Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Revner i tand

Revner i tand

Revner i tand? Revner i tænderne, også kaldet infraktioner på fagsprog, kan opstå både i tandemaljen og tandbenet. Det er ikke alle revner, som skal behandles. Det er helt normalt, at der forekommer meget små revner i emaljen, som opstår af belastning og slid gennem årene. Disse revner er ikke farlige og er derfor ikke altid nødvendige at behandle. Dette kan din tandlæge afgøre for dig.

I nedenstående blogindlæg kan du blive meget klogere på revner i tænderne, hvordan det føles, hvorfor revner opstår samt hvordan disse behandles.

REVNER I TAND – HVAD BØR JEG GØRE?

At have revner i én eller flere tænder kan være meget smertefuldt. Mange mennesker har revner i emaljen, som kan ses på tændernes overflade. Det er dog ikke disse, som normalt vil volde dig problemer. Det er revner i tandbenet under emaljen, som kan påføre smerte. Det er i de fleste tilfælde svært selv at finde ud af, hvilken tand eller tænder det drejer sig om. Dette skyldes at revnen ikke nødvendigvis er synlig for det blotte øje. Ydermere kan du ikke altid mærke revner i tænderne. Dog kan du ved at tygge på noget hårdt, som eksempelvis en lakrids eller en karamel være sikker på at du mærker smerter, hvis du har revner i tanden. Indtager du enten koldt mad- eller drikke vil du som oftest også kunne mærke revner i tænderne.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har revner i tanden er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at råde og vejlede dig i forhold til din specifikke tandsituation. Har du akut ondt i tanden kan vi også hjælpe dig som akut tandlæge.

HVORFOR OPSTÅR REVNER I TÆNDERNE?

Der kan være mange grunde til at tænderne revner. Det har vist sig at tænderne oftest revner i kindtænderne, hvor der tidligere har været et hul i. Er hullet blevet lavet med en stor plastfyldning, er der tillige større chance for, at der opstår revner i tanden. Dette skyldes, at der ikke længere er så meget af din egen tandsubstans tilbage. I meget sjældne tilfælde kan det ske, at der kommer en revne i en sund tand. Dette er dog meget sjældent.

Det er ikke altid at tandlægen kan se en revne da din tand, trods revnen, kan se sund og rask ud. Hvis revnen er et sted, hvor du tidligere har fået lavet en fyldning, er tandlægen nødsaget til at fjerne fyldningen, for at se revnen. Revnen kan heller ikke ses på et røntgenbillede. Tandlægen kan dog lave en bidprøve, og lykkes det ved hjælp heraf at finde frem til den tand, som er forårsaget af smerte, så kan det blive nødvendigt, at du går hjem og tygger noget mere i den side, der gør ondt. På den måde er tandlægen helt sikker på, at der er tale om den rigtige tand.

En revne i tanden kan aldrig gro sammen af sig selv, det er derfor afgørende at du kontakter din tandlæge hurtigst muligt.

REVNER I TAND – HVORDAN FOREGÅR BEHANDLINGEN?

Trods dét at det er svært for tandlægen at identificere revnen, er det vigtigt når det sker, at den pågældende tand holdes sammen, så den ikke giver sig, når du tygger. Hvis der kun er tale om en lille fyldning, kan tandlægen forsøge at lime den med plast. Har du omvendt haft en stor fyldning i tanden, eller viser din tand sig at være meget belastet, skal der noget rundt om tanden for at holde den sammen. Her vil en tandkrone behandling være mest anbefalesværdigt.
Hvis det viser sig at nerven har taget skade så skal tanden rodbehandles. I få tilfælde kan man være så uheldig at tanden flækker under behandlingen, hvis dette sker er det nødvendigt at trække tanden helt ud.

Der er mange der har revner i tænderne uden at vide det og helt uden at mærke nogle komplikationer. Det er dog vigtigt at pointere, at hvis din tand begynder at gøre ondt, så skal du kontakte din tandlæge hurtigst muligt. Dette skyldes at værre komplikationer kan opstå, hvis du ikke reagerer i tide.

REVNE I TAND SYMPTOMER

Det kan være svært selv at mærke symptomer på revner i tænderne. Dette skyldes, at kun 10% af alle voksne oplever at få en revne i en tand, som betegnes som smertefuld, hvorfor det kan være svært at opdage en revne i tanden. Hos voksne i 30-50 års alderen opstår der som oftest revner fordi tænderne få træthedsbrug efter mange års slid. Tandlægen kan ved hjælp af en slags bidepind, også kaldet fragfinder, afsløre hvorvidt der er en revne i tanden.

Hvis man oplever tilbagevendende jag under tygning samt påvirkning af koldt mad- og drikkeindtag, bør man kontakte sin tandlæge. Hos VORES TÆNDER Tandklinik ønsker vi at få igangsat en behandling hurtigst muligt, hvis der er kommet en revne i en tand, da det hurtigt kan udvikle sig alvorligt i en negativ retning.

SÅDAN FOREBYGGER DU REVNER I TÆNDERNE:

Der er flere ting du kan gøre for at forebygge revner i tænderne:

  • God mundhygiejne, så du undgår huller i tænderne. Revner i tænderne opstår nærmest aldrig i sunde tænder.
  • Undgå så sjældent som muligt, at dine fyldninger skal skiftes. Lidt af din egen tandsubstans vil nemlig forsvinde hver gang du får lavet en ny fyldning.
  • Hvis du allerede har haft en revne i en tand, er der en større chance for at du får det igen. Du bør derfor være ekstra opmærksom, hvis dette er tilfældet.

Du bør have en vis mængde tålmodighed, da det som nævnt tidligere kan tage tid for tandlægen at finde frem til revnen. Du skal desuden indstille dig på, at det har nogle omkostninger samt en potion ventetid før du har en tand, som er behandlet færdigt. Det er vigtigt at du lytter til din tandlæge, som kan afhjælpe dig med din revnet tand.

VI VIL ALTID VÆRE DIG BEHJÆLPELIG!

Du er altid velkommen til at kontakte osfor at høre mere om dine muligheder for behandling eller blot råd og vejledning til din specifikke tandsituation. Få en forundersøgelse i dag og lad os undersøge, hvorvidt du har revner i tænderne.

Vi ser frem til at hjælpe dig!

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Ring til os

Skriv til os

Book tid