E-cigaretter dukkede op på det danske marked i 2008 som et røgalternativ for almindelige cigaretter. Siden deres indtræden på markedet er de blevet stadig mere og mere udbredte og populære hos danskerne.
E-cigaretterne markedsføres ofte som en ikke-skadelig erstatning for rygning og som et rygestopmiddel. Dog er de ikke på Lægemiddelstyrelsens liste over godkendte rygestopmidler og der er desuden flere undersøgelser som viser, at e-cigaretterne også kan medføre store skader i munden.
Hvad er en e-cigaret?
En e-cigaret er en elektronisk cigaret. Den består overordnet af en beholder med e-væske, et batteri og en brænder, der opvarmer væsken og omdanner den til en aerosol. En aerosol er luftbårne partikler, ligesom f.eks. fra en hårspray. Aerosolen inhaleres ned i lungerne af e-rygeren. E-cigarettens væske kan fås både med og uden nikotin. Indeholder væsen nikotin, optages det i blodbanen ligesom ved almindelig tobaksrygning.
Skader e-cigaretter mundhulen?
”Mere og mere forskning peger på, at brugen af e-cigaretter kan give alvorlige skader i mundhulen, og derfor vil jeg gerne advare imod at tro, at e-cigaretter ikke har nogen konsekvenser. Vi kender ikke sundhedsrisikoen på lang sigt, så jeg frygter, at vi i løbet af de kommende år vil se følgevirkningerne,”
Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.
Forskning tyder på, at e-cigaretter kan øge risikoen for forskellige tandsygdomme og komplikationer. I enkelte tilfælde er e-cigaretten eksploderet i munden og har ødelagt tænder og mundhule.
Studier viser, at e-cigaretter kan:
- Øge risikoen for paradentose og tandtab
- Give DNA-skader, hvilket tyder på potentiel kræftdannelse på længere sigt
- Skade cellerne i munden på samme niveau som tobaksrygning
- Øge risikoen for caries
- Give sår i mundhulen
Mange af e-cigaretterne indeholder nikotin, som især er farligt for unge menneskers hjerneudvikling. Undersøgelser giver også mistanke om, at brug af snus, e-cigaretter eller andre nikotinholdige produkter i en ung alder kan have langvarige negative konsekvenser for hjernes udvikling, fx i form af indlæring. Nikotinen er det de fleste bliver afhængige af og hvis man er begyndt at bruge e-cigaretter, kan det derfor virke mindre fremmed at ryge almindelige cigaretter.
Desuden er det stadig usikkert, hvordan dampe og partikler fra e-cigaretten påvirker helbredet hos børn og voksne, der bliver udsat for passiv rygning. Dog ved man, at de der står ved siden af, optager lige så meget nikotin i kroppen, som hvis man udsættes for almindelig tobaksrøg.
Kan e-cigaretter bruges til rygestop?
Der er ingen evidens for at e-cigaretter er et godt rygestopmiddel. Nogle starter med at bruge dem for at holde op med at ryge cigaretter, men der er ikke evidens for, at det er et godt rygestopmiddel. Tværtimod viser studier, at 70% af dem, der anvender e-cigaretter, også er tobaksrygere. Undersøgelser tyder på, at børn og unge, der bruger e-cigaretter, har større risiko for at begynde at ryge tobak. Man ved endnu ikke, om blandingen af stoffer i cigaretter og e-cigaretter kan give en sundhedsskadelig effekt.
Skader det mindre at ryge e-cigaretter end almindelige cigaretter?
Der findes næppe noget lovligt forbrugerprodukt, som er lige så skadeligt som almindelige cigaretter. Men e-røgen indeholder som nævnt tidligere partikler og en række skadelige stoffer og kemikalier, der inhaleres og kommer ned til lungerne og ud i resten af kroppen. Undersøgelser tyder af denne grund på, at e-rygning øger risikoen for f.eks. lunge- og hjertesygdomme.
Kontakt din tandlæge hos VORES TÆNDER Tandklinik hvis du har spørgsmål om e-cigaretter, rygestop eller mere viden herom.