Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Kindtænder

Kindtænder

Kindtænder (molarer), hjørnetænder og fortænder vokser alle ud i løbet af de første af de første 3 år. Disse tænder kaldes mælketænder. Mellem 6- og 12-årsalderen løsnes mælketænderne, hvorefter de afslutningsvis falder ud. Mælketænderne bliver efterhånden erstattet af permanente tænder fra 6-årsalderen, og alle tænder er normalt på plads omkring 18-årsalderen. Nedenfor kan du læse meget mere om tændernes anatomi.

Tænderne er det største område, som tandlægen beskæftiger sig med og er en vigtig del af mundregionen for alle mennesker. Tænderne har flere funktioner. Vi bruger selvfølgelig tænderne til at tygge med, men de er også vigtige i forhold til at kunne tale, ligesom det i dag også har stor betydning at have flotte æstetiske tænder. Tænderne skal være stærke, for at kunne tygge og bide. Du er altid meget velkommen til at kontakte os, hvis du har tandproblemer. Som erfaren tandlægeklinik er vores største interesse at hjælpe dig til sunde tænder resten af livet.

Tandens opbygning

Tanden er en unik struktur, der kræver særlig omhu for at beskytte tænderne og undgå skader. Du har kun de tænder, du har, hvorfor det er endnu vigtigere at passe på dem.

Tændernes frembrud er den proces, som sker, når tænderne vokser i gennem kæbeknoglen og bryder igennem gummerne. Denne proces kan for flere medføre irritation og lette smerter. Faktisk er man ikke helt klar over, hvad det er, som fremkalder smerterne. Nogle mener, at det er bakterier, mens andre mener, at det er en lille betændelsestilstand, som opstår, når tanden bryder frem.

Dine tænder består af to dele og tre lag. Det, man kan se af tanden, kaldes kronen, og den stikker ud af tandkødet (gingiva). Kronen er det eneste synlige i munden, da roden sidder og holder tanden fast i kæbeknoglen under tandkødet. Emalje er det yderste lag på kronen og den hårdeste struktur i hele kroppen. Tandkronens yderste lag består af tandemalje. Under emaljen findes tandben (dentin). Inderst er nerven (pulpa), et blødt væv, som indeholder nerver og blodkar.

Kindtænder frembrud

Når kindtænderne bryder frem, varer det længe inden de er helt fremme, hvor de skal sidde i munden. Derfor kan det være en fordel, at børste på tværs af tanden, så man får børstet tyggefladen og bagsiden af tanden. Vi anbefaler altid at du rådfører dig med din tandlæge eller tandplejer for at opnå den bedste børsteteknik. Det kan være meget individuelt, hvordan tænderne renses og passes bedst på, hvorfor vi heller end gerne vil råde og vejlede dig.

Som nævnt tidligere har mennesket to sæt tænder: mælketænder og permanente tænder. Der er 20 mælketænder. De består af fire fortænder, to hjørnetænder og fire kindtænder (molarer) i hver kæbe. Mælketænderne begynder at bryde frem omkring 6-månedersalderen, og alle mælketænderne er som regel på plads i 2½-årsalderen. Mælketænderne løsnes og falder ud mellem 6- og 12-årsalderen. Mælketænderne bliver efterhånden erstattet af permanente tænder fra 6-årsalderen, og alle tænder er normalt på plads omkring 18-årsalderen. Der er 32 permanente tænder. Disse omfatter fire fortænder, to hjørnetænder, fire små kindtænder (præmolarer) og seks store kindtænder (molarer) i henholdsvis over- og underkæben.

Kindtænder molarer

Vores små kindtænder, de som sidder lige efter hjørnetænderne, kaldes præmolarer og sidder som tand nr. fire og fem i tandrækken. Vi har i alt otte små kindtænder. Præmolarer har en til to rødder. Bagerst i tandrækken sidder de store kindtænder. Disse kaldes molarer og sidder som tand nr. seks, syv og otte. Molarer har mellem tre og fire rødder. Vi har i alt otte – tolv store kindtænder, alt efter om vi har alle fire visdomstænder. Kindtænderne benyttes til at tygge og fordele føden inden den synkes. Har du yderligere spørgsmål til dine kindtænder eller tændernes generelle anatomi er du altid meget velkommen til at spørge os. Vores erfarne team sidder klar til at hjælpe dig.

Permanente tænder

Hver tand har fem flader. En tyggeflade, en tungeflade, en kindflade og så to flader der hver især støder op mod den modstående tand på hver side. Voksne har 32 tænder forudsat man tæller visdomstænderne med, og at der er dannet tandanlæg for samtlige tænder.

De blivende tænder bryder frem i 6-års alderen og frem til 21-års alderen. Når barnet er omkring 13 år, vil alle mælketænder være væk og udskiftet af de blivende tænder. I de 7 år, hvor tænderne udskiftes, har man både mælketænder og blivende tænder, dette kaldes for blandingstandsættet. De sidste fire tænder, der bryder frem, er visdomstænderne. De bryder som regel frem i 17- til 21-års alderen. Det er ikke alle, som danner deres visdomstænder. Hos nogle bliver de liggende i kæbeknoglen og bryder aldrig frem. Vi har fra vores fortænder, som er tand nr. et, i alt otte tænder i hver side af over og underkæbe – hvis vi også har vores visdomstænder. Visdomstænderne har tal nr. otte i rækken.

Vi håber at ovenstående har kunne give afklaring på eventuelle tanker eller spørgsmål. Hvis ikke, så tøv endelig ikke med at kontakte os.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid