Betændelse efter tandudtrækning? I sjældne tilfælde kan der opstå betændelse i såret efter en tandudtrækning. En sådan betændelse vil medgive smerter, dårlig ånde samt dårlig smag i munden. Dette kræver efterbehandling hos tandlægen. Det er helt normalt at have smerter efter tandudtrækning. Under normale omstændigheder vil smerter samt hævelse aftage i løbet af 2-4 dage efter den pågældende tand er blevet fjernet. Har smerterne ikke fortaget sig i løbet af de første par dage kan det være et tegn på infektion, hvorfor du bør kontakte din tandlæge hurtigst muligt. Nedenfor kan du læse meget mere om tandudtrækning, helingsprocessen samt gode råd for at mindske ethvert ubehag efter behandlingen. Som tandlægeklinik er vores største interesse at hjælpe dig med dine tandproblemer, hvorfor du altid er meget velkommen til at kontakte os for at få svar på eventuelle spørgsmål. Dette er selvfølgelig helt gratis.
SMERTER EFTER TANDUDTRÆKNING – ER DET NORMALT?
Som nævnt ovenfor er det helt almindeligt, at kind og tandkød hæver, når du har fået fjernet en tand. Der er således ingen grund til bekymring de første par dage, hvor ømhed, smerte og hævelse således er en normalitet i forbindelse med en tandudtrækning. Nogle vil også opleve, at kinden efterfølgende bliver lidt blågul. Under normale omstændigheder vil disse faktorer fortage sig i løbet af 3-4 dage. Vokser hævelsen i mere end to dage efter fjernelse af tanden, kan det være et tegn på betændelse. Du bør således straks henvende dig til din tandlæge, hvis du oplever at have betændelse efter tandudtrækning.
At have smerter efter tandudtrækning er således ganske normalt. Du vil kunne forvente ømhed fra og omkring dit tandkød efter en afsluttet behandling. Er din tand blevet opereret ud vil du ligeledes kunne forvente hævelse og ømhed ved den pågældende tand og tandens omkringliggende tandkød. Det er udelukkende hvis smerterne tager til eller ikke aftager efter de forventede dage, at der er grund til opmærksomhed.
HELINGSPROCES
Efter indgrebet skal såret så vidt muligt holdes i ro. Undgå således at “pille” i såret eller at “suge” med tungen. Du bør endvidere undgå stærke fysiske anstrengelser de første 2 døgn. Ved tandbørstning børstes morgen og aften forsigtigt med en blød tandbørste i nærheden af det pågældende område. Det er vigtigt at holde munden ren efter indgrebet for at hindre infektion. Moderat blødning efter indgrebet er uundgåeligt og skal ikke give anledning til bekymring. Er blødningen kraftig og vedvarende, anbefales det dog at du henvender dig til din tandlæge.
På dagen for indgrebet bør kosten være kold og blød, så helingen ikke forstyrres. Vent dog med at spise, til bedøvelsen har lagt sig. Hvis såret er syet sammen, bør kosten de efterfølgende dage, indtil stingene fjernes, ikke være for grov. For at holde såret rent, skylles med klorhexidin 0,1% 3 gange dagligt efter tandlægens anbefaling. Undgå at skylle din mund 1 time før og efter tandbørstning, da tandpasta ophæver den bakteriedræbende effekt af klorhexidin.
SMERTELINDRING
For at lindre smerterne, kan man tage 1-2 smertestillende håndkøbstabletter højst 3 gange dagligt. Hvis smerterne er meget stærke eller de tiltager, bør du kontakte din tandlæge. Hævelse efter indgrebet er hyppigt forekommende, og vil oftest være på sit højeste 2-3 dage efter indgrebet. Dette er ikke et tegn på betændelse. Hvis hævelsen er meget kraftig og tiltagende i størrelse, bør du således kontakte klinikken.
Har du akutte smerter, som har været vedvarende i flere dage så kan du benytte os som akut tandlæge. Vi har udvidede åbningstider, hvorfor vi med sikkerhed kan imødekomme dine ønsker og behov. Vi har desuden lørdagsåbent.
BETÆNDELSE EFTER TANDUDTRÆKNING – HVAD BØR JEG GØRE?
Efter en tandudtrækning hos tandlægen er såret bedøvet, hvorfor du i de fleste tilfælde slet ikke mærker smerte eller ømhed. Når bedøvelsen er væk efter nogle timer, kan der således være ømhed og lettere smerter i det pågældende område. Det kan anbefales at tage Paracetamol præparater f.eks. Panodil, Ibuprofen eller Ipren 3-4 gange dagligt i et par dage. Det er dog vigtigt, at du følger din tandlæges råd og anbefaling.
Når bedøvelsen har lagt sig kan der forekomme lette efterblødninger. Et pres med gaze eller vatruller kan hjælpe med at standse blødningen. Skulle det være tilfældet, at blødningen fortsætter trods kompres bør du kontakte din tandlæge igen for efterbehandling. Kolde omslag kan formindske hævelsen. Læg en ispose eller et koldt, fugtigt håndklæde på kinden ud for det sted, hvor tanden er fjernet. Gør det et kvarter hver time de første par timer. Alternativt kan du sutte på en isterning.
GODE RÅD
-
Pas på såret
Når en tand er fjernet er det vigtigt at såret får ro. Undgå derfor for megen aktivitet da dette kan øge blodtrykket og derved resultere i blødninger fra såret. Når du skal sove eller ligge ned anbefales det at ligge med hovedet højt de første par døgn. Dette vil lette trykket i såret. Undgå desuden at røre ved såret eller stingene da risikoen for infektion således mindskes. Dette gør sig både gældende for tunge, fingre eller andet. På den måde heler et uforstyrret sårområde hurtigere.
-
Mundskyl
Skyl IKKE munden den dag tanden er blevet fjernet. Skyller du munden i mundskyl får såret ikke fred til at hele. Dagen efter en tandudtrækning kan du skylle munden forsigtigt med lunkent vand eller klorhexidin 0,12%. Dette vil nedsætte risikoen for infektion.
-
Tandbørstning
En dårlig mundhygiejne giver større risiko for infektion i såret. Det er derfor afgørende at du husker at børste dine tænder som sædvanligt. Vær dog opmærksom på ikke at børste selve såret. De første par dage kan du således bruge klorhexidin som erstatning indtil såret igen er klar til at blive børstet som normalt.
-
Indtag af mad og drikke
Trods gener af såret er det vigtigt at du husker at spise. Spis gerne kold mad, som er blød eller flydende, særligt den første dag. Spis desuden først når bedøvelsen er forsvundet. Undgå ligeledes at spise i den side af munden, hvor tanden er fjernet. Spis ikke hård kost, så længe dette er til besvær. Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller mange vigtige roller i helingsprocessen og beskytter tillige den ellers blottede knogle i bunden af krateret.
-
Rygning og alkohol
Sugeeffekten ved rygning kan tømme såret for den blodansamling, der er nødvendig for normal heling. Rygning får ligeledes dine blodkar til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen forhindres celler og stoffer i at nå frem til området og helingen foregår derfor mere langsomt. Undgå alkohol i hvert fald det første døgn. Alkohol øger blodtilførslen til såret og kan give anledning til efterblødninger, som sinker sårets heling.
Har du spørgsmål om ovenstående blogindlæg er du meget velkommen til at kontakte os hos VORES TÆNDER Tandklinik. Du er også meget velkommen til at booke en tid. Uanset ønsker og behov kan vi være dig behjælpelige. Vi håber på at høre fra dig!