det lidt anderledes. Citron indeholder frugtsyre, og kan altså i større mængder give syreskader. Der skal dog en del til, før det bliver farligt.

Kan jeg drikke løs af light produkter?

Når nu der ikke sker noget ved at drikke danskvand med eller uden citrus, må jeg så også drikke light produkter? Svaret er desværre nej. Selvom cola light er bedre end almindelig cola, fordi der ikke er kulhydrater i, og dermed ikke giver huller i tænderne er syren i cola light nøjagtigt lige så slem som i almindelig cola og sodavand. Hvis du drikker det ofte, ætser det tænderne, så emaljen bliver nedbrudt, og det kan give slemme syreskader.

Det bedste råd er at begrænse antallet af gange, du drikker cola. Tag gerne en tår vand, hver gang du har taget en slurk, så skylles syren hurtigt væk. Eller endnu bedre: Drik den kun til maden. Mange stoffer i maden neutraliserer nemlig syren, og når du tygger, skyller spyttet hurtigt syren med ned i maven.

Et andet godt trick, hvis du drikker meget sodavand, er at drikke det med et sugerør. Det er nemlig kun, når syren rammer emaljen direkte, at den skader. Men du skal have sugerøret ret langt ind på tungen, og du må ikke bruse drikken rundt i munden bagefter. Så måske du bare skulle nuppe en danskvand i stedet?

Hvad kan jeg selv gøre?

Din tandlæge kan ved en konsultation hurtigt vurdere, om du har en øget risiko for at udvikle syreskader. Dette konkluderes bl.a. ud fra dit generelle helbred, sundhedstilstanden i din mund, din kost og livsstil. Hvis du ikke er i risiko for at udvikle syreskader, behøver du ikke nødvendigvis at ændre dine vaner eller livsstil. Men hvis din tandlæge finder tegn på, at du er i risikozonen, vil du få individuel vejledning. Du kan også følge en eller flere af nedenstående råd, som har til formål at hjælpe dig med din sundhedstilstand i mundregionen:

  • Gå regelmæssigt til tandlæge. På den måde kan din tandlæge holde øje med sundhedstilstanden i din mund, herunder om du har syreskader.
  • Begræns dit daglige indtag af syreskadelige føde- og drikkevarer. Skyl desuden ikke væsken rundt i din mund.
  • Skyl munden med vand, efter du har indtaget en syreholdig drik. Dette kan bidrage til at neutralisere og rense syren fra mundhulen.
  • Følg din tandlæges råd i forhold til din mundhygiejne og brug altid tandpasta med fluorid. Fluorid i tandpasta kan danne et beskyttende lag på tandens overflade, som kan hjælpe med at mindske syreskader.

Du bør altid følge de specifikke råd, som din tandlæge giver, og som er tilpasset dine behov. Tal med din tandlæge, hvis du har flere spørgsmål. Du er også altid meget velkommen til at kontakte os hos VORES TÆNDER Tandklinik, hvorved vi vil hjælpe og råde dig på bedst mulig vis.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid