Stort hul i tand? Huller i tænderne, også kendt som caries er en velkendt og meget udbredt tandsygdom. Selvom vi mennesker med tiden er blevet langt bedre til at forebygge sygdommen, så har de fleste alligevel oplevet at have huller i tænderne på et tidspunkt. Tandsygdommen har normalt et langsomt forløb og kan i de tidligste udviklingsstadier standses ved at forbedre mundhygiejnen. Huller i tænderne opstår oftest i uvished. Dette skyldes, at man ikke selv kan mærke, at et hul er på vej og heller ej til at udvikle sig. Af denne grund er de regelmæssige undersøgelser hos din tandlæge eller tandplejer vigtige. Det er meget individuelt, hvor mange gange om året du bør besøge din tandlæge. Nogle kommer kun en gang om året, hvor det for andre er nødvendigt med flere årlige tandlægebesøg. Det vigtigste er dog, at du følger din tandlæge eller tandplejers råd og anvisning, således at du har den bedste forudsætning for at forebygge huller i tænderne samt andre tandsygdomme. Nedenfor kan du læse meget mere om hvordan vi hos VORES TÆNDER Tandklinik behandler caries, gode råd til dig som patient samt hvordan huller i tænderne egentlig opstår.
Har du yderligere spørgsmål eller på anden vis brug for vores råd og vejledning er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at hjælpe dig i henhold til dine individuelle ønsker og behov.
Hvordan opstår huller i tænderne?
Caries opstår, når de bakterier, som sidder i madrester på tænderne, omdanner sukker til syre. Bliver bakterierne ikke børstet væk eller fjernet med tandtråd vil syredannelsen langsomt ætse emaljen (tandoverfladen). Er syren først trængt ind i tandens overflade og derefter ind i tandbenet (dentinet) vil der opstå et hul i tanden.
Det vil altså sige, at for at et hul i tanden eller caries kan opstå, skal der være 3 ting til stede:
- Tand
- Bakterier
- Sukker
Der er altid bakterier i munden, som findes på tændernes belægning. Denne belægning kaldes plak. Disse bakterier skal hver morgen og aften børstes væk med fluorholdig tandpasta. Formår du at have en sund tandpleje kan du forebygge huller i tænderne. Du kan læse meget mere om hvordan du bedst muligt forebygger caries i dette blogindlæg.
Stort hul i tand – Profund caries
Et stort og dybt hul i tanden kaldes også profund caries på fagsprog. I tilfælde af at bakterierne har undermineret tanden indefra tilstrækkeligt brydes overfladen helt og hullet bliver derved rigtig stort. Har du et stort hul i tanden er der nemmere adgang til næring for bakterierne men omvendt også for tandbørsten til at fjerne bakterierne.
Et dybt hul er kendetegnet ved, at cariesangrebet er meget tæt på tandens nerve. Her kan man oftest se hullet med det blotte øje, som et brud på tandens overflade – gerne med en brunlig eller gullig misfarvning nede i hullet. Tandsmerterne for et dybt hul er tiltagende, jo tættere det kommer på tandens nerve. De typiske symptomer vil være smerte og følsomhed overfor varme, kulde og sødt. Du kan også opleve ømhed ved tygning.
Smerterne kan være af meget generende karakter, hvorfor du bør kende til en akut tandlæge, hvis uheldet måtte være ude i ydertimerne, herunder aften og weekend. Vidste du, at vi hos VORES TÆNDER Tandklinik også tilbyder akut tandlægehjælp? Vi er tilgængelige inden for normal åbningstid, men også i ydertimerne, hvor de fleste andre tandlægeklinikker har lukket. Desuden betaler du kun et fast lavt akut-gebyr, hvis du er ny patient og har brug for vores akutte tandlægehjælp. Er du derimod allerede eksisterende patient koster det dig intet ekstra at benytte os som din foretrukne akut tandlæge. Så tøv ej med at kontakte os, hvis du pludselig har brug for akut tandlægehjælp.
Gode råd til at undgå caries
Nedenfor har vores tandlæge opridset en række råd, som du kan benytte dig af for at forebygge caries.
- Børst tænder inden indtagelse af større sukkermængder
- Begræns dit sukker/syre indtag
- Begræns tidsperioden med sukker/syre indtagelse. Drik heller en hel sodavand over en kortere periode end at drikke små slurke i en hel dag. Derved begrænses det tidsrum, hvor tænderne er under angreb af både sukker og syre
- Anvend den korrekte tandbørste og børsteteknik. Følg din tandlæge eller tandplejers anvisning
- Børst dine tænder to gange om dagen i to minutter med tandpasta indeholdende fluor
- Brug tandtråd til at fjerne bakterierne mellem tænderne. Husk på, at din tandbørste ikke kan komme ind alle steder, hvorfor tandtråden er det perfekt supplement hertil
- Gå regelmæssigt til tandlægen
Hvis du ønsker specifik råd og vejledning er du altid meget velkommen til at spørge din tandlæge eller tandplejer til råds ved næste eftersyn. Du kan også altid ringe, hvis du har spørgsmål, som ikke kan vente. Vi sidder klar til at tage os godt af dig.
Hvad koster det at få lavet et hul i tanden?
Prisen på at få lavet et hul i tanden varierer, alt efter hvor lille eller stort det er og afhængigt af hvilken tand der er cariesangrebet. Du kan få lavet en lille plastfyldning fra omkring 460 kr. og en stor plastfyldning koster mellem 1.600 og 2.700 kr. Deraf kan du få 20% i studierabat, hvis du er registreret på en videregående uddannelse. Er du medlem af sygeforsikringen Danmark kan du desuden få tilskud til din behandling.
Hos VORES TÆNDER Tandklinik gør vi en dyd ud af at oplyse alle vores patienter om både pris og procedure forinden en behandling. Det skal således aldrig være en overraskelse, hvad du skal have lavet samt hvad prisen på den pågældende behandling er. Vi finder altid den mest fordelagtige løsning for dig som patient.
Sådan behandler vi huller i tænderne
Behandlingen af caries er helt afhængig af hvilket stadie det befinder sig på. Helt overfladiske, begyndende huller kan lukke sig selv ved hjælp af den kalk, som er i spyttet. En forudsætning er dog, at mundhygiejnen bedres og, at sukker og slikforbrug nedsættes. Du kan også være heldig at opdage et påbegynde hul så tideligt at det kan forsvinde igen ved hjælp af den rette mundpleje.
Oftest har hullet dog vokset sig så stort at der må en fyldning til. Dette fordi man i langt de fleste tilfælde slet ikke kan mærke hullet før det er for sent. En fyldning laves i et tandfarvet plastmateriale. Med en tandfyldning i plast får du et rigtigt flot resultat og en god holdbarhed. Materialet er af høj kvalitet, og vi laver din tandfyldning professionelt og skånsomt. Hos VORES TÆNDER Tandklinik starter vi med at undersøge dine tænder og vurdere, om en plastfyldning er den rigtige løsning. Vi vurderer altid behovet i den enkelte situation, så du får den fyldning, der er nødvendig for netop dig. Vi har en stor erfaring med at lave plastfyldninger, og hos os får du kun flotte, hvide fyldninger, som har samme farve som dit resterende tandsæt.
Udover en fyldning kan det også være nødvendigt for tandlægen at udføre en rodbehandling, hvis hullet fx er meget dybt og trængt ind i tandnerven. Er tanden meget ødelagt kan det også være nødvendigt at genopbygge den med en tandkrone. Vidste du at vi hos VORES TÆNDER Tandklinik kan lave en tandkrone på blot 3 timer?
Stort hul i tand? Sådan undgår du at få huller i tænderne
Den bedste måde, hvorpå du kan forebygge huller i tænderne er ved at have en god og sund tandpleje. Herunder er det utrolig vigtigt, at du formår at fjerne alle belægninger, når du børster dine tænder. Som supplement til din tandbørstning anbefaler vi tandtråd eller interdentalbørster til de steder, hvor børsten ikke kan komme ind. Vi anbefaler størstedelen af vores patienter at anvende en elektrisk tandbørste, hvorfor din tandbørstning bliver mere korrekt og ensformig eftersom at tandbørsten selv laver alle bevægelserne for dig.
Har du spørgsmål til din individuelle forebyggende tandpleje er du altid meget velkommen til at kontakte os for råd og vejledning. Vi ser frem til at hjælpe dig!