Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Hvornår skal man have en rodbehandling?

Hvornår skal man have en rodbehandling?

Helt grundlæggende er det nødvendt med en rodbehandling, hvis der er opstået betændelse i en af dine tandnerver. Nerven skal fjernes ved hjælp af en rodbehandling. Går du rundt og har smerter eller andre former for tandgener fra følsomme tandhalse eller revnede tænder, kan det i nogle tilfælde kun fjernes ved, at man rodbehandler den pågældende tand. En rodbehandling kan altså være nødvendig for at fjerne både en levende, en betændt eller en død bakteriefyldt nerve.

I nedenstående blogindlæg kan du læse meget mere om rodbehandling, hvorfor en tand skal rodbehandles, hvad du bør være opmærksom på efter behandlingen samt hvad en rodbehandling koster hos tandlægen.

Tandrodsbetændelse

At have tandrodsbetændelse betyder, at der er gået betændelse i roden omkring en eller flere tænder, hvor tandens nerve er betændt. Det kan være meget smertefuldt at have betændelse i tandnerven, og det er vigtigt at behandle betændelse i en tandrod for at forhindre følgesygdomme i munden og kroppen. Derfor anbefaler vi hos VORES TÆNDER Tandklinik at du kontakter din tandlæge, hvis du oplever nogle symptomer, som kunne skyldes en hvilken som helst tandsygdom. Som erfaren tandlægeklinik ved vi, hvor afgørende det er, at du reagerer på dine symptomer. Vi sidder derfor altid klar til at hjælpe dig!

Hvis du har tandrodsbetændelse kan tandlægen afgøre dette på et røntgenbillede. En rodspidsbetændelse kan undertiden udvikle sig til en smertefuld tandbyld, måske med feberudvikling. Hvis en tandbehandling ikke umiddelbart kan iværksættes, kan det være nødvendigt at supplere med noget smertestillende medicin samt antibiotika. Antibiotika fjerner dog ikke en død, bakteriefyldt tandnerve, og det er derfor vigtigt at forstå, at det ikke erstatter en egentlig rodbehandling. Af denne grund er det nødvendigt med en rodbehandling. Nedenfor kan du læse om hvordan en rodbehandling foregår.

RODBEHANDLING AF TAND

En rodbehandling foregår ved, at tandlægen fjerner tandens beskadigede nerve. Det forhindrer, at betændelsen spreder sig. En rodbehandling får som regel bugt med bakterierne i området ved hjælp af en enkelt behandling. Hvis betændelsestilstanden ikke behandles i tide, kan der dog opstå en decideret rodspidsbetændelse, som det typisk kræver flere behandlinger at fjerne.

En rodspidsbetændelse er hvor betændelsen har bredt sig til tandrodens spids, fordi selve tandnerven er død. I dette tilfælde kan det være nødvendigt med gentagne behandlinger for at rense rodkanalerne og fjerne alle bakterier fra området. Ved en konsultation hos tandlægen vil det vurderes hvilken behandling, som vil være den bedste for dig og dine ønsker og behov. Hos VORES TÆNDER Tandklinik udfører vi alle former for behandlinger, hvorfor du trygt kan vælge os som din foretrukne tandlæge. Du er altid meget velkommen til at ringe eller besøge os, hvis du har specifikke spørgsmål til en eller flere behandling. Vores største interesse er således at være dig behjælpelig!

Årsager til rodbehandling

Årsager til at en tand skal rodbehandles i prioriteret rækkefølge:

  1. Stort hul i tanden (caries), som når helt ind til tandnerven og skaber betændelse.
  2. En stor plastfyldning eller tandkrone, som ligger for tæt på tandnerven.
  3. Revner i tænderne som er svækkede pga. store fyldninger eller gamle sølvplomber.
  4. Revner i tænderne pga. overbelastning fra tygning og/eller tænderskæren.
  5. Kraftigt slag på tænder ifm. ulykke/uheld.

Under en rodbehandling fjernes bakterier, som er trængt ind i tandnerven. Den eneste måde at fjerne bakterierne på, er ved hjælp af en rodbehandling. Jo før behandlingen i en betændt tand påbegyndes, jo bedre er chancerne for at få et godt behandlingsresultat. Betændelse i en tand er ofte, ledsaget af tandpine.

HVORFOR OG HVORNÅR SKAL EN TAND RODBEHANDLES?

Behov for rodbehandling opstår oftest i forbindelse med, at et hul i en tand (caries) når igennem tandbenet og helt ind til nerven. Sker dette trænger bakterier ind og giver betændelse i nerven.
En rodbehandling kan også blive nødvendig, hvis der tidligere har været et dybt hul i tanden, og fyldningen derfor ligger tæt på nerven, eller hvis tanden har været udsat for et traume. I tænder, som er blevet behandlet med en krone, kan tandnerven i sjældne tilfælde gå til grunde, og bakterier kan efterfølgende invadere det døde væv. Det er altså bakterier og deres affaldsstoffer, som giver en kronisk betændelse i tandnerven. En rodbehandling med fjernelse af tandnerven er nødvendig, ellers vil bakteriernes affaldsstoffer brede sig i tanden og udvikle rodspidsbetændelse.

Har betændelsen udviklet sig til en rodspidsbetændelse, kan tanden fortsat godt reddes med en rodbehandling. Prognosen er dog lidt dårligere.

EFTER RODBEHANDLINGEN

Du kan undertiden opleve lette, forbigående smerter et par dage efter en endt rodbehandling. Er smerterne vedvarende eller tager de til, skal du kontakte din tandlæge.

En rodbehandling er en kompliceret behandling, som særligt afhænger af, i hvor høj grad der er opnået kontrol med bakterierne. I nogle tilfælde er det nødvendigt med endnu en rodbehandling eller en rodspidsoperation, hvis betændelsen ikke forsvinder efter første rodbehandling.

Ved en rodbehandling er tandlægen nødt til at fjerne meget af tandsubstansen for at kunne komme ned i rodkanalerne. Den manglende tandsubstans kan erstattes på forskellig vis. Hvis rodbehandlingen er gået som forventet, kan tanden med det samme forsynes med en endelig erstatning for den mistede tandsubstans. Er der tvivl om resultatet af rodbehandlingen, kan tandlægen forsyne tanden med en mellemløsning hér og nu.

En rodbehandlet tand reagerer ikke på samme måde over for tryk som en tand, der ikke er rodbehandlet. Det betyder, at man ubevidst kan komme til at overbelaste en rodbehandlet tand, så den flækker. Skulle det ske at tanden flækker på langs, er der kun én udvej, og det er at trække tanden ud. Hvis tanden er meget svækket efter rodbehandlingen, vil tandlægen derfor ofte anbefale, at den rodbehandlede tand forsynes med en krone. Derved er risikoen for, at tanden flækker nemlig mindre.

Nogle rodbehandlede tænder vil med tiden ændre farve. Farveforandringen kan blive så stor, at en korrigerende behandling kan blive nødvendig af kosmetiske grunde. Oplever du således gener over at din rodbehandlet tand er blevet mørkere i farven end dine resterende tænder, så frygt ej. Hos VORES TÆNDER Tandklinik tilbyder vi en såkaldt intern tandblegning, hvor det udelukkende er den rodbehandlet tand som bleges. På den måde bliver den pågældende tand igen samme farve som dit resterende tandsæt. Vi tilbyder ligeledes almindelig blegning, hvor alle tænder bleges ved hjælp af individuelle blegeskinner. Har du spørgsmål til tandblegning, er du altid meget velkommen til at kontakte os.

RODSPIDSAMPUTATION – NÅR EN RODBEHANDLING IKKE ER NOK?

Statistisk set lykkedes 80% af alle rodbehandlinger i Danmark, hvilket er relativt lavt i forhold til andre behandlinger som de danske tandlæger tilbyder. Lykkes behandlingen ikke i første omgang er der dog flere muligheder for at behandle. Man kan eksempelvis foretage en rodspidsamputation, hvor man fjerner den nederste del af roden ved at foretage et lille snit i tandkødet for at komme ned til roden som stadig er betændt og derfor fortsat giver smerter af den simple grund at nerven har overlevet rodbehandlingen. Nerven skal fjernes helt så tanden er død. Ønsker du at høre nærmere om muligheden for behandling kan tandlægen hos VORES TÆNDER uddybe hvordan man behandler rodspidsbetændelse eller foretager en rodspidsamputation.

HVAD KOSTER EN RODBEHANDLING?

En rodbehandling koster 2.495 kr., mens efterfølgende rodkanal koster 798 kr. Du får 300 kr. i rabat, hvis du er medlem af sygeforsikringen ”danmark” og tilhører gruppe 1, 2 eller 5. Er du studerende, tilbyder vi også studierabat på rodbehandlinger. Kontakt os for at høre nærmere

Er du interesseret i at høre mere om prisen for en af vores andre behandlinger, oplyser vi altid gerne dette. Forinden en behandling påbegyndes på klinikken får du altid et prisoverslag på din specifikke behandling. På den måde kender du altid til både pris og procedure og kan derved selv vurdere ud fra kendskabet, hvorvidt du ønsker at takke ja til behandlingen. Det synes vi kun er fair!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid