Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Aggressiv paradentose symptomer

Aggressiv paradentose symptomer

Aggressiv paradentose symptomer. Hvad bør jeg være opmærksom på? I nedenstående blogpost kan du blive meget klogere på den form for paradentose, som er kendetegnet den aggressive form. Paradentose er en meget almindelig tandsygdom, som kan forekomme hos alle mennesker. Tilstanden kan ikke helbredes, men kun bremses. Gøres der ikke noget ved tandsygdommen kan det i værste fald føre til tandtab. Nedenfor kan du blive meget klogere på tandsygdommen, hvem der oftest rammes af sygdommen samt hvordan tandlægen behandler paradentose. Du kan desuden læse meget mere om aggressiv paradentose symptomer.

Har du spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os. Eftersom at tandsygdommen er meget almindelig, har vi stor erfaring i at behandle patienter med paradentose. Vores team af tandlæger er kompetente og leverer altid behandlinger af højeste kvalitet. Vidste du at vi er blandt de billigste tandlægeklinikker i Storkøbenhavn?

Hvad er paradentose?

Paradentose også kendt som parodontose, parodontitis og de løse tænders tandsygdom er en meget velkendt tilstand blandt danskerne. Parodontose begynder som regel i 30-års alderen og har forskellige faser. Her skelnes mellem begyndende parodontose og parodontose. Desuden findes en særlig aggressiv form for parodontose. Denne form kommer vi mere detaljeret ind på i afsnitter “Ungdomsparadentose”. Parodontose er en betændelsessygdom, som ødelægger tandkød og kæbeknogle, hvorfor tænderne ikke længere kan sidde fast. Sygdommen skyldes bakterier, som samler sig i tandkødsranden. For at undgå parodontose er det vigtigt at fastholde en god mundhygiejne og i øvrigt gå til regelmæssig kontrol hos sin tandlæge eller tandplejer.

Ved de regelmæssige konsultationer kan din behandler opdage paradentose i den begyndende fase, hvis du vel og mærke holder disse undersøgelser ved lige et par gange om året. Går du ikke til tandlæge er det storset umuligt at opdage tandsygdommen, før den er meget fremskreden. Dette skyldes at paradentose næsten ingen symptomer giver.

Ungdomsparadentose – Aggressiv paradentose symptomer

Ungdomsparadentose eller bedre kendt som aggressiv paradentose har ofte en tidlig debut og angriber mere lokalt snarere end generelt i hele tandsættet. Dennes type kaldes “hurtigt udviklende paradentose” eller “ungdomsparadentose”. Lider man af denne form er udviklingen af sygdomsforløbet mere aggressivt og hurtigt forløbende. Ungdomsparadentose begynder ofte i en meget tidlig alder. Faktisk kan den begynde mens du fortsat har dine mælketænder. Udvikler et barn denne tandsygdom kaldes det præpubertal paradentose. Hvis tilstanden derimod begynder, når de blivende tænder er kommet frem, kaldes sygdommen juvenil paradentose eller ungdomsparadentose.

Studier viser at den aggressive form af paradentose ofte er arvelig. Sygdommen udvikler sig noget hurtigere og mere aggressivt end den almindelige form af paradentose.

Sammenhæng mellem sygdomme i hjertet, sukkersyge og paradentose

Studier viser, at der nu er etableret en direkte sammenhæng mellem ubehandlet paradentose og hjerte-/karsygdomme. Det er lykkes forskere at påvise paradentosebakterier fra mundhulen i åreforkalkninger i hjertets kranspulsåre. Disse åreforkalkninger mindsker tilførslen af blod og ilt til hjertet, som i sidste instans kan være livstruende.

Videnskabelige studier har ligeledes vist, at diabetikeres behov for insulin mindskes, såfremt deres paradentose er velbehandlet.
Disse nye videnskabelige gennembrud tyder på, at man i mange år har negligeret den reelle sundhedsrisiko ved at have paradentose, og dermed vigtigheden af behandling af sygdommen. Har du den mindste mistanke om at have paradentose bør du kontakte din tandlæge omgående. Det er vigtigt, at du får standset tilstanden hurtigst muligt, således at den ikke udvikler sig til en livstruende sygdom.

Hvem rammes af paradentose?

Faktisk skønnes det at ca. 50% af befolkningen udvikler paradentose i løbet af livet. Selvom alle mennesker kan rammes af tandsygdommen, så er der nogle grupper der er mere disponible for at tilegne sig sygdommen end andre. Hos mennesker med svækket eller nedbrudt immunforsvar kan paradentose udvikles hurtigere end hos mennesker med et normalt immunforsvar. Et svækket eller nedbrudt immunforsvar ses ofte i forbindelse med fx stress, rygning, HIV, kræft eller blodsygdomme. Dog kan behandlingsresultatet blive ligeså godt, som hos mennesker med et normalt immunforsvar.

Desuden er mennesker med diabetes (sukkersyge) i større risiko for at få en mere aggressiv form for paradentose. Dette skyldes det dårligt reguleret blodsukker, som diabetikere bærer på. Omvendt kan en ubehandlet paradentose også øge risikoen for en forværring af sukkersygen på grund af et øget antal bakterier i boldbanerne. Derudover kan en ubehandlet paradentose også øge risikoen for hjertekar sygdomme, igen på grund af det øgede antal bakterier i blodbanerne.

Paradentose udvikler sig over tid og starter oftest først i 30-40 års alderen hos både mænd og kvinder. Efter 40 års alderen er paradentose dén mest almindelige årsag til tab af tænder. Jo tidligere paradentose diagnosticeres aldersmæssigt, desto mere aggressiv er sygdommen og jo mindre modstandsdygtigt viser man sig også at være overfor sygdommen.

Hvordan behandles paradentose?

Hvis du har paradentose og det opdages i tide, er der rigtig gode chancer for at tandlægen kan udføre en vellykket behandling. Det kræver dog en indsats af den pågældende patient, hvor efterfølgende kontroller hos tandlægen er afgørende. Ved de efterfølgende konsultationer vil tandlægen sikre at tandsygdommen ikke blusser op igen og dermed risikerer at knogletabet øges. Det er utrolig vigtigt, at de aftalte kontrolbesøg overholdes for at sikre, at der ikke sker tilbagefald. Ved undersøgelserne skal tandkødslommernes dybde desuden måles og mundhygiejnen kontrolleres.

Når sygdommen er konstateret, skal omfanget kortlægges, hvilket bl.a. kan gøres ved at måle tandkødslommerne, da dybden på tandkødslommerene er et udtryk for, hvor meget kæbeknoglen omkring tænderne er nedbrudt. Det kan endvidere være nødvendigt at tage røntgenbilleder af tænderne for at få det præcise billede af sygdommens omfang.

Afhængig af sygdommens omfang, igangsættes enten en almindelig- eller udvidet paradentose behandling. Ved en almindelig paradentose behandling fjernes tandsten, bakteriebelægninger og eventuelle fyldninger pudses glatte, så bakterierne i fremtiden ikke kan sætte sig så nemt fast. Der skelnes oftest mellem fjernelse af tandsten og bakteriebelægninger, der sidder på tænderne over tandkødet, samt fjernelse af tandsten og bakteriebelægninger, der sidder på tændernes rodoverflader under tandkødet i tandkødslommerne.

Hvad er udsigten for fremtiden?

Hvis parodontose opdages og behandles i tide, er der god chance for, at den bliver stoppet. Sygdommen skal hele tiden holdes under kontrol og der må ikke slækkes på mundhygiejnen. Ellers blusser parodontosen op igen og knogletabet øges gradvist. Ved en behandling af paradentose guider vi dig i din omlægning af din daglige tandpleje, således at du forebygger tandsygdommen bedst muligt.

Mange forsømmer desværre stadig deres tænder og bliver der ikke taget hånd om parodontose i tide, vil tænderne værst tænkeligt ende med at falde ud – en efter en. Til sidst kan det derfor ende med at man bliver tandløs og må have protese. Men hvis tænderne er mistet på grund af parodontose, kan det være ekstra vanskeligt for en protese at sidde fast, fordi en stor del af knoglen er gået tabt. Endelig skal tilføjes, at parodontose ikke kun øger risikoen for hjertekarsygdomme, men også kan påvirke forløbet af dem i negativ retning. Har du den mindste mistanke om paradentose, så tøv ikke med at kontakte os i dag.

En vellykket behandling kræver således at du som paradentose patient øger din mundhygiejne og foretager en omlægning af den daglige tandpleje. Har du spørgsmål til ovenstående indhold er du altid meget velkommen til at kontakte os helt uforpligtende. Leder du efter en ny tandlæge, så kan vi også hjælpe dig. Hos VORES TÆNDER Tandklinik håber vi på at være din foretrukne tandlæge i hjertet af Lyngby.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i Nordsjælland



Åbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os




Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid