Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Infraktion tand

Infraktion tand

Har du mistanke om en infraktion i en tand? Revner i tænderne (infraktioner) kan opstå i emalje og dentin (tandbenet). Det er normalt, at der forekommer meget små revner i emaljen, som opstår af belastning og slid gennem årene. Infraktioner i tænderne kan være meget smertefulde. Dette skyldes at revnerne nogle gange går helt ind til nerven. Hvis du har smerter anbefaler vi hos VORES TÆNDER Tandklinik at du tager kontakt til din lokale tandlægeklinik, hvorved du kan blive undersøgt, eventuelt behandlet og 100% smertefri. Hos os behandler vi kun smertefrit, hvorfor du trygt kan benytte os som din foretrukne tandlæge. Det kan være meget afgørende, at man kontakter en tandlæge hurtigt, hvis man har mistanke om infraktioner, da det med tiden kan udvikle sig og værre tandproblemer kan opstå.

Nedenfor kan du læse meget mere om infraktioner, hvordan de føles, hvordan tandlægen kan behandle dentinfraktioner samt hvad du selv kan gøre for at forebygge det. Har du yderligere spørgsmål eller blot for kyndig råd og vejledning er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vores største interesse er at hjælpe dig, hvorfor vi sidder klar ved telefonen til dit opkald.

Hvordan føles en dentinfraktion?

Kendetegnet ved en revne i tandbenet, er at den pågældende tand gør ondt og er generende. En infraktion inde under emaljen kan ikke ses udefra, hvorfor det kan være svært for både dig selv og tandlægen at finde frem til, hvilken tand det er galt med. De fleste mennesker har revner i emaljen, men som kan ses på tændernes overflade, og det er ikke disse infraktioner som normalt volder problemer. Men når en tand med en revne begynder at gøre ondt, vil du mærke en smerte, når du tygger sammen på noget hårdt eller sejt. Dette kan eksempelvis være en brødkerne eller karamel. Det vil ligeledes gøre ondt, når der kommer noget koldt på tanden. Der kan gå uger eller måneder imellem, at smerten udløses, fordi du uvilkårligt vil undgå at tygge med den tand, der har en revne. Det er ofte svært at udpege, hvilken tand det drejer sig om.

Symptomerne ved en revne i tanden vil oftest være tilbagevendende jag, når tanden belastes ved tygning eller ved temperaturpåvirkninger.

Revnerne ses ofte i kindtænderne, og det er yderst sjældent, at man ser sådanne revner i fortænder og hjørnetænder. Revnerne kan både være vandrette og lodrette. Hvis revnerne er lodrette, kan de gå ned i roden. En revne kan udvikle sig, men det er ikke til at forudsige. Omkring 10% af alle voksne vil opleve at få revner i tænderne som skaber smerte. Især hos voksne i alderen 30-50 år.

Kan tandlægen se infraktion i min tand?

I langt de fleste tilfælde ser tænderne sunde og raske ud, hvorfor det kan være svært at identificere en infraktion i en tand. Tandlægen kan med fordel foretage en bideprøve med en særlig bidepind, hvorved denne metode ofte kan afsløre, hvilken tand det drejer sig om. Lykkes det ikke at finde revnen på denne måde, vil tandlægen i nogle tilfælde se tiden an og opfordre dig som patient til at være opmærksom på, hvilken tand det gør ondt i, når du tygger, eller når der kommer noget koldt på tanden. Hvis du har mange smerter, kan tandlægen fjerne fyldningen i den mest mistænkte tand for at søge efter revnen.

Der er flere årsager til, at tænder kan revne. Først og fremmest skyldes det, at tænderne kan blive svækkede efter mange års brug. Man kan sige, at revner er en form for træthedsbrud i tanden. En revne kommer der, hvor tanden er svagest. Det sker oftest i en kindtand, som er svækket, grundet caries i tanden. Jo større fyldningen er, og jo mindre tandsubstans der er tilbage, jo lettere kommer der en revne. I sjældne tilfælde ses revner i sunde, ubehandlede tænder. Har du allerede én tand med en revne, kan du være disponeret for at få revner i andre tænder.

Hvordan kan tandlægen behandle en dentininfraktion?

Tandens nerve kan tage skade, så det i visse tilfælde bliver nødvendigt at rodbehandle tanden. En revne kan også føre til, at tanden flækker. Hvis der kun brækker en lille del af tanden, kan den bygges op igen. Men flækker tanden, skal den trækkes ud.

Mange mennesker har revner i tænderne uden at vide det og uden nogensinde at få problemer med dem. Men begynder en tand at gøre ondt, er det tegn på, at den skal behandles.

Når tandlægen har lokaliseret revnen, er målet med behandlingen at stabilisere tanden, så revnen ikke giver sig, når du tygger. Har der kun været en lille fyldning i tanden, kan tandlægen lime den sammen med en plastfyldning og beslibe tyggefladen. På den måde bliver den svage del af tanden ikke belastet for hårdt. Dette er i nogle tilfælde tilstrækkeligt til at behandle revnen. Har der været en stor fyldning i tanden, eller er tanden kraftigt belastet ved tygning, er det nødvendigt at omslutte tanden med fx en tandkrone for at holde den sammen.

Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge infraktion i tand?

Der er flere ting, som du selv kan gøre for at forebygge revner i dine tænder. Nedenfor har vi listet nogle råd op, som du med fordel kan drage nytte af.

  • Undgå at få caries. Revner i tænder uden fyldninger ses meget sjældent.
  • Udskiftning af fyldninger bør ske så sjældent som muligt, fordi der forsvinder lidt af tanden, hver gang en fyldning udskiftes.
  • Oprethold en god mundhygiejne. God mundhygiejne hjælper også med til, at gamle fyldninger holder længere. Spørg din tandlæge, hvordan du bedst holder dine tænder rene.

HUSK
Har du en tand med en revne, der gør ondt, må du have tålmodighed og indstille dig på, at det kan tage tid og være forbundet med både ubehag og omkostninger, før tanden er færdigbehandlet. Kontakt din tandlæge, hvis du har mistanke om, at du har en revne i en tand. Uanset om du er patient hos os i forvejen eller ej sidder vi klar til at hjælpe dig! Vi håber på at være din foretrukne tandlægeklinik.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid