Forside » Hvad er paradentose?

Hvad er paradentose?

Paradentose er en betændelsestilstand i tandkødet, som er forårsaget af bakterier. Paradentose starter ofte som tandkødsbetændelse, der bevæger sig ned i kæbeknoglen, hvor bakterierne nedbryder knoglevævet, hvilket medfører, at tænderne bliver løse – og i værste tilfælde at de falder ud.

Paradentose er en sygdom, som udvikler sig over længere tid, og det ses da også sjældent hos patienter, før de er i midten af 30’erne. I starten kan paradentose ikke ses med det blotte øje, og derfor er det vigtigt, at du går til kontrol hos tandlægen mindst én eller to gange årligt. Paradentose er nemlig forholdsvis nemt at komme til livs, hvis det bliver opdaget i tide.

Hvis sygdommen derimod får lov til at udvikle sig, og paradentosebakterierne først er begyndt at nedbryde tandknoglerne, er behandlingen mere omfattende. Desuden kan det tabte knoglevæv ikke genetableres. Derfor er der god grund til at få en professionel vurdering af dit tandkød med jævne mellemrum.

Hvordan foregår behandling af paradentose?

Paradentosebehandlingen afhænger af, hvor fremskreden paradentosen er. Hos VORES TÆNDER Tandklinik vil vi altid undersøge dit tandkød, før vi påbegynder en eventuel paradentosebehandling. Diagnosen stiller vi ved at måle dine tandkødslommer. Hvis de er mere end 3 mm dybe, vil vi stille diagnosen ”begyndende paradentose”.

I tilfælde af begyndende paradentose vil paradentosebehandlingen bestå af en dybdegående tandrensning. Her vil vi fjerne tandsten og bakteriebelægninger i tandkødslommerne med det formål at fjerne selve årsagen til paradentosen – nemlig bakterier. Efterfølgende vil vi pudse tænder og fyldninger for at undgå, at der sætter sig bakterier fast, som kan medføre, at paradentosen får lov at bryde frem igen.

Hvis paradentosen er meget fremskreden, vil en tandrensning ikke være nok. Her vil paradentosebehandlingen bestå i en mindre operation, hvor vi fjerner en smule af tandkødet for at gøre tandkødslommerne mindre og nemmere at holde bakteriefrie. Operationen har desuden til formål at genetablere tændernes fæste.

Hvorfor får man det?

Paradentose skyldes bakterier i munden, som opstår på grund af belægninger på tænderne – også kaldet plak. Belægningerne er et naturligt resultat af indtag af mad og drikke, og hvis tænderne bliver grundigt holdt rene hver dag, er der ingen risiko for, at der opstår paradentose. Hvis belægningerne derimod får lov at blive siddende, vil der udvikle sig affaldsstoffer, som efterhånden vil nedbryde tandknoglen.

Alle kan udvikle paradentose. Dog kan en række livsstils- og sundhedsmæssige faktorer være med til at fremme risikoen. Eksempelvis er rygere, diabetespatienter og mennesker med knogleskørhed særligt udsatte for at udvikle paradentose, ligesom nedsat immunforsvar også er med til at højne risikoen, da det muliggør, at paradentosen får lov at udvikle sig mere aggressivt.

Mundtørhed er også en kendt årsag til paradentose, da tilstanden bevirker, at de dårlige bakterier nemmere kan få fodfæste i munden. Desuden er ældre mennesker mere udsatte for at udvikle almensygdomme, som kan være skyld i, at tandknoglerne er mere eksponerede for paradentosebakterier.

Hvornår er den fremskreden?

Hvis paradentosen får lov at gå ubemærket hen, vil den med tiden udvikle sig til fremskreden paradentose, som er et udtryk for, at tilstanden er så alvorlig, at bakterierne er begyndt at nedbryde tandknoglen. Det er, når paradentosen er fremskreden, at du kan risikere at miste dine tænder – simpelthen fordi tænderne ikke har noget at sidde fast i, når tandknoglen går til grunde.

Mistede tænder kan erstattes med implantater, men det er en langvarig behandling, som de fleste nok gerne vil være foruden. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du får undersøgt dine tænder med jævne mellemrum for at forebygge, at dine tandknogler bliver angrebet af paradentosebakterier.

Som tandlæger er vi uddannet i at opdage symptomer på paradentose, som du ikke selv kan opdage. Det gør os i stand til at behandle paradentosen i opløbet – før den får lov at udvikle sig til fremskreden paradentose, og du i værste tilfælde mister én eller flere tænder.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

KontaktVORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal medVi samarbejder med

×

Menu

Skriv til os

Book tid