At tage røntgenbilleder af tænderne hjælper tandlægen i det daglige arbejde med almindelig diagnostik. Med et røntgenbillede af dine tænder kan tandlægen således diagnosticere tænder samt knogle. Dette kan gøres på flere forskellige måder. Hos VORES TÆNDER Tandklinik tager vi dine røntgenbilleder, mens du ligger i tandlægestolen. Til en almindelig undersøgelse benyttes bitewings, som er de almindelige kontrolbilleder. Det anbefales at tage disse forebyggende billeder for at diagnosticere caries på de bagerste tænder og eventuelt begyndende paradentose. Billederne viser både tænderne i overkæben og underkæben på samme billede, men får til gengæld ikke rodspidserne med på billedet. Dette kan gøres med de deltaljerede 2d panoramabilleder, som vi ligeledes tilbyder på klinikken. Ved et større behandlingsbehov kan vores panoramascanner således være en nødvendighed for at give tandlægen det fulde overblik over tænder og kæber. Vi kan derved tilbyde dig forskellige former for røntgenbilleder alt efter din pågældende tandsituation.
I nedenstående blogindlæg kan du blive meget klogere på røntgenbilleder hos tandlægen, de forskellige typer røntgenapparater samt vores priser på røntgenbilleder.
Røntgenundersøgelse hos VORES TÆNDER Tandklinik
En røntgenundersøgelse udføres og bruges som et supplement til den kliniske undersøgelse for blandt andet at se og vurdere den tandbærendeknogle samt de tandflader, som ikke er synlige i mundhulen. Ved en røntgenundersøgelse bruges en røntgenfilm, som sidder i en filmholder, som du vil blive bedt om at bide sammen på. Ved hjælp af røntgenstråler, der kan trænge igennem hårde og bløde væv, vil der blive dannet et billede af dine tænder samt knogle. Ud fra dine røntgenbilleder kan din tandlæge dermed stille den rette diagnose og efterfølgende lægge den rette behandlingsplan til din specifikke tandsituation.
Røntgenbilleder tages med henblik på diagnosticering, behandlingsplanlægning eller som kontrol for at se, om en sygdomstilstand har udviklet sig eller for at kontrollere om en behandling er gået som planlagt. Hvornår der optages røntgenbilleder er derfor meget individuelt og vil blive vurderet ud fra dine personlige indikationer og behov.
Er strålingen fra røntgenbilledet farlig?
Måske sidder du nu og tænker over om strålepåvirkningen er farlig. Her er svaret nej. Vi modtager alle stråling dagligt, både kosmisk stråling fra rummet og stråling fra undergrunden. Denne type stråling kaldes baggrundsstråling, og ligner røntgenstråling. Ved et enkelt røntgenbillede får du strålepåvirkning, som svarer til, hvis ud flyver en halv time i et fly. Der er således intet farligt ved den mængde røntgenstråling, som du får gennem et røntgenbillede hos tandlægen.
Som patient hos os kan man naturligvis fravælge at få taget røntgenbilleder, ligesom man kan fravælge en behandling. Konsekvensen kan imidlertid være, at tandlægen ikke kan gennemføre en tilfredsstillende undersøgelse og behandling. Desuden kan fravælgelsen af røntgenbilleder betyde større tandproblemer i fremtiden, som med tiden kan vise sig at være livsfarlige.
Hvorfor skal jeg have taget røntgenbilleder?
En røntgenundersøgelse udføres for, at tandlægen kan se knoglen og de dele af tænderne, der ikke er synlige i munden. Det er ikke altid nødvendigt med en røntgenundersøgelse, når man er hos tandlægen. Efter det almindelige eftersyn beslutter tandlægen, om en røntgenundersøgelse er nødvendig for at kunne afgøre, om der er sygdom i tænderne eller knoglen. Der kan også være brug for en røntgenundersøgelse for at finde ud af, om en sygdom har udviklet sig til det værre, eller for at se, om en behandling har hjulpet.
Flere typer røntgenapparater
Der skelnes mellem forskellige røntgenoptagelser. Dette skyldes at røntgenbilleder kan tages på forskellige måder og hver røntgenoptagelse har hver sit formål. Den mest hyppige røntgenoptagelse er bitewings. Disse tages i forbindelse med dine regelmæssige eftersyn. Nogle tandbehandlinger kræver specieloptaget røntgenbilleder før opstart på behandlingen. Hos VORES TÆNDER Tandklinik har vi et større dental-røntgenapparat, hvor det er muligt at optage specielle røntgenbilleder såsom panoramarøntgenbilleder med 2D-scanninger. Disse billeder kan være meget behjælpelige for din tandlæge, når større behandlinger eller udredelser skal foretages. De store røntgenapparater står i et særligt rum, og filmen er uden for munden under undersøgelsen. Den er derfor ikke forbundet med ubehag. Man skal som patient blot stå stille under optagelsen, der tager mindre end et halvt minut.
På nogle få tandklinikker findes en dental CT-scanner, hvor man efter scanningen kan fremstille billedsnit af tænderne og knoglen set fra alle sider. Dette kaldes også en 3-dimensional undersøgelse.
Røntgenbillede af tænder – Panoramarøntgen
Panoramarøntgen er, som navnet antyder, et komplet overblik af underansigtet, hvor alle tænder, hele kæben og kæbeled kan ses. Panoramarøntgen er en god teknik, når tandlægen har brug for et overblik. Panoramaoptagelser er især meget anvendelige ved implantologi og kirurgi.
Næsten alle klinikker tager i dag digitale billeder, som lægges ind i den elektroniske journal. Skarpheden og kontrasterne kan ses på skærmen, de kan forstørres op og sendes som en vedhæftet fil i en mail. Den digitale teknik betyder desuden en mindre røntgendosis end med de gammeldags optagelser, men for at begrænse stråledosis mest muligt, skal man stadig ikke tage flere billeder end nødvendigt for den enkelte problemstilling.
Hvornår er der behov for en røntgenundersøgelse?
Den røntgenundersøgelse, der bliver udført oftest hos danske tandlæger, er den såkaldte bitewing, der viser tændernes kroner og en del af den tandbærende knogle.
Bitewings laves som regel, når tandlægen har mistanke om, at der er forstadier til ”huller” i tandflader, som er vanskeligt tilgængelige ved det almindelige eftersyn, fx hvis tænderne sidder tæt sammen.
Et hul eller forstadiet til et hul ses på røntgenbilledet som et mørkere område i tandfladen og kaldes en carieslæsion. Hvis læsionen er dyb og nærmer sig tandens nerve, vil tandlægen ofte foreslå, at der laves en fyldning i tanden. Er den ikke så dyb, kan man nogle gange hindre, at den udvikler sig. Tandlægen vil som regel optage et nyt billede efter et til to år for at se, om læsionen er standset eller blevet større.
Priser for røntgenbillede af tænder
Skal du have taget et røntgenbillede af dine tænder er der således forskellige former for priser. Priser for optagelse af røntgenbilleder i forbindelse med din kliniske undersøgelse samt apicale røntgenbilleder er fastsat af staten og er derved ens for alle tandklinikker. Prisen for et almindeligt røntgenbillede pr tand er 160 kr. Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark får du tilskud til disse almindelige røntgenbilleder. Et panorama 2d røntgenbillede med fuld oversigt over samtlige tænder og kæber koster 998 kr. For yderligere information om vores priser af røntgenoptagelser kan du se vores prisliste.
Hvis du har spørgsmål til vores priser eller ønsker et prisoverslag, er du altid meget velkommen til at kontakte os på klinikken.