Tandlæge og Tandlæger Paulina Kempa

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling.

Ring 45 87 22 61

... eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Forside » Smerter i kæbeled

Smerter i kæbeled

Problemer med kæbeleddet er meget almindeligt. En stor del opsøger ikke hjælp hos tandlægen til udredning af smerter og ømhed i kæbeled. Ofte varer symptomerne ikke længere end et par måneder. Dog kan smerterne i nogle tilfælde være mere omfattende, og derved være langvarige gener som opstår jævnligt. Konsekvenserne for smerter i og omkring kæbeled kan være nedsat livskvalitet, funktionsevne og bevægelighed af kæbe og kan føre til træthed og depression. Nedenfor kan du læse meget mere om, hvad du bør være opmærksom på, hvorfor smerter i kæbeled opstår samt hvilken behandling vi tilbyder vores patienter. Har du yderligere spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at vejlede dig i henhold til din specifikke tandsituation.

Det skal du være særligt opmærksom på ved smerter i kæbeled

De mest almindelige gener ved kæbeledsproblemer er hyppigt nedsat bevægelighed af leddet eksempelvis ved nedsat gabeevne eller låsning af kæben. Du kan også opleve lyde i form af knæk, grus eller knasen. Lydene opleves hyppigt når du spiser, taler eller åbner og lukker munden. Andre alvorlige gener ved kæbeledssmerter, kan føles som strålinger fra omkring øret, som strækker sig langs kinden. Smerterne kan opleves som ørepine, svimmelhed, nakkesmerter, smerter i tyggemusklerne eller vedvarende spændingshovedpine.

Hvorfor får man ondt i kæbeleddet?

Der kan være flere årsager til smerter i kæbeleddet. De hyppigste årsager er forskydning af kæbeleddet, et ujævnt bid, slag på kæben, slidgigt eller overbelastning på kæbeleddet og tyggemuskler. Derudover kan årsagen til gener omkring kæbeleddet være påvirket af hvis du skærer tænder, har caries i en tand eller hvis du har en visdomstand under frembrud. Dette kan også være årsagen til, at du får ondt i kæben. Derfor er det vigtigt at du overholer dine regelmæssige tandundersøgelser, så overstående problemstilling ikke opstår uden opsyn.

En anden årsag til at du kan opleve ubehag i kæben kan være ved sygdom. Hvis du er ramt af forkølelse eller influenza, kan dette medføre bihulebetændelse. Sygdommen vil i langt de fleste tilfælde føre til voldsomme smerter i tænder, ører, kæber og hovedet. Næsedråber eller næsespray kan afhjælpe smerterne og hjælpe til at åbne op for bihulerne, hvor betændelsen efterfølgende kan løbe ud. Hvis du føler dig syg og oplever kraftige smerter kan du gå til egen læge, som vil udskrive en recept på penicillin, hvorefter smerterne hurtigt vil aftage. Er dine smerter opstået i tænder eller mundregionen kan du altid kontakte os som din lokale tandlæge. Vidste du at vi også fungerer som akut tandlæge? Hvorfor vi kan afhjælpe dig i weekenden eller i de sene eftermiddags/aftentimer.

Forskydning og låsning af kæbeleddet

Kæbeleddet består som de fleste led i menneskekroppen af to knogler, herunder et ledhoved og en ledskål, som begge indeholder ledvæske. Herudover er leddet omgivet af ledbånd og muskler. Det særlige for kæbeleddet er, at der er en bruskskive imellem ledhovedet og ledskålen. Kæbeleddet er derved et komplekst led. Leddet kan både fremadføre, tilbageføre, rotere og lave sideforskydninger. Et af de hyppigste problemer omkring kæbeleddet opstår, når der sker en forskydning af kæbeleddet. Dette opstår når bruskskiven glider enten frem eller tilbage over kæbeknoglerne. Derved sker en dysfunktion af kæbeleddet. Her kan du opleve lyd som knæk, grus eller knasen fra kæben. Låsning af kæbeleddet sker i takt med at bruskskiven forskydes bagved ledhovedet, som efterfølgende blokerer for at ledhovedet kan glide på plads til normal position igen. Dette kender de fleste som betegnelse: at kæben er gået af led.

Slidgigt i kæbeleddet

Hvis du lider af slidgigt kan dette medføre problemer ved kæben. Ved slidgigt nedbrydes knoglevævet i ledhovedet, ledskålen og bruskskiven. Dette medfører at strukturen på leddet ændrer form og facon. Hyppigt opstår der smerter omkring kæbe og ører, når gigten rammer kæben. Smerterne kan ofte forårsage myoser i tyggemusklerne.

Slidgigt er en kronisk sygdom, som udvikler sig over en længere periode. Symptomerne for slidgigt kan opleves i knogler og led som:

 • Smerter
 • Ømhed
 • Stivhed
 • Hævede og ømme led
 • Knasen og gruslyd

Behandling af smerter i kæben

Behandling af smerter i kæbeleddet er afhængig af om smerterne fra kæben er akutte eller længerevarende smerter. Har du haft længerevarende smerter kan dette skyldes tænderskæren eller andre af ovenstående årsager. Hvis smerterne modsat opstår akut anbefaler vi, at du kontakter din lokale tandlæge hurtigst muligt. Har din egen tandlæge lukket, kan du altid benytte dig af vores hjælp som akut tandlæge, hvor vi kan behandle og lindre dine smerter hurtigst muligt. Det er vigtigt at du reagerer på dine smerter, hvorfor dette er din krops måde at fortælle dig, at noget er galt.

Hvilken behandling tilbyder vi ved smerter i kæbeled?

 • Akutte smerter kan aflastes med smertestillende medicin. Dette er dog kun midlertidigt indtil den bagvedliggende årsag findes.
 • Bidskinne
 • Øvelser for kæbeled
 • Aflastning af bidfunktion ved afslibning af tand/tænder

En af de hyppigste årsager til smerter fra kæben er ømhed i muskulaturen omkring kæbeleddet. Her er det oftest i tyggemusklerne, at der opstår smerter. Generne vil være stivhed og ømhed i kinder og tinding. I disse tilfælde kan behandlingen være øvelser for kæbeleddet. Hvis du oplever længerevarende symptomer, er det vigtigt at kontakte din egen tandlæge. Her vil tandlægen finde årsagen til smerterne. Hvorefter du vil få en instruktion i at lave forskellige øvelser for muskler og kæbe. Øvelser for kæbe og muskler vil hjælpe til at stimulere funktionsevnen og bevægeligheden for kæbeleddet. Det er vigtigt at udføre øvelserne efter anvisning fra tandlægen for at mindske smerterne.

Gode råd hvis du oplever pludselige smerter i kæben

 • Undgå for hård tygning af mad. Indtag derfor blød kost
 • Skær din mad ud i små bidder
 • Undgå tyggegummi
 • Benyt ikke tænderne som værktøj

Hvis du oplever nogle af de overstående problemstillinger eller er i tvivl om hvad dine smerter skyldes, er det vigtigt at du kontakter din tandlæge. Hos VORES TÆNDER Tandklinik vil vi sammen med dig finde ud af årsagen til dine smerter omkring kæbeleddet. Herefter vil tandlægen lave en behandlingsplan, som tilgodeser dine ønsker og behov.

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Ny patient

Ny patient

Et besøg hos os skal være en god oplevelse – hver gang

Behandlinger

Behandlinger

Fra undersøgelser til implantater – vi tilbyder de fleste behandlinger

Priser

Priser

Vi leverer høj kvalitet til fair priser samt rabat til studerende

Kontakt

tandlæge logo

VORES TÆNDER Tandklinik

Lyngby Hovedgade 66B, 1.tv.
2800 Kgs. Lyngby

info@vorestaender.dk
45 87 22 61

Cookie- og privatlivspolitik

Vi er også


akut tandlæge - Tandlægevagten i NordsjællandÅbningstider

Mandag 07.30 - 17.30
Tirsdag 07.30 - 17.30
Onsdag 07.30 - 17.30
Torsdag 07.30 - 17.30
Fredag 07.30 - 15.00
Lørdag 08.00 - 15.00

Følg os

Facebook

Linkedin

Instagram

VORES TÆNDER har 4.9/5
ud af 42 anmeldelser på Facebook.

Find os
Betal med

betalingsmuligheder - tandlæge ydelser

×

Menu

Skriv til os

Book tid