Der kan være forskellige årsager til at få lavet en implantatbehandling. Dette kan eksempelvis være i forbindelse med et traume, en tandkødssygdom, eller hvis en tand er gået til grunde af andre årsager. Formålet med tandimplantatbehandlingen er at erstatte én eller flere mistede tænder. Tandimplantatet fungerer som en kunstig tandrod, der skal kompensere for det hulrum i munden, som den tabte eller ødelagte tand har efterladt. Det er nødvendigt at lave en tandimplantatbehandling for at forhindre, at knoglen i det udsatte område forsvinder. Ved at indsætte et tandimplantat stimulerer vi knoglevæksten i hulrummet, hvilket forhindrer tab af den naturlige knoglesubstans.
Tandimplantater kan løse en del problemer for dig, der mangler en eller flere tænder. Ved en konsultation hos tandlægen vil det vurderes, hvorvidt en implantatbehandling er den rette løsning for dig. Nedenfor kan du læse meget mere om implantatbehandlingen. Hvis du måtte have yderligere spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at råde og vejlede dig i forhold til din specifikke tandsituation.
HVAD ER ET TANDIMPLANTAT?
Manglende tænder kan erstattes ved hjælp af implantater. Et implantat er en kunstig tandrod lavet af titanium. Det indopereres i kæbeknoglen og anvendes som støtte for kroner, broer eller proteser. Med implantatbehandling har vi således nu en god mulighed for at behandle tandtab og tandløshed. Implantater er ingen ny behandlingsmetode. Det er en særdeles veldokumenteret behandling til erstatning af tænder, og den type af implantater, vi benytter på klinikken, er blandt de bedste i verden. Med implantater er det muligt at erstatte en enkelt tand såvel som at rekonstruere et helt bid, hvis det skulle være nødvendigt.
KAN ALLE FÅ ET TANDIMPLANTAT?
Som udgangspunkt kan alle voksne mennesker over 18 år med fuldtudviklede kæbeben få tandimplantater. Det er dog nødvendigt, at der er en tilstrækkelig mængde og en tilpas kvalitet af knoglevæv, som vi kan sætte tandimplantatet fast i. Desuden vil det i visse tilfælde ikke være muligt at tandimplantatbehandle. Det kan være fordi patienten er storryger eller har et overdrevent alkoholindtag og derfor har nedsat helingsevne, fordi patienter lider af tandkødssygdomme, eller at patienten har et nedsat immunsystem. Endelig kan kronisk tænderskæren øge belastningen på tandimplantatet i sådan en grad, at det ikke vil være forsvarligt at udføre behandlingen.
FINDES DER ANDRE BEHANDLINGSMETODER END IMPLANTATBEHANDLING?
Der findes forskellige alternativer til tandimplantatbehandling, som alle har til formål at erstatte ødelagte eller mistede tænder. De fleste kender sikkert til proteser, måske bedre kendt som gebis, som er en aftagelig løsning til at erstatte manglende tænder. Af de mere permanente løsninger kan vi nævne kroner og broer, som begge er konstruktioner, der skal kompensere for defekte og manglende tænder. Det kan være svært at give et endegyldigt svar på, hvilken løsning, der er bedst, da det afhænger meget af den enkelte patient. Derfor vil vi også altid foretage en professionel vurdering af dit individuelle behov, når du besøger vores klinik.
FORDELE VED EN IMPLANTATBEHANDLING
Et implantat er som at få en ny tand, som kan holde i rigtig mange år. Knoglerne tilpasser sig kroppen og er påvirkede af, hvad der foregår i den. Derfor vil kæbebenet trække sig sammen, hvis der mangler en tand. Et implantat kan derfor både give dig dit smil tilbage, og forhindre ændringer i din kæbestruktur.
Fordelene ved at få et implantat forstår man måske først, når man har prøvet at mangle en eller flere tænder. Det helt åbenlyse er, at implantatet udfylder tomrummet i tandrækken. Da det er fastsiddende betyder det, at det føles og ser ud som en naturlig tand. Derfor vil bid- og tyggefunktionen være som den naturlige tand har været. At implantatet tilmed ligner en naturlig tand betyder, at ingen vil bemærke den. Det er især det sidste, vores implantatpatienter ofte nævner, når vi spørger til, om de er tilfredse med implantatet. Mange af patienterne oplever større livskvalitet efter implantatbehandlingen. De behøver ikke længere at skjule tandsættet, når de er sammen med andre. De kan tale, smile og selvfølgelig spise sammen med andre, uden at skulle bekymre sig og føle sig generet af, hvordan tænderne ser ud og føles, og om de bliver siddende.
HVOR LÆNGE HOLDER IMPLANTATER?
Implantater har en god holdbarhed. De fleste studier viser, at 90-95% af de indsatte implantater stadigt fungerer efter 10 år. Som patient bør du være opmærksom på, at selvom behandlingen anses som ”golden standard” for erstatning af manglende tænder, kræver de dog ekstra opmærksomhed og renholdelse i forhold til naturlige tænder. Dette stiller således større krav til den daglige renholdelse, da der er øget risiko for, at der samles bakterier i tandkødslommen. Ved svigtende renholdelse vil der være risiko for betændelse i tandkødet og knoglen. For at opretholde den bedst mulige tandsundhed anbefaler vi at følge tandlægens og tandplejerens instruktioner nøje, og daglig renholdelse med en bestemt type tandtråd eller mellemrumsbørster. Manglende renholdelse og fjernelse af bakteriebelægninger kan medføre, at der opstår betændelse omkring implantatet, og at dette på sigt tabes.
Har du yderligere spørgsmål eller på anden vis brug for vores hjælp er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at hjælpe dig hvad end du måtte have brug for!