Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Rodbetændelse

Rodbetændelse

Rodbetændelse også kendt som tandrodsbetændelse kan for nogen være en smertefuld affære, hvor andre sagtens kan gå med betændelsen i en længere periode, uden at opleve symptomer. . Dette fordi det i værste tilfælde kan føre til at tandens nerve dør. Har du mistanke om, at have betændelse i en af dine tænder, er det vigtigt at du opsøger en tandlæge hurtigst muligt, da betændelsen ellers kan brede sig til tandens nerve. Da det som sagt ikke er alle der får symptomer, anbefaler vi at du får tjekket dine tænder med et halvt eller helt års interval. Det er meget individuelt for hver enkelt patient, hvor ofte det er nødvendigt at besøge sin tandlæge. Men en hovedregel er: heller en gang for meget end en gang for lidt.

Søger du en ny tandlæge eller har du på anden vis brug for akut tandlægehjælp kan du benytte os som din lokale eller akutte tandlægeklinik. Vi tilbyder tider morgen og aften og har endvidere lørdagsåbent. Vores kompetente team sidder altid klar til at tage imod dig og hjælpe dig med dine tandproblemer.

Hvad er rodbetændelse?

Tandrodsbetændelse er betændelse omkring roden af en tand, hvilket som regel er en følge af et dybt hul (caries i tanden). Bakterier fra hullet i tanden breder sig som betændelse til tandens nerve, der efterhånden dør. Breder betændelsen sig til den knogle, som tanden sidder fast i, opstår der en rodbetændelse. Som ordet antyder er en rodbetændelse en betændelse i tandens pågældende rod.

Vores tænder er dækket af en hård ydre belægning, der kaldes emalje. Den er med til at beskytte vores tænder mod udefrakommende faktorer og cariesangreb. Er ens emalje meget nedslidt, har man større risiko for at få huller i tænderne. Under emaljelaget findes tandbenet også kaldet dentin. Under dentinen findes tandens hulrum der kaldes pulpa, hvor tandens blodkar og nervetråde løber. Når der opstår en betændelse, vil det sige at bakterier har bredt sig til pulpa og dermed opstår der en betændelsestilstand. For at undgå at skulle have en tand rodbehandlet, er det vigtigt at man får behandlet sine huller i tænderne, så bakterier ikke har mulighed for at nå ind til tandens hulrum.

Du bør huske på at huller i tænderne sagtens kan være uden symptomer, hvorfor det er vigtigt at holde sine regelmæssige tandlægebesøg ved lige. Hos VORES TÆNDER Tandklinik vil vores erfarne tandplejere eller tandlæger hjælpe dig til sunde tænder.

Hvordan ved jeg om der er tale om en rodbetændelse?

Som sagt er det ikke alle der oplever symptomer, hvor andre kan opleve at få stærke smerter fra den betændte tand. Nedenfor kan du læse mere om de symptomer, som du kan opleve ved en tandrodsbetændelse. I så fald, hvis du oplever nogle af de nævnte symptomer er du mere end velkommen til at ringe til os, så kan vi råde og guide dig og hjælpe dig med at finde årsagen til dine symptomer. Måske der er tale om en rodbetændelse, måske er det noget helt andet. Uanset hvilken årsag der er tale om, så hjælper vi dig gerne, hvad end der er tale om en rodbehandling, plastfyldning eller noget helt tredje.

Symptomer på rodbetændelse:

  • Hævelse
  • Smerter i form af konstante og dunkende
  • Tandbyld
  • Tandpine
  • Tyggeproblemer – tanden kan føles højere end resten af tandsættet.
  • Feber

Faresignalerne

Er et af følgende symptomer til stede, bør man straks søge behandling:

  • Hævelse op mod øjet
  • Ømhed ved synkning
  • Ømhed og hævelse under kæben

Går man rundt med en uopdaget tandrodsbetændelse, kan bakterierne fra betændelsen spredes med blodet. På den måde kan en rodbetændelse i sjældne tilfælde være medvirkende årsag til alvorlige sygdomme i hjerte, hjerne og lunger. Du bør derfor reagere på dine smerter og/eller sørge for at gå regelmæssigt til tandlægen, således at tandlægen kan opdage betændelse og derefter behandle dig.

Hvordan behandles rodbetændelse?

Uanset om rodbetændelse giver symptomer eller ej, kræver det en professionel behandling hos din tandlæge. Uden behandling vil betændelsen brede sig videre til knoglen, hvor den kan være meget vanskelig at stoppe. Bliver en rodbetændelse derimod behandlet i tide med en rodbehandling, er der normalt ingen følgevirkninger. Selve rodbehandlingen er normalt også ukompliceret Hos VORES TÆNDER Tandklinik udfører vi alle vores behandlinger skånsomt og med afsæt i hver enkelt patients ønsker og behov. Har du tandlægeskræk vil vi meget gerne have at du fortæller os det, således at vi kan tilrettelægge behandlingen efter dette. Ved behandling af rodbetændelse skelnes der mellem behandling af tandens første rodbetændelse og den behandling, som foretages, hvis tanden allerede har været rodbehandlet før.

Behandling af første rodbetændelse

Formålet med en rodbehandling er, at fjerne alt det døde nervevæv fra tandens rodkanal. Det gøres ved at bore et hul ned til tandens rodkanal, hvor nerven sidder. Efterfølgende fjernes nerven og det betændte væv. Derefter desinficerer vi rodkanalen og erstatter den betændte nerve med et materiale, som fylder hele nervekanalen ud. Behandlingen følges med røntgenbilleder. Som følge af rodbehandlingen bliver tandkronen udhulet. Behandlingen sluttes derfor af med, at tanden bliver bygget op på ny med en fyldning eller en krone. Det er nødvendigt for at beskytte tanden, der bliver skrøbelig efter at have fået fjernet tandnerven. Ved hjælp af en krone kan tanden blive beskyttet, så der ikke opstår yderligere problemer med den.

Behandling hvis tanden allerede er rodbehandlet

Det kan ske at der opstår rodbetændelse på en tand, som allerede er rodbehandlet. Årsagen er, at der fortsat gemmer sig dødt væv og dermed bakterier i rodkanalens kringelkroge. Hvis der opstår rodbetændelse på en tand, som allerede er rodbehandlet, vil tandlægen enten foretage en ny rodbehandling, gennemføre en rodspidsoperation eller trække tanden ud. Hvis tandlægen skønner, at rodfyldningen kan gøres mere tæt, forsøger man at fjerne den gamle rodfyldning og lægge en ny. Det er altid individuelt hvilken behandling, som vil passe bedst til dit tandsæt, hvorfor vi altid i fællesskab finder frem til den behandling, der passer til dig.

Hvad skal jeg være opmærksom på efter endt behandling?

Efter endt behandling, er der gode udsigter til at tanden kan bevares og at smerterne forsvinder. Alligevel skal man være opmærksom på at en rodbehandlet tand ikke har samme føling, som en ikke-rodbehandlet tand. Med dette mene at tanden ikke reagerer ved samme ubehag, når man tygger meget hårdt eller i noget hårdt.

For at undgå rodbetændelse og mange andre tandsygdomme er vores bedste råd at opretholde en sund mundhygiejne. På den måde undgår du i langt de fleste tilfælde cariesudbrud, som i sidste ende kan føre til en betændelsestilstand. Har du mistanke om et hul i en eller flere tænder, er det vigtigt at søge tandlæge hurtigst muligt, inden bakterierne breder sig til rodkanalerne.

Hos VORES TÆNDER Tandklinik i Lyngby, hjælper vi gerne med dine tandproblemer, hvad end der er tale om mindre eller større komplikationer. Er du ikke helt tryg ved at gå til tandlægen, er du også meget velkommen til at ringe til os og høre mere om de forskellige behandlingsformer vi tilbyder. Du er også velkommen til at dele dine tanker med os, om hvad der præcis gør dig utryg ved at skulle til tandlægen. Vores ønske er, at du skal føle dig tryg både inden, under og efter behandlingen hos os. Vores mange års erfaring med tandlægeforskrækkede patienter, har gjort at vi er ekstra opmærksomme på vores patienters behov og hvordan vi bedst muligt tager hånd om din tandlægeskræk. Vi er stolte over at 9 ud af 10 af vores patienter med tandlægeskræk kommer igen efter at have været hos os ved første behandling.

Vi ser frem til at møde dig på klinikken og tage hånd om dig og dine tænder.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid